Esența zilei, 9 aprilie. Subvenția pentru mașini electrice prin Programul Rabla a fost majorată. Diehl Aviation va produce componente pentru aeronavele de pasageri în România.
În Articol
- Azi e miercuri, 9 aprilie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
Subvenția pentru mașini electrice prin Programul Rabla a fost majorată
Achiziția de mașini electrice prin Programul Rabla va fi subvenționată cu 7.500 de euro, conform unei decizii de ultim moment, care majorează astfel suma propusă inițial, de 5.100 de euro. De ce este important Industria auto din România a făcut presiuni asupra Guvernului pentru majorarea sumelor acordate pentru mașini electrice, astfel încât să poată relansa vânzarea acestui tip de propulsie. De asemenea interesant Una dintre condițiile finanțării este înmatricularea autovehiculului cumpărat pentru o perioadă de minimum 3 ani. În caz contrar, finanțarea va fi restituită integral, anunță Profit.ro.
Diehl Aviation va produce componente pentru aeronavele de pasageri în România
Un gigant german se extinde în România cu o nouă fabrică. Diehl Aviation va produce componente pentru aeronavele de pasageri Diehl Aviation, parte din grupul Diehl, a anunțat că își consolidează prezența globală prin înființarea unui nou centru de producție în România, pentru a sprijini cererea în creștere din industria aviatică. Noua facilitate va produce în principal produse și componente pentru aeronavele de pasageri, asigurând livrări fiabile în contextul unor rate de producție tot mai mari. Compania nu a spus și unde va fi construită fabrica sau la cat se ridică investiția. Grupul german are o singură firmă înregistrată în 2022 în România – Diehl Controls. În 2022 a fost anunțată o investiție inițială de 15 milioane de euro într-o fabrică a Diehl Controls la Brașov. Dezvoltatorul de spații logistice și industriale CTP a construit pentru companie o fabrică de 18.000 de mp. Investiția anunțată atunci ar urma să crească la 40 de milioane de euro în următorii ani, anunță Economica.net.
Erste taie prognoza de creștere economică pentru România
Tarifele impuse de SUA importurilor din UE vor duce la o creștere economică mai mică în regiunea Europei Centrale și de Est, în principal ca urmare a efectelor indirecte venite dinspre impactul asupra Germaniei. Erste revizuiește în scădere prognozele de creștere a PIB, luând însă în considerare o îndulcire a tarifelor în a doua parte a anului.
Incertitudinea privind comerțul a explodat, piețele de capital au trecut pe roșu, randamentele la datoria de stat americană au crescut (și au scăzut în Europa) și economiștii au început să scadă prognozele de creștere economică. „Abordarea haotică a administrației Trump a trimis indicii privind incertitudinea politicii comerciale la maxime istorice încă de dinainte de anunțul de miercurea trecută. O astfel de instabilitate privind mediul de afaceri impune în sine costuri economice semnificative, făcând mai dificile deciziile privind cheltuielile, investițiile, angajările și transportul”, arată o analiză Erste, conform Profit.ro.
Declin al principalilor indicatori industriali în T1 din 2025 – scad și producția și productivitatea
Industria României și-a continuat declinul în primul trimestru din 2025, pe fondul incertitudinii legate de cererea globală, potrivit anchetei de conjunctură realizată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP). Companiile au raportat scăderi la toți indicatorii relevanți, de la producția industrială la productivitatea muncii. ”Pe termen scurt, performanța sectorului industrial va depinde de capacitatea acestuia de a gestiona costurile, de a menține echilibrul între producție și cerere și de a valorifica oportunitățile din piața externă, în condițiile unui climat macroeconomic încă incert”, atrage atenția CNSP, conform Curs de Guvernare.
BCR a vândut românilor tone de lingouri și sute de monede de aur. Cu cât au crescut tranzacțiile băncii și unde se duce prețul aurului
Românii au prins gustul aurului. Din 2021 și până în prezent, tranzacțiile prin BCR, cea mai activă bancă pe acest segment, au crescut cu peste 30%. Dintre cei care au ales aurul ca și activ de investiție, 2.445 au optat pentru serviciul de depozitare al aurului, conform băncii. ”Clienții folosesc acest produs atât pentru investiții, cât și pentru a face cadouri celor dragi sau cu diferite ocazii. Dintre cei care au ales aurul ca activ de investiție, 2.445 au ales serviciul de depozitare al aurului, pentru a fi păstrat în siguranță”, spun reprezentanții BCR.
Cei 2445 de investitori în metalul prețios dețin peste 2.700 de kilograme de aur sub formă de lingouri și alte 100 de kilograme în monede de aur. Așa cum subliniază și reprezentanții BCR, aurul a început să fie din ce în ce mai mult o opțiune căutată de către români, iar producătorii au venit în întâmpinarea cererii și au extins atât canalele de distribuție, cât și tipologia de produse ofertată. Poți cumpăra acum aur și de pe eMag și de pe OLX, conform Economica.net.
Retailul a crescut cu doar 1,1% an/an în februarie
Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (principalul indicator al consumului final) în primele două luni ale anului a crescut cu 3,7% comparativ cu aceeași perioadă din 2024 (serie ajustată). Scădere s-a înregistrat în cazul vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun, (-0,5%) în timp ce cheltuielile pentru achiziția de produse nealimentare au crescut cu 6,3% în perioada analizată. Vânzările de carburanți pentru autovehicule s-au majorat cu 1,8% în perioada analizată.
Statistica oficială relevă faptul că, în februarie 2025 vs februarie 2024, consumul final, ca serie brută, s-a majorat cu 1,1%, datorită vânzărilor de produse nealimentare (+4,3%) și comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+3,3%). În același timp, vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun s-au diminuat cu 4%, susține Curs de Guvernare.
Un grup elvețian a preluat aproape jumătate din dezvoltatorul primului proiect PNRR de fabrică de panouri fotovoltaice
Kirsan Swiss GmbH, societatea-holding înregistrată în Elveția, dar cu rădăcini în Republica Moldova, a grupului omonim, cu afaceri în imobiliare, construcții și alte sectoare peste Prut, dar și în mai multe alte țări din Europa, a preluat aproape jumătate din compania din România care a semnat, în octombrie anul trecut, primul contract de finanțare cu fonduri UE din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a unui proiect de construire a unei fabrici de panouri fotovoltaice în România.
Cei de la Kirsan Swiss GmbH au cumpărat, cu peste 2 milioane de lei, 49% din capitalul firmei de construcții brașovene KBK Kraft Projekt, care dezvoltă proiectul construirii unei hale industriale de asamblare de panouri solare în municipiul Sfântu Gheorghe, din județul Covasna, în parcul industrial Sepsi din cartierul Câmpul Frumos, cu finanțare nerambursabilă PNRR de aproape 4 milioane euro, relevă date analizate de Profit.ro.
Juniori, uneori, sunt singura opțiune pentru angajare în IT
Bitdefender mizează pe formarea internă a angajaților ca urmare a unei lipse de specialiști pregătiți în domenii cheie precum product management și product marketing pe piața muncii din România, a spus Răzvan Costache, director of innovation B2C, Bitdefender, în cadrul evenimentului ANIS International Summit, conform Economica.net. ”De multe ori să angajezi juniori pe care să îi formezi este singura opțiune. Este exponențial mai greu să găsești oameni de product management decât oameni care să scrie cod, să facă analiză de amenințări cibernetice și așa mai departe. Știm că toți avem o grămadă de facultăți tehnice în România. Bitdefender are profesori care predau acolo și sponsorizează laboratoare cumva de zona asta.
Sănătatea ca domeniu de siguranță națională
Sănătatea se află pe lista scurtă a sectoarelor strategice – ea influențând atât economia, cât și disponibilitatea populației de a fi aptă să înfrunte crizele care bat la ușă. E momentul de-a fi revizuiți și întăriți patru piloni care să asigure fiabilitatea și eficiența sistemului nostru de sănătate: prevenția, intervenția, tehnologia și abordarea strategică. Pentru a se putea asigura finanțarea adecvată a sistemului de sănătate este necesară o amplă reformă, susțin specialiștii, posibile soluții fiind preluarea dee către UAT-uri a unor cheltuieli administrative (apă, curent, canalizare), eliminarea excepțiilor de la plata contribuțiilor, folosirea taxelor pe viciu pentru finanțarea sănătății, plata salariilor medicilor de la bugetul de stat, nu de la bugetul Casei, anunță Curs de Guvernare.