• Marile firme de coletărie au afaceri de peste 4 miliarde de lei (800 de milioane de euro) în 2022, ultimul pentru care sunt publice bilanțurile tuturor firmelor din domeniu. În această statistică nu este inclusă și Poșta Română. Compania publică deși are afaceri de aproape 1,5 miliarde de lei în 2022, activitatea de coletărie reprezintă undeva sub 4%, asta înseamnă undeva la 50 de milioane de lei anual.

Fan Courier, Sameday, DHL, Cargus și și TNT (FedEx) sunt cele mai populare cinci servicii de curierat din România, asta dacă se ține cont de cifra de afaceri ale societăților din acest domeniu, așa cum reiese dintr-o analiză realizată de termene.ro.

În 2022 s-a înregistrat primul regres de la an la an din ultimii cinci ani de pe piața serviciilor de curierat.

Piața de curierat a înregistrat pentru prima dată în ultimii cinci ani o scădere a veniturilor, până la 5,7 miliarde lei în 2022, așa cum reiese din datele raportate de companiile care au ca și cod CAEN „alte activități postale si de curier”. În 2021, cifra de afaceri a societăților din domeniu a fost de 5,8 miliarde de euro. 4.500 de firme au codul CAEN „alte activități postale si de curier”.

Însă primii nouă operatori privați la care se adaugă și compania de stat Poșta Română au o cifră de afaceri de 5,5 miliarde de lei. Primii nouă operatori privați adună afaceri de 3,95 miliarde de lei, conform datelor analizate cu ajutorul platformei termene.ro.

Top 5 al operatorilor de colete

Analiza pe scurt a firmelor celor mai importante care activează pe piața coletăriei a fost realizată cu ajutorul termene.ro, platforma care reunește date despre societățile comerciale din România. 

  • Firma Fan Courier Express SRL din București desfășoară mare parte din livrările Fan Courier

Fan Courier, a realizat o cifră de afaceri de 1,1 miliarde de lei în anul 2022, dar are un profit de 161 de milioane de lei. 3.468 de salariați numără firma. Acționarii societății sunt Adrian Mihai (40%), Neculai Mihai (40%) și Felix-Lucrețiu Pătrășcanu (20%). În anul 2021, compania a realizat o cifră de afaceri de 1,06 miliarde de lei.

Ministerul Finanțelor nu a raportat bilanțul Fan Courier pe anul trecut, 2023. Reprezentații companiei au anunțat însă că afacerile au crescut în 2023 față de 2023. „Putem caracteriza anul 2023 ca fiind mai bun decât 2022, în ciuda faptului că am avut creșteri importante de costuri, inflație mare și o situație destul de dificilă în apropiere de granițe”, a anunțat Adrian Mihai, CEO și cofondator FAN Courier printr-un comunicat de presă.

Compania a început din 2023 și va continua în 2024 să-și dezvolte afacerile cu livrări de colete din/în din străinătate.

„Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clienților din străinătate, dezvoltarea unui HUB exclusiv pentru comerțul online internațional a fost una firească. Am luat decizii rapid, am creat o echipă dedicată și am alocat peste 4 milioane de euro pentru acest HUB din Arad, pe care îl vom dota cu o bandă modernă de sortare. Astfel, putem spune că HUB-ul de la Arad este cea mai nouă și cea mai rapidă investiție pe care FAN Courier a realizat-o în acest an, iar rezultatele de până acum confirmă că am luat o decizie bună”, a mai anunțat Adrian Mihai.

  • Delivery Solutions din București realizează livrările pentru Sameday

Delivery Solutions a realizat o cifră de afaceri de aproape 736,5 de milioane de lei în anul 2022, dar are pierderi de 45 milioane de lei. 1.360 de salariați numără firma.

Acționarul principal, cu 94,23%, este compania Dante International SA din București, compania care deține și platforma emag.ro. Lucian Băștaru deține restul de 5,76% din acțiuni.

Beneficiarul principal al Dante și Delivery Solutions este firma olandeză MIH B2C Holdings B.V, cu (74.73466%).

Ca o comparația, Sameday a realizat o cifră de afaceri de 600 de milioane de lei în anul 2021 și un profit de 4 milioane de lei.

Cât despre anul trecut, 2023, Ministerul de Finanțe nu a publicat bilanț societății. Compania de curierat Sameday a anunțat însă că „a obținut o cifră de afaceri de 890 milioane lei anul trecut, în creștere cu 20% față de anul anterior”.

„Compania a avut anul trecut un număr mediu de angajați de 1.360 persoane, în creștere ușoară față de anul anterior, când a numărat 1.322 de salariați. Pe lângă aceștia, compania are și parteneri cu care lucrează la nivel național”,  potrivit informațiilor furnizate de companie.

Sameday face în special livrări pentru platformele Emag și Fashion Days. Compania deține cea mai întinsă rețea de cutii electronice de livrare stradală, cu peste 3.900 de unități, potrivit Sameday. Fan Courier are puțin peste 1.000 de unități, așa cum a anunțat această societate la finalul anului trecut.

  • DHL International Romania SRL din București face livrările companiei germane Deutsche Post

DHL a realizat o cifră de afaceri de 505 de milioane de lei în anul 2021, dar are un profit de 13 milioane de lei. 602 de salariați numără firma.

Acționarul principal este compania olandeză Deutsche Post International, offshore care face parte din grupul german Deutsche Post. Societatea este și beneficiarul principal firmei.

A realizat o cifră de afaceri de 417 de milioane de lei în anul 2021.

DHL România are o cifră de afaceri formată în special din livrările de colete care pleacă sau ajung în afara României.

  • Cargus SRL din București face livrările pentru Cargus

Compania a realizat o cifră de afaceri de 472 de milioane de lei în anul 2022, dar are și pierderi 90 de milioane de lei. 763 de salariați numără firma.

Acționarul principal este compania Celero Investments S.- R.L din Luxemburg. Societatea este și beneficiarul principal firmei.

A realizat o cifră de afaceri de 450 de milioane de lei în anul 2021.

  • FedEx Express Romania Transportation face livrările pentru TNT

A realizat o cifră de afaceri de 342,4 de milioane de lei în anul 2022, dar are pierderi de 9,3 milioane de lei. 393 de salariați numără firma.

Acționarul principal este compania olandeză General Logistics Systems BV. Societatea este și beneficiarul principal firmei.

A realizat o cifră de afaceri de 336 de milioane de lei în anul 2021. Pierderile pot fi explicate prin dublarea numărului salariaților dintre 2021 și 2022.

Top 5 al operatorilor privați de coletărie. sursa foto: termene.ro

Alți operatori importanți

  • GLS Logistics Systems România SRL din Sibiu face livările pentru GLS

A realizat o cifră de afaceri de 346,3 de milioane de lei în anul 2022, dar are un profit de 61,1 milioane de lei (în scădere cu 7 milioane de lei). 227 de salariați numără firma.

Acționarul principal este compania olandeză General Logistics Systems BV, cea care deține 99% dintre acțiuni. Societatea este și beneficiarul principal firmei. Restul de 1% aparține unei alte societăți din grup. Este vorba de GLS General Logistics Systems Hungary KFT.

GLS Logistics Systems România a realizat o cifră de afaceri de 336 de milioane de lei în anul 2021.

Compania a raportat chiar și o parte din datele financiare pe anul trecut. A înregistrat o cifră de afaceri de puțin peste 365 de milioane de lei și un profit de 50 de milioane de lei.

  • Dynamic Parcel Distribution din București face livările DPD

Societatea a anunțat o cifră de afaceri de 342,9 de milioane de lei în anul 2022, dar are un profit de 13 milioane de lei. 683 de salariați numără firma.

Acționarul principal este compania bulgară Speedy AD, cu (99,9%). Societatea bulgară este și beneficiarul principal firmei.

A realizat o cifră de afaceri de 324 de milioane de lei în anul 2021.

  • Nemo Expres Logistic SA din București

A raportat o cifră de afaceri de 86,2 de milioane de lei în anul 2022, dar și pierderi de 19 milioane de lei. 243 de salariați numără firma.

Acționarul unic este Florian Stănilă. A realizat o cifră de afaceri de 138 de milioane de lei în anul 2021.

  • Bookurier Logistics SRL din București

A realizat o cifră de afaceri de 19 de milioane de lei în anul 2021, dar are un profit de un milion de lei. 38 de salariați numără firma. Mihai Alexandru Rotaru și Gheorghe Sava sunt cei doi co-acționari ai societății. A aportat o cifră de afaceri de 19,7 de milioane de lei în anul 2021

Poșta Română

În 2022, firma avut o cifră de afaceri de aproape 1,5 milioane de lei și un profit de 11,2 milioane de lei. Compania are 22.238 de salariați. Acționarii societății publice sunt statul român prin Ministerul Cercetării (93,5%) și Fondul Proprietatea, cu restul până la 100%.  În 2021. ultimul an pentru care sunt publice bilanțurile firmelor, societatea a realizat o cifră de afaceri de 1,35 de miliarde de lei și un profit de 42 de milioane de lei.

Valentin Ștefan, actualul director al Poștei Române, recunoștea anul trecut că societatea de stat nu contează pe piața coletăriei. „A fost un sector are a sărit foarte mult în pandemie. Poșta Română este încă un serviciu clasic de distribuire a corespondenței. Pe sectorul coletăriei contăm la 5%, este adevărat. Dacă eliminăm și corespondența internațională, avem o cotă de piața de 1%. Însă, ne pregătim și de acest segment, Poșta va deveni un competitor și pe această piață”, ne spunea Valentin Ștefan.

Valentin Ștefan, actualul director general al Poștei Române, spune că vrea să prindă din urmă concurența pe piața livrărilor. El consideră că segmentul poștei clasice – respectiv tot ce înseamnă scrisori – scade și, în curând, acest serviciu nu o să mai reprezinte o afacere de succes.

Din datele companiei pentru anul 2022, estimările legate de veniturile din coletărie erau sub 50 de milioane de lei. Poșta Română realizează mare parte din cifra de afaceri din contractele cu statul român pentru livrarea pensiilor și a documentelor oficiale.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe