• Azi e joi, 25 aprilie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 2 în 2 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 2 ore, dacă e cazul, pagina este updatată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

  • Guvernul s-a împrumutat pe piața internă.

Ministerul Finanțelor a luat 1,4 miliarde de lei de la bănci din piața internă, prin două emisiuni de obligațiuni, anunță Profit.ro. Randamentul pe 10 ani a crescut abrupt în ultimele două săptămâni și a ajuns la cel mai ridicat nivel de după toamna anului trecut. Finanțele au emis datorie de 244 de milioane de lei cu scadența în octombrie 2026, sub prospectul de 400 de milioane de lei, în condițiile unei cereri foarte slabe din partea băncilor, de doar 304 milioane de lei.

  • Care este grila de punctaj de la Femeia Antreprenor 2024.

Vechimea calității de acționară într-o firmă, valoarea contribuției la investiție, durata menținerii locului de muncă, prezența unui administrator feminin, profitabilitatea societății în 2021 și 2022, sunt criteriile după care se va evalua o cerere de finanțare, anunță Termene.ro. Minimum 50 de puncte trebuie să obțină o firmă care va aplica la programul de granturi guvernamentale Femeia Antreprenor 2024 pentru a avea șanse să primească finanțările nerambursabile. Punctajul maxim care se poate obține este de 100 de puncte.

  • Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală Dacia Duster.

SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație. Reprezentanții Dacia au permis presei din România să realizeze un test internațional desfășurat în sudul Spaniei. Economica.net prezintă rezultatele acestui test drive.

  • Statul pierde bani din suprataxarea domeniului energetic.

Scăderea accentuată a cotațiilor la care se realizează tranzacțiile pe piața locală angro de energie electrică, sub nivelul peste care se aplică supraimpozitarea, de 400 lei/MWh (450 lei/MWh până luna aceasta), prin intermediul așa-numitei contribuții la Fondul de Tranziție Energetică, a dus la reducerea masivă a încasărilor statului din această sursă, din care se plătesc compensațiile datorate furnizorilor pentru acoperirea diferenței dintre costurile de achiziție din piață și prețurile finale plafonate facturate consumatorilor, relevă date analizate de Profit.ro.

  • TAROM, pe locul 3 la numărul de pasageri transportați.

TAROM a transportat anul trecut aproximativ 2,3 milioane de pasageri, potrivit informațiilor companiei transmise la solicitarea Economica.net. Este un nivel similar celui realizat în 2022, când compania națională a transportat 2,32 milioane de pasageri. Cu 2,3 milioane de pasageri transportați în 2023, operatorul aerian de stat se află pe locul trei în topul companiilor din România. Cei mai mulți pasageri i-a transportat Wizz Air: 13 milioane, în timp ce Ryanair a transportat 3,1 milioane de pasageri. Pe locul patru se află HiSky, care a transportat 1,6 milioane de pasageri.

  • ANPC pierde procese cu băncile pe tema ratelor fixe.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a pierdut încă trei litigii pe fond cu băncile, pe care le-a amendat pentru că ar fi prejudiciat clienții prin plata ratelor la credite. Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească au obținut acum decizii favorabile de la judecătoriile (Judecătoria Cluj pentru prima, respectiv Sector 1 București pentru celelalte două) unde au contestat contravenția emisă de ANPC în mai anul trecut, conform datelor analizate de Profit.ro. Autoritatea a amendat anterior 19 bănci, cele mai mari din piață, cu argumentul că ar fi folosit practici comerciale incorecte sau înșelătoare prin faptul că au acordat credite cu sistemul de amortizare a ratelor în anuități sau rate egale.

  • Cum vrea să lupte economic Europa cu China.

UE trebuie să ia în serios ideea de competiție cu China pentru influență în întreaga lume, cu ajutorul propriului megaplan de investiții internaționale. Acesta este mesajul dintr-un document intern al Comisiei Europene care analizează Global Gateway – programul global de infrastructură, despre care Bruxelles-ul spera să rivalizeze cu vasta Inițiativă Belt and Road a Beijingului, anunță Curs de Guvernare. Documentul, consultat de Politico, avertizează că eforturile de până acum în cadrul Global Gateway, planul de investiții al UE de 300 de miliarde de euro, nu au dat roade din cauză că investițiile sunt „prea puțin răspândite”. Următoarea rundă de investiții – care urmează să fie decisă la sfârșitul acestui an – ar trebui să se concentreze pe așa-numite „coridoare” în care impactul finanțării să poată fi stratificat pe proiecte multiple – de exemplu, construirea de noi infrastructuri de energie, materii prime și de transport, se arată în comunicat.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe