„Firmele cu facilități fiscale trebuiau să anticipeze că le vor pierde la un moment dat”
În Articol
- Eliminarea facilităților fiscale în IT, construcții, agricultură și industria alimentară, începând cu 1 ianuarie 2025, i-a luat pe nepregătite pe mulți, mai ales că promisiunile guvernanților erau ca acestea să fie menținute și în următorii ani. La IT cel puțin, ar fi trebuit să fie scoase în 2028.
Analiștii consideră că efortul financiar nu este chiar așa de mare pentru angajatori, de altfel nici pentru stat nu vorbim de un câștig extraordinar, iar firmele de IT vor găsi soluții pentru a-și păstra angajații și a continua activitatea. Un demers mai mult decât necesar, dacă ținem cont de faptul că deficitul de forță de muncă în IT este ridicat, adică ar fi nevoie de încă 10.000 – 20.000 de specialiști, anual.
Aceasta chiar dacă odată cu majorarea costurilor vom asista la o scădere a profitabilității companiilor, dar și a competitivității la nivel regional și internațional, după cum susține patronatul din sector.
Un sector volatil
Analistul economic Adrian Negrescu este de părere că cel puțin în sectorul IT angajatorii vor găsi soluții pentru a-și păstra schemele de personal, având în vedere câștigul potențial care depășește cu mult efectele impozitării salariale aplicate de autorități.
„Media creșterii taxelor pe muncă, în sectorul IT, de exemplu, este undeva de 650 de lei, atât pierde majoritatea salariaților ce se află în această situație. Pentru stat câștigul acesta nu este foarte mare, vorbim undeva la 300 milioane de euro în fiecare an în plus la buget. Firmele din domeniu vor avea de ales și cred că vor alege calea corectă de a încerca să-și susțină angajații, să le ofere soluții pentru a-i păstra și a merge mai departe”, a declarat pentru Termene.ro Adrian Negrecu.
Acesta mai spune că nimeni nu-și permite în 2025 să renunțe la angajați pentru o eliminare a unei facilități fiscale. ”Este o misune imposibilă într-un sector extrem de volatil să vii cu măsuri de restructurare a personalului doar prin prisma faptului că nu mai beneficiezi de niște facilități pe care oricum trebuia să anticipezi că la un moment dat vor fi scoase”, afirmă Negrescu.
Nevoia de specialiști
Deși România dispune de un talent tehnic excepțional, piața muncii suferă de un deficit anual de 10.000-20.000 de specialiști IT, potrvit informațiilor furnizate Termene.ro de către Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS).
„România trebuie să investească în educație și formare continuă pentru a satisface nu doar cererea crescândă a industriei IT, ci și nevoia resurselor umane specializate pentru implementarea proiectelor naționale de transformare digitală. Subliniem importanța dezvoltării unui sistem educațional flexibil, adaptat nevoilor pieței, care să susțină reconversia profesională și să încurajeze dezvoltarea talentului autohton”, afirmă reprezentanții ANIS.
Resursa umană este cel mai mare cost de producție în IT. Chiar dacă firmele din sector nu se așteptau ca acest cost să cunoască o creștere semnificativă în 2025, majoritatea companiilor din industrie aveau în calcul să majoreze salariile pentru a compensa măcar inflația națională.
„Orice creștere a costurilor se va traduce într-o scădere a profitabilității companiilor, o scădere a competitivității la nivel regional și internațional. Nu mereu se pot transfera creșterile de costuri în contracte, mai ales în cazul celor deja aflate în derulare. O creștere a costului resursei umane va afecta însă contractele viitoare ceea ce va eroda competitivitatea companiilor noastre”, afirmau în decembrie reprezentanții ANIS.
Între timp, guvernanții au eliminat facilități fiscale în IT, luând prin surprindere pe toată lumea. Aceasta deși firmele din sector au atras atenția de mai multe ori că este dificil să respecte o strategie de dezvoltare pe termen mediu și lung, atât timp cât nu există predictibilitate fiscală și legislativă.
IT-ul, cap de listă
Guvernul a decis, în ultimele zile din 2024, ca începând cu data de 1 ianuarie 2025, să fie eliminată scutirea de impozit pe venit de 10% pentru veniturile salariale brute de până la 10.000 lei și contribuția la Pilonul II de pensii pentru angajații din IT, construcții, agricultură și industria alimentară.
După eliminarea facilităților fiscale, trebuie plătite următoarele taxe:
- Impozit pe venit de 10%,
- Contribuția la pensii (CAS) de 25%,
- Contribuția la sănătate (CASS) de 10%.
Trebuie precizat că, dacă în ultimii ani a fost voluntară contribuția la Pilonul II, acum ea este obligatorie, reprezentând 4,75% din cota de 25% de CAS.
Angajații care pierd cel mai mult în urma acestor modificări sunt cei din IT, unul din sectoarele fanion ale economiei românești, până în urmă cu câțiva ani. Concret, este vorba de o scădere a salariului cuprinsă între 650 de lei și 1109 lei după eliminarea facilităților fiscale prin intermediul Ordonanței Trenuleț în cazul IT-iștilor cu salarii de până în 10.000 de lei brut.