Business News

Esența zilei, 7 ianuarie. Tanczos Barna, ministrul Finanțelor: Până pe 27 ianuarie vom avea prima versiune a bugetului

7 ianuarie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Azi e marți, 7 ianuarie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.

Tranzacţiile anului 2025: ce e pe masă, ce e în discuţie, ce se poate parafa într-un an 2025 marcat de incertitudine economică şi politică?

Anul 2024 a fost unul bun pentru piaţa locală de M&A dat fiind că s-au parafat mai bine de zece acorduri de peste 100 mil. euro, plus alte peste 20 a căror valoare sare de 20 de milioane de euro fiecare.

Totuşi, 2024 este primul an de după 2019 când pe plan local nu a fost semnată nicio megatranzacţie (tranzacţie cu o valoare de peste 1 mld. euro), scrie Ziarul Financiar care analizează tranzacțiile M&A încheiate și pe cele planificate pentru perioada următoare. 

Discuțiile pe Buget: Datele pe care va fi construit – din ce va crește economia în 2025

Liderii coaliției de guvernare se vor reuni miercuri, în prima ședință din acest an, pentru discuții pe tema datei alegerilor anticipate, a candidatului comun și a bugetului pe 2025.

În acest context, CursDeGuvernare redă principalii indicatori pe care ar urma să fie construit bugetul pe anul în curs, pe baza proiecțiilor oficiale, dar și a angajamentelor asumate de România în Planul Bugetar Structural Național agreat cu Comisia Europeană, care prevede reducerea graduală a deficitului bugetar pe o perioadă de șapte ani.

Kazahii de la Rompetrol negociază cumpărarea rafinăriei Lukoil din Bulgaria

Compania petrolieră națională a Kazahstanului, KazMunayGas, care controlează grupul Rompetrol, a depus o ofertă de cumpărare a rafinăriei Lukoil din Bulgaria, potrivit a două persoane familiarizate cu negocierile, citate de Bloomberg, scrie Economica.net.

Litasco SA, principalul acționar al Lukoil Neftohim Burgas AD – compania care administrează rafinăria de la Burgas, unica din Bulgaria –  și filiala sa au acceptat deja oferte ferme din partea mai multor potențiali cumpărători, printre care se numără și KazMunayGas, au declarat sursele.

Ce joburi sunt în cel mai mare pericol în 2025

Joburile care vor scădea treptat sunt cele care țin de secretariat, casierii, servicii poștale, vânzători de bilete și operatori care introduc date în computer. Cu toate acestea, este la fel de important să înțelegem limitările sistemelor de IA, scrie Hotnews.ro.

Angajatorii estimează că 44% din abilitățile lucrătorilor vor fi perturbate în următorii cinci ani și șase din 10 lucrători vor avea nevoie de programe de training. Cea mai mare prioritate pentru formarea de competențe este reprezentată de abilitățile cognitive – gândire analitică și creativă, urmate de AI și big data.

Calea ferată, neimportantă pentru autorități. Doar 633 km din 10.611 modernizați în 35 de ani

Numărul de km de cale ferată modernizată este la jumătate față de cel al autostrăzilor și al drumurilor expres, la capitolul căi ferate modernizate în contul anului 2024 pot fi contabilizați doar 77 de kilometri, scrie Economica.net citând revista Club Feroviar. Spre comparație, în 2024 au fost deschiși circulației circa 195 de kilometri de autostradă și drum expres.

Per total, în România au fost modernizați până în momentul de față 633,22 km din totalul rețelei feroviare românești, de 10.611 km. Spre comparație, la final de 2024, România contabiliza 1.270 de kilometri de autostradă și drum expres veritabil aflați în exploatare la nivel național.

Tanczos Barna, ministrul Finanțelor: Până pe 27 ianuarie vom avea prima versiune a bugetului

România are nevoie de un stat mai suplu, mai eficient. De aceea am făcut deja primii pași : am limitat costurile de funcționare ale statului și vom pregăti prima versiune a bugetului până la sfârșitul lunii ianuarie, spune ministrul de Finanțe Tanczos Barna la un interviu acordat Radio Kossuth, scrie Hotnews.ro.

Ministrul a precizat că până pe 27 ianuarie va fi disponibilă prima versiune a bugetului, pe care o va prezenta coaliției și Guvernului, urmând să demareze procedura parlamentară.

Guvernul are toate motivele să vrea o inflație mai mare și, probabil, o va susține discret. Cotele de TVA vor fi egalizate – Adrian Codîrlașu

Se pare că nu doar creșterea taxelor și impozitelor va duce la diminuarea deficitului bugetar. Dacă vom avea o inflație crescută, Executivul va avea doar de câștigat. Economiștii cred că inflația în acest an va fi în jur de 5%, poate chiar 6% dacă ne vom confrunta cu majorări de TVA, spune președintele CFA România, Adrian Codîrlașu.

Cu o astfel de inflație vom avea și scădere de 0,7% a deficitului bugetar și păstrarea procentului de datorie publică în PIB în limitele admise, arată Economica.net.

Ministrul Finanţelor: Am început identificarea măsurilor cu care să creştem eficienţa activităţilor de descurajare a evaziunii fiscale

Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a anunţat luni că a analizat împreună cu conducerea ANAF modalitatea în care a atins un procent de realizare a obiectivelor de încasare de 98,9%, aducâd în plus 71 miliarde de lei faţă de încasările din 2023 şi a început identificarea măsurilor prin care Direcţia Antifraudă şi Autoritatea Vamală pot creşte eficienţa activităţilor de descurajare a evaziunii fiscale, potrivit Digi24.ro.

”Am început identificarea măsurilor prin care Direcţia Antifraudă, respectiv Autoritatea Vamală pot creşte eficienţa activităţilor de descurajare a evaziunii fiscale”, spune ministrul.

Cum se împarte piața construcțiilor în România? Analiză: Cele mai mari afaceri se fac în București-Ilfov și Cluj

Sectorul construcțiilor din România prezintă o concentrare semnificativă a companiilor și veniturilor în zonele urbane dezvoltate, potrivit datelor centralizate de IBC Focus, care realizează anual un clasament al celor mai mari companii din sector. La nivel național, distribuția firmelor din domeniul construcțiilor arată o concentrare majoră în București-Ilfov și Cluj, potrivit Economedia.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro