Business News

Proiectul prin care companiile pot amenaja grădinițe pentru angajați, în apropierea locului de muncă, stă de 5 ani în Parlament

18 decembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Cu toate acestea, pentru marile orașe, și nu numai, aceste facilități sunt cvasi-insuficiente dacă ținem cont de costurile vieții de zi cu zi și timpul ce trebuie alocat de părinți serviciului, drumurilor către și dinspre creșă sau grădiniță. În plus, în unele zone unitățile de învățământ preșcolar sunt insuficiente sau lipsesc cu desăvârșire.

Învățământ preșcolar cu ajutorul mediului de afaceri

De mai bine de cinci ani, un proiect de lege care se află în Camera Deputaților și urmărește acordarea de facilități fiscale firmelor care construiesc sau amenajează spații cu rol de grădiniță, creșă, pentru copiii angajaților se află în Camera Deputaților. Inițiativa ar transfera o parte din efortul de a susține învățământul preșcolar către mediul privat, fără ca impactul bugetar să fie, cel mai probabil, unul consistent.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii 227/2015 privind Codul Fiscal are un articol unic ce prevede că ”în cazul companiilor cu minim 30 de angajați, se scutesc din plata impozitului pe profit, anual, sumele de bani utilizate pentru construirea și/sau întreținerea de creșe sau grădinițe pentru copiii angajaților acestora.”

Având susținerea reprezentanților mai multor partide, acesta a fost respins de Senat și a intrat în dezbaterea comisiilor din Camera Deputaților. În 2023, măsura a fost respinsă și de Guvern, pe motiv că ar reprezenta ajutor de stat.

Ce spun patronatele

Contactată de termene.ro, Ana Maria Icătoiu, vicepreședintă a organizației patronale OFA UGIR, ne-a declarat că încă de la publicare proiectul a primit reacții bune din partea părinților cu copii de vârstă preșcolară care se gândeau că astfel ar putea scăpa de drumul către și dinspre grădiniță. Legea i-ar ajuta pe părinți și ar crește și productivitatea.

„Nu știu dacă o astfel de măsură poate fi considerată ajutor de stat. În schimb, ar fi extrem de bine primită de către salariați, fie că e vorba de femei sau bărbați, deoarece i-ar scuti de drumurile până la creșă sau grădiniță, ce durează și peste oră. De asemenea, facilitatea, care deja există de 10-15 ani, cu bune rezultate, în alte state, alături de programul o masă caldă pe zi, ar încuraja femeile să își încheie concediul maternal în avans, pentru că ar avea posibilitatea să aibă copiii aproape, chiar la locul de muncă”, a comentat pentru termene.ro reprezentantul patronal.

În plus, deși proiectul pare destinat în special companiilor mari, care au mulți angajați-părinți și care dispun de fondurile inițiale necesare pentru construcția sau amenajarea spațiilor pentru grădinițe, creșe și plata personalului aferent, există soluții ca acesta să se adreseze și IMM-urilor.

Astfel, atrage atenția reprezentanta OFA UGIR, spații care să joace rolul de creșă sau grădiniță ar putea fi construite și de proprietarii clădirilor de birouri, deservind firmele pe care le găzduiesc.  „Măsura ar crește totodată gradul de retenție și productivitatea”, a mai spus liderul patronal.

Lipsa de coerență

Deși a respins proiectul privind acordarea de deduceri firmelor care construiesc spații cu destinația de grădiniță/creșă, Guvernul recunoaște nevoia acută de astfel de facilități. Recent, Executivul a aprobat o hotărâre (HG 1563/2024) care prevede crearea de servicii de educație preșcolară complementară care să ia forma unor ludoteci (spații de joacă) sau grădinițe comunitare.

Proiectul prevede că aceste servicii ”de educație timpurie complementare se înființează la inițiativa unităților administrativ-teritoriale sau a inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în situația în care nu există suficiente creșe și/sau grădinițe ori în situația în care numărul de locuri din creșe și grădinițe disponibil este mai mic decât numărul de copii de vârstă antepreșcolară sau preșcolară din circumscripția școlară sau din unitatea administrativ-teritorială respectivă”.

Deși salutară, măsura nu pare o soluție viabilă.

”Practic, avem de-a face cu o hotărâre care lasă tot în grija statului construirea unor centre pentru învățământul preșcolar. Același stat care până acum nu a putut/avut fonduri pentru suficiente grădinițe, creșe sau căruia pur și simplu nu i-a păsat”, a comentat pentru termene.ro un om de afaceri.

25% dintre copii lipsesc frecvent de la grădiniță

Potrivit unui studiu derulat de World Vision România și Fundația OMV Petrom, unul din patru copii din România ajung la grădiniță doar câteva zile pe săptămână. Circa 45% dintre părinții copiilor care se află în această situație spun că principalul motiv al absenței copilului este lipsa resurselor financiare, în timp ce 32% au invocat distanțele mari până la grădiniță.

Conform INS, în anul 2023, la oficiile de stare civilă din România a fost de 155.430 de nou-născuți (cu 26.665 mai puțini ca în 2022), cel mai mic număr de născuţi-vii din 1930 până în prezent. Tot anul trecut, rata natalității a scăzut la 7,1% comparativ cu 8,3% în 2022.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro