În analiză, care este destinată investitorilor internaționali, Fitch vorbește nu neapărat despre economia României, ci se axează pe riscurile pe care alegerile prezidențiale din luna mai le prezintă pentru investitori, anunță Curs de Guvernare. Incertitudinea politică va rămâne ridicată în România în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din luna mai, arată Fitch în analiză, iar prelungirea ciclului electoral întârzie măsurile de consolidare fiscală, fără de care deficitul bugetar al României din 2025 ar putea depăși până și ținta de 7,5% din PIB a Fitch, care se situează peste ținta Guvernului de 7,04%.
Business News
Esența zilei, 27 martie. Prețurile locuințelor și-ar putea încetini ritmul de creștere pe parcursul acestui an. Deficitul României ar putea să fie peste 7,5% din PIB în 2025
În Articol
- Azi e joi, 27 martie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
Preț special pentru modelul electric Puma Gen-E, produs la Craiova
Lanțul de evenimente importante pentru industria auto românească a început în această primăvară cu startul livrărilor pentru noile automobile electrice produse în uzina Ford Otosan la Craiova, a continuat cu startul producției pentru noul Dacia Bigster și vine acum cu o veste din partea Ford România, compania care distribuie mașinile mărcii Ford pe piața din România.
Ford mizează pe modelul electric Puma Gen-E pentru a accelera vânzările de mașini cu emisii zero, odată cu startul Programului Rabla din acest an, care ar trebui să demareze la începutul lunii mai. Urmărește-ne și pe Google News Prezentat în premieră mondială la sfârșitul anului trecut, Puma Gen-E împreună cu cele două versiuni ale modelului Courier, au intrat deja în producția de serie din acest an și au început să fie livrate către dealerii din toată țara și din Europa, în urmă cu câteva zile, anunță Profit.ro.
Prețurile locuințelor și-ar putea încetini ritmul de creștere pe parcursul acestui an
Majorări ale prețurilor locuințelor vor putea fi observate pe parcursul acestui an, în special în principalele centre urbane ale țării, acolo unde și cererea se menține la un nivel ridicat, dar creșterea va fi, însă, una mai temperată, ritmul înregistrat în 2024 nefiind sustenabil pe termen lung, reiese dintr-o analiză de piață, realizată de o platformă online de imobiliare. ‘Apartamentele s-au scumpit la nivel național cu 13% pe parcursul anului trecut. Într-unele dintre marile orașe din țară majorările au depășit, însă, cu mult acest prag. În Brașov, de exemplu, s-a înregistrat un avans la nivelul prețurilor de 20%’, arată cercetarea, anunță Profit.ro.
Deficitul României ar putea să fie peste 7,5% din PIB în 2025, crede Fitch Ratings
La doar o lună după ce a menținut perspectiva ratingului de țară al României la negativă, Fitch Ratings, una din cele 3 mari agenții internaționale de rating, a publicat o nouă analiză ce vizează România, în care se concentrează în special pe dinamica de pe scena politică din țara noastră.
Datoria statului a depășit pragul psihologic de 1.000 de miliarde de lei
Datoria statului a depășit pragul psihologic de 1.000 de miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro. Trecerea peste acest nivel, anticipată pentru 2025 inclusiv prin planul fiscal pe 7 ani încheiat cu Comisia Europeană, vine în contextul în care Guvernul a terminat 2024 cu o datorie publică mai mare decât se previziona (din cauza majorării repetate a țintei de deficit), în timp ce la începutul acestui an a împrumutat semnificativ, iar plățile în contul datoriei care a ajuns la maturitate au fost mai reduse.
Datoria statului a crescut cu 180 de miliarde de lei anul trecut și a ajuns la final de decembrie 2024 la 964,3 miliarde de lei, un nivel record. Ca pondere în PIB, datoria administrației publice se situează la 54,6%. Acestea sunt cele mai recente date oficiale disponibile din partea Ministerului Finanțelor.
Semnele recesiunii în deficit de 1,58% după doar 2 luni
Diferența dintre veniturile și cheltuielile statului s-a ridicat la 30,2 miliarde de lei după primele două luni din 2025, echivalentul a 1,58% din PIB, potrivit execuției bugetare publicate miercuri de Ministerul Finanțelor. Cinci aspecte sunt extrem de îngrijorătoare: veniturile colectate în plus la buget în primele două luni din acest an provin cu precădere din impozitul pe dividende (antreprenorii profitând de cota redusă); veniturile din TVA au scăzut; investițiile au fost cu 24% mai mici decât anul trecut; cheltuielile cu dobânzile au explodat și restanțele statului par a se fi menținut la fel, în special dacă ținem cont de nivelul decontărilor pentru energie, anunță Curs de Guvernare.
AnimaWings estimează că va transporta 400.000 de pasageri anul acesta
Compania aeriană AnimaWing, parte din Memento Group, estimează că va transporta anul acesta 400.000 de pasageri, atât pe cursele regulate, cât și pe cele charter. În plus, operatorul aerian a pus ochii pe mai multe orașe din țară și pregătește lansarea unei noi rute interne. Compania aeriană AnimaWing se extinde puternic pe piața din România și estimează că va transporta anul acesta 400.000 de pasageri. „Pentru 2025, ne așteptăm să transportăm peste 400.000 de pasageri, cumulând atât zborurile charter, cât și cele regulate. Avem în plan o extindere accelerată a rețelei, atât la nivel intern, cât și internațional”, a declarat pentru Economica.net, Marius Pandel, președintele Consiliului de Administrație al AnimaWings.
Operatorul lucrează în prezent la lansarea rutei București-Timișoara, cea de-a patra rută pe plan intern, după cele de la București spre Oradea, Cluj-Napoca și Iași. Pe lista companiei se află și aeroporturile din Baia Mare și Suceava.
Sediul central al First Bank, scos la vânzare
Dezvoltatorul imobiliar One United Properties, fondat de bancherii Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, a scos la vânzare clădirea de birouri One Victoriei Plaza, din centrul Bucureștiului, folosită integral ca sediu central al First Bank și cumpărată în urmă cu doi ani și jumătate de la omul de afaceri Dorin Mateiu, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Clădirea a fost cumpărată în vara anului 2022 cu aproximativ 28 de milioane de euro, din care 19 milioane de euro a fost un credit acordat de Garanti Bank și restul capitalul propriu al One United Properties. One Victoriei Plaza are 15 etaje, o suprafață închiriabilă totală de aproximativ 12.000 de metri pătrați și patru niveluri subterane cu 93 de locuri de parcare.