Ce condiții trebuie să respecte o firmă pentru a fi microîntreprindere
În Articol
- Mai multe schimbări legislative apărute în 2024 au modificat major regimul microîntreprinderilor. Noile reguli au condus la scăderea drastică a numărului de firme mici, de la peste 910.000 la finalul anului 2022, la circa 400.000, la jumăatea anului în curs, potrivit datelor oficiale.
Tendința se pare că va continua și în 2025, când este preconizat să scadă pragul cifrei de afaceri pentru microîntreprinderi.
Condiții ce trebuie îndepinite cumulativ
Începând din 2024, o firmă poate fi considerată microîntreprindere dacă îndeplinește mai multe condiții legate de cifra de afaceri, dar și de structura veniturilor și a acționariatului. Totodată, firma trebuie să aibă în întregime capital privat și o activitate stabilă, adică să nu fie în dizolvare sau lichidare.
De asemenea, se califică pentru statutul de microîntreprindere doar firmele care au minimum un angajat cu normă întreagă sau mai mulți angajați cu timp parțial care însumat reprezintă echivalentul unei norme întregi. Totodată,
– Pentru a beneficia de a cota redusă de impozit, de 1% din cifra de afaceri, veniturile anuale ale microîntreprinderii nu trebuie să depășească echivalentul a 60.000 de euro. Firmele cu venituri cuprinse între 60.000 și 500.000 de euro achită o cotă de impozit de 3%.
– De asemenea, peste 80% din veniturile microîntreprinderii trebuie să provină din activități specifice și să nu includă consultanță și/sau management, cu excepția serviciilor de consultanță fiscală (cod CAEN 6920). Dacă veniturile din consultanță sau management depășesc 20%, firma pierde statutul de microîntreprindere.
– Asociații unei microîntreprinderi nu pot deține, direct sau indirect, mai mult de 25% din drepturile de vot la mai mult de trei microîntreprinderi.
Când una din condițiile menționate mai sus nu mai este indeplinită, firma pierde statutul de microîntreprindere și va trebui să achite impozit pe profit.
De asemenea, o prevedere foarte importantă vizează depunerea situațiilor financiare. Dacă acestea nu sunt depuse la timp, firma pierde statutul de microîntreprindere, fără posibilitatea de a îl recupera.
Situații financiare depuse pe 31 mai
Recent a fost schimbat și termenul de depunere a situațiilor financiare, prin modicările aduse Legii contabilității 82/1999 prin Ordonanța de urgență privind modificarea și completarea unor acte normative în domeniul fiscal-bugetar, intrată în vigoare zilele trecute.
Potrivit noilor prevederi, societățile comerciale vor trebui să depună situațiile financiare până pe data de 31 mai inclusiv a exercițiului financiar următor celui de rapotare și nu la 150 de zile după încheierea exercițiului financiar, ca până acum.
Modificări preconizate: Cifra de afaceri pentru microîntreprinderi ar putea scădea de la 300.000 la 85.000 de euro
Măsurile de reducere a numărului de microîntreprinderi se pare că vor continua, ca urmare a condițiilor impuse de Comisia Europeană. Astfel, conform datelor din Planul Bugetar-structural național pe termen mediu 2025-2031, documentul care conține măsurile asumate de guvern pentru reducerea deficitului sub 3% până în 2031, firmele cu o cifră de afaceri sub 88.500 de euro ar urma să fie impozitate pe cifra de afaceri (impozit de 1% sau 3%), iar societățile care depășesc acest prag vor fi impozitate pe profit cu 16%.
Noul sistem de fiscalizare ar urma să aducă la bugetul de stat venituri suplimentare de 2,1 miliarde de lei, estimează Executivul. În prezent, microîntreprinderile plătesc taxe de 6 miliarde de lei, iar noul sistem va ridica veniturile fiscale pentru firmele cu afaceri sub 500.000 de euro până la 8 miliarde de lei.
Unii dintre reprezentanții oamenilor de afaceri sugerează însă guvernanților să nu reducă pragul cifrei de afaceri, deoarece bugetul ar putea avea de suferit. Astfel, Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni, este de părere că odată ce vor deveni plătitoare de impozit pe profit firmele vor avea posibilitatea să își diminueze câștigul contabil prin o mulțime de deduceri, așa încât suma achitată statului să fie cât mai mică. ”Este posibil ca prin introducerea impozitului pe profit în locul impozitului pe cifra de afaceri să scadă câștigurile la buget”, a spus acesta.