Business News

Livetext – Știrile weekendului pentru antreprenori, 18-19 mai. Tot ce se întâmplă important afli de aici

19 mai 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe sâmbătă, de la 09.00 dimineața, și se continuă din 4 în 4 ore până duminică la ora 22.00. După fiecare interval de 2 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

Medihelp, cel mai mare furnizor de asigurări internaționale de sănătate din Europa Centrală și de Est, vrea să se dezvolte în România și pe zona asigurărilor de sănătate cu acoperire locală. În acest sens, arată surse direct implicate în proces, Medihelp vrea să cumpere portofoliul unui broker local cu activitate semnificativă în această zonă, anunță Economica.net.

Marca Porsche va deschide al doilea showroom din România, primul în afara Bucureștiului, într-un complex care va cuprinde atât spațiul de expunere, cât și atelier. Lucrările de construire vor fi finalizate anul viitor, relevă datele Profit.ro.

Mai bine de jumătate dintre români încearcă să ia măsuri pentru a reduce nivelul de stres la locul de muncă, penru a evita astfel afcetarea sănătății mentale sau fizice. De altfel, 65% dintre lucrătorii de la noi din țară spun că au colegi afectați de sindromul burnout, o boală recunoscută ca atare care afectează masiv sănătatea celor care ajung să o aibă, anunță Economica.net.

Retailerul suedez de mobilă IKEA ajunge și la malul Mării Negre, prin deschidere primului Studio de Planificare și Comandă din România, amplasat în cadrul centrului comercial Supernova Constanța, un pas important în dezvoltarea prezenței rețelei în țară noastră. Situat pe strada Cumpenei nr. 2 în Constanța, Studio-ul de Planificare și Comandă IKEA este primul de acest fel din România și reprezintă o investiție în creșterea și diversificarea ofertei, anunță Wall-Street.ro.

Creșterea vânzărilor de mașini electrice este o necesitate  pentru atingerea obiectivelor climatice. Dar vânzările de vehicule electrice în Occident sunt în scădere, iar dacă guvernele doresc ca acestea să își revină, ar putea fi în detrimentul propriilor economii, arată o analiză BBC, citată de Economedia.ro.

O echipă de experți din cadrul Serviciului Teritorial Vest al Societății Naționale a Apelor Minerale (SNAM) a început un foraj cu adâncimea de 150 de metri pentru verificarea viabilității unui izvor denumit F1 SNAM ȘIȘTEREA, aflat în județul Bihor, anunță Economica.net.

Noul terminal de pasageri al Aeroportului Oradea, investiție de 40 de milioane de euro cu fonduri europene, a fost dat sâmbătă în funcțiune, după un an și jumătate de lucrări, potrivit Agerpres, citat de Economica.net. Cele două noi construcții ale terminalului, dezvoltate preponderent la parter, având în unele zone și etaj/mezanin, au o suprafață de patru ori mai mare decât vechiul terminal, anume 12.900 metri pătrați și deservesc plecările, respectiv sosirile pe aeroport, cu șase porți de îmbarcare, trei pentru destinații Schengen, trei pentru non-Schengen.

Producția de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică (minus 66.900 tep*) față de cea din perioada similară din 2023, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), citat de Wall-Street.ro.

Compania românească Digi este pregătită să își lanseze operațiunile în Belgia în această vară și a a deschis deja recrutările în această țară. Operatorul a precizat, în cadrul unei întâlniri cu presa locală, că va oferi prețuri mult mai mici decât concurenții, începând mai întâi cu telefonia mobilă și mai târziu, în acest an, cu serviciile fixe. Pe termen scurt, Digi vizează să poată deservi 30% din populație prin propria rețea mobilă la începutul celui de-al patrulea trimestru al anului 2025, anunță Economica.net.

România are, de câteva zile, cele mai mari prețuri ale electricității din Europa, mult mai mari decât țările dezvoltare din Vest și de peste 10 ori mai mari, spre exemplu, decât cel din Scandinavia, anunță Economedia.ro. Potrivit datelor furnizate de Euenergy.live, azi, prețul mediu de piață al electricității din România este de 96 euro/MWh. Mai scumpi decât noi sunt croații și slovenii, cu 99, respectiv 103 euro/MWh. Noi avem același preț de piață ca grecii și bulgarii. Tot restul europenilor sunt mai ieftini ca noi, de la unguri, la francezi, la germani, spanioli sau olandezi. Francezii, spre exemplu, una dintre marile forțe industriale ale UE – adică și cu un consum de energie pe măsură, au un preț al energiei de 42 de euro/MWh, de peste două ori mai puțin ca în România.

Contribuabilii, persoane fizice, nu vor mai fi obligați să precizeze vreun motiv atunci când fac o cerere de eliberare a adeverinței de venit, Formularul 232, sau a Formularului 233, prin care se constată că persoana respectivă nu a avut venituri, anunță Termene.ro. Fiscul a pus în dezbatere un proiect de ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru aprobarea unei proceduri simplificate de cerere și primire a adeverințelor de venit pentru persoane fizice.

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a anunțat că a fost depusă solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Amenajarea râurilor Argeș și Dâmbovița pentru navigație și alte folosințe”, propus a fi implementat în județele Ilfov, Giurgiu și Călărași, titular Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA. Proiectul Canalului Dunăre – București, lansat în perioada regimului comunist, a fost abandonat după Revoluție și este promovat mai nou și de candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, anunță Economica.net.

Economia a avansat în primul trimestru al anului cu 0,5% comparativ cu trimestrul precedent și cu 0,1% în termeni anuali (serie brută), arată datele „semnal” publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS), anunță Curs de Guvernare. Cu această creștere, România evită intrarea în recesiune tehnică, dat fiind că în T4 din 2023 economia a scăzut cu 0,6%. Bugetul este construit pentru acest an pe un avans al economiei de 3,4%. Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul I 2024, fiind înregistrate diferențe față de varianta publicată în  9 aprilie 2024.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro