Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Majorarea salariului minim de la 1 iulie este considerată de mulți reprezentanți patronali o nouă măsură impredictibilă care afectează continuitatea afacerilor. Mulți patroni ar putea amâna decizia de a ocupa pozițiile new-entry, iar categoria de salariați care ar avea de suferit sunt tinerii.

Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu a declarat că de la 1 iulie salariul minim va crește la 3.700 de lei brut. Totodată, facilitatea acordată angajatorilor privind cei 200 de lei scutiți de taxe va fi păstrată până la finele anului.

În replică, unii reprezentanții patronali se plâng de inexistența unui calendar ferm privind majorările, calendar care să fie respectat de Executiv. Impredictibilitatea este mai rea decât majorarea în sine, spun alți exponenți ai mediului de afaceri.

Nu se respectă un calendar privind majorările salariale

„Este supărător că majorarea nu are loc în funcție de un calendar asumat și convenit dinainte cu mediul de afaceri. În loc să avem majorări de la 1 ianuarie, vedem ori devansări ale acestui termen, și creșteri care au loc în luna octombrie a anului anterior, așa cum s-a întâmplat în 2023, ori majorări de la jumătatea anului, așa cum va fi în 2024, fiind vorba și de un an electoral”, a spus pentru Termene.ro Radu Burnete, Directorul Executiv al Confederației Patronale Concordia.

„Din cauza lipsei de predictibilitate suferă angajatorii, care nu își pot face din timp calculele cu forța de muncă, iar de partea angajaților suferă în special pe tinerii, angajații la început de drum”, a completat acesta.

Radu Burnete a subliniat totodată că majorarea salariului minim angrenează și alte scumpiri sau creșteri, „în condițiile în care cuantumul amenzilor, dar și salariile demnitarilor sunt stabilite prin corelare cu venitul minim”.

„Chiar și Comisia Europeană a atras atenția că în ultimii ani salariul a crescut într-un ritm prea rapid, de peste 40%, ritm ce este nesustenabil”, a mai spus el.

Și industria auto se plânge de impredictibilitate

Lipsa de predictibilitate privind majorarea venitului minim afectează și industria auto.

Astfel, Adrian Sandu, secretarul general al Asoaciației Constructorilor de Automobile, a declarat pentru Termene.ro că deși industria auto nu este împotriva creșterii salariului minim, mai ales că este un obiectiv asumat prin PNRR, modul de implementare lasă de dorit.

Mai precis, majorarea presupune un efort financiar suplimentar pe care patronii trebuie să îl facă deodată.

„Sumele sunt consistente, mai ales că vorbim de companii cu sute sau mii se angajați. E posibil ca acest efort să poată fi susținut doar prin creșterea prețurilor.”

„În industria auto, forța de muncă este foarte prețioasă, iar angajatorii investesc oricum mult în cursuri de pregătire a angajaților, în calificarea la locul de muncă. Angajații din zona auto au un statut special deoarece au nevoie de foarte multă pregătire”, a mai spus acesta.

Deduceri pentru salariile mici

Un alt plan al Partidului Social Democrat este adoptarea impozitării progresive. Potrivit premierului Marcel Ciolacu, Guvernul nu are în vedere introducerea acesteia în viitorul apropiat. În schimb, Executivul discută despre un sistem de deduceri pentru salariații cu venituri mici. În prezent, salariul minim brut este de 3.300 de lei, 200 de lei din această sumă fiind neimpozabili.

Calendar majorare salariu minim brut în ultimii 3 ani

– 1 octombrie 2023 – 3.300 lei
– 1 ianuarie 2023 – 3.000 lei
– 1 iunie 2022 – 2.750 lei
– 1 ianuarie 2022 – 2.550 lei
– 13 ianuarie 2021 – 2.230 lei

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe