Business News

Cât de pregătită este România să treacă la taxa pe vânzări care să înlocuiască TVA-ul. Studiu de caz pentru un automobil Dacia

Peter Navarro a declarat într-un interviu pentru CNBC că țările care vor să scape de tarifele vamale americane trebuie să elimine și „barierele netarifare”, precum TVA-ul impus produselor din Statele Unite.

„Nu e vorba doar de tarife. Dacă vrei să-ți vezi mărfurile scutite, trebuie să elimini obstacolele ascunse din calea comerțului”, a spus Navarro, citat de The Telegraph.

Exemplul Vietnamului este relevant în context: în urma deciziei administrației Trump de a impune o taxă de 46% asupra produselor vietnameze, această țară a anunțat recent eliminarea tuturor tarifelor vamale aplicate SUA. Mișcarea este văzută ca o capitulare strategică în fața presiunilor americane și o posibilă direcție pentru alte economii, inclusiv cele europene.

Comisia Europeană nu a lăsat niciodată să se înțeleagă că statele comunitare ar putea renunța la TVA, cel puțin pentru importuri, dar un astfel de sistem ar reorganiza fiscal întreaga Europă.

Taxa pe vânzări din SUA vs. TVA din România

Taxarea consumului este un element esențial al oricărui sistem fiscal modern.

Atât România, cât și Statele Unite aplică forme diferite de impozitare indirectă a bunurilor și serviciilor, cele două concepte fiind cunoscute sub numele de TVA (Taxa pe Valoarea Adăugată) și sales tax (taxa pe vânzări).

Deși au același obiectiv – colectarea de venituri din consum – cele două sisteme sunt fundamental diferite în structură, aplicare și impact.

TVA-ul este o taxă pe valoarea adăugată, aplicată în fiecare etapă a lanțului de producție și distribuție, dar suportată în final de consumatorul final. România aplică TVA conform legislației Uniunii Europene, fiind o taxă armonizată.

În prezent, cota standard a TVA în România este de 19%, una dintre cele mai frecvente în UE. Există și cote reduse: 9% pentru alimente, medicamente, produse agricole și servicii hoteliere, și 5% pentru cărți, manuale, locuințe sociale și alte produse sau servicii cu impact social.

Ce este specific TVA-ului este mecanismul de deducere: fiecare firmă plătește TVA la achiziții și încasează TVA la vânzări, iar diferența este plătită sau recuperată de la stat. Această structură îl face mai complex, dar mai transparent și echitabil în lanțul de distribuție.

Taxa pe vânzări din SUA este un impozit aplicat la nivelul vânzării finale către consumator.

Nu există o taxă federală pe vânzări în SUA, ci doar taxe stabilite la nivel stat, local (county) sau municipal (city). Prin urmare, nivelul de taxare variază considerabil de la un stat la altul.

De exemplu, în California, taxa totală (stat + local) poate ajunge până la 10,25%, în timp ce în state ca Delaware, New Hampshire, Montana sau Oregon nu există deloc sales tax. Media națională este de aproximativ 7,25%.

Sales tax se aplică doar la punctul final al vânzării, fără deduceri în lanțul de producție. Este colectată direct de la consumator, la casa de marcat, și este mai ușor de administrat pentru autoritățile locale, dar poate fi mai regresivă și mai puțin transparentă.

Principalele diferențe între TVA și taxa pe vânzări

1. Aplicarea pe lanț vs. punct final

2. Nivel de administrare

3. Complexitate

4. Transparență și impact economic

Asemănări între TVA și taxa pe vânzări

Ambele taxe sunt forme de impozitare indirectă.

Ambele sunt suportate de consumatorul final.

Sunt surse importante de venit bugetar: în România, TVA reprezintă aproximativ 30% din veniturile fiscale, iar în SUA, statele și orașele se bazează semnificativ pe sales tax pentru finanțarea bugetelor locale.

Studiu de caz

Am încercat să construim un studiu comparativ al TVA-ului și taxei pe vânzări pornind de la exemplul unui automobil Dacia care ar avea un preț de vânzare de 30.000 de euro, produs în România versus unul produs în SUA, vândute transatlantic.

Am putut astfel să analiză, diferențele de preț final pentru consumator în funcție de taxele vamale și taxele de consum (TVA în România vs. sales tax în SUA) la același automobil produs cu 30.000 de euro.

Preț de bază: 30.000 euro (echivalent a 32.500 de dolari)

Costuri adăugate în SUA sunt reprezentate de taxă vamală auto (import duty SUA) care este de 2,5% pentru automobile și de salaes tax pentru care am luat exemplul statului New York, unde este de 8,875% din preț.

Rezultă că automobilul produs în România cu 30.000 de euro va fi vândut în SUA cu un preț de 36.269 de dolari, aproape 33.500 de euro. Statul american impune taxe de 3.500 de euro.

Costuri adăugate în România sunt reprezentate de taxă vamală comunitară care este de 10% pentru orice import și de TVA care în România este de 19% din preț.

Rezultă că automobilul produs în SUA cu 30.000 de euro va fi vândut în România cu un preț de 39.270 de euro. Statul român impune taxe de 9.270 de euro.

Țară Preț final mașină importată (TVA/sales tax + vamă)
SUA (New York) ~33.500 EUR (din România)
România ~39.270 EUR (din SUA)

 

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro