Livetext – Topul celor mai importante știri ale zilei pentru antreprenori, 30 mai. Tot ce se întâmplă important astăzi afli de aici
- Azi e joi, 30 mai, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la ora 08:00 dimineața și continuă din 3 în 3 ore până la ora 22:00. După fiecare interval de 3 ore, dacă este cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.
Știrile zilei vor fi așezate într-o ordine descrescătoare a importanței informațiilor, de la cea mai importantă știre a zilei pentru mediul antreprenorial și pentru cel economic în general. Topul va fi actualizat pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Topul știrilor zilei
- 1. Suma de 300 de lei din salariul minim brut de 3.700 vor fi neimpozitați.
Creșterea salariului minim brut la 3.700 de lei de la 1 iulie va fi însoțită de netaxarea a 300 de lei, față de nivelul de 200 de lei în prezent, solicitare venită din partea IMM-urilor. Guvernul a găsit resurse pentru a susține acest lucru, a declarat premierul Ciolacu într-o discuție informală cu jurnaliștii, anunță Profit.ro.
De ce este importantă știrea:
Va ușura povara fiscală a firmelor care ar trebui să suporte o majorare salarială de 700 de lei în 2024: 300 de lei la începutul anului și 400 de lei de la 1 iulie. Prin noua decizie, firmele vor plăti taxe doar pe 400 de lei din cei 700 de lei cu care a fost indexat salariul minim brut în acest an.
- 2. Analiza sistemul bancar românesc în comparație cu alte state din UE.
Sistemul bancar a încheiat primele trei luni din acest an cu un profit de aproape 3,8 miliarde de lei, în creștere cu 11% față de aceeași perioadă din anul trecut, conform datelor Autorității Bancară Europene analizate de Profit.ro. Cele mai recente comparații la nivel european arată că băncile românești sunt în continuare printre cele mai profitabile, ca urmare a unor marje nete de dobândă duble față de media UE. Pe de altă parte, costul cu riscul este cel mai ridicat și ponderea expunerii pe titluri de stat este a doua cea mai mare.
De ce este importantă știrea:
Statistica europeană demonstrează că sistemul bancar românesc este un stabili, profitabil mai ales în urma numeroasele creditări oferite statului. Oferă și un mic semnal de alarmă, dacă statul va începe să aibă probleme, creditarea bancara se va face în condiții tot mai dificile pentru solicitanți.
- 3. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene crede că va primi 2,3 miliarde de euro din PNRR „până în iunie”
Cererea de plată numărul 3 din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu este blocată, iar evaluarea sa va fi făcută de către Comisia Europeană până în iunie, a răspuns Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, la o interpelare parlamentară consultată de Economica.net.
Miza:
Cererea de plată numărul 3 este în valoare de 2,3 miliarde de lei euro, fonduri europene care ar urma să fie folosite în cadrul unor programe de investiții destinate mediului privat și IMM-urilor.
- 4. Companiile românești sunt pe ultimul loc în UE la folosirea Inteligenței Artificiale.
Cele mai multe firme cu 10 sau mai mulți angajați care utilizează tehnologii cu inteligență artificială (AI – Artificial Intelligence) sunt în Danemarca (15,2%), Finlanda (15,1%) și Luxemburg (14,4%). Cele mai mici cote au fost înregistrate în România (1,5%), conform unui articol publicat de Termene.ro, secțiunea de Business News. Când vine vorba de tipul de tehnologie AI folosită de întreprinderile europene, în 2023, automatizarea diferitelor fluxuri de lucru sau asistarea în luarea deciziilor (automatizarea proceselor robotizate bazate pe software AI) a fost cea mai utilizată, cu 3% dintre întreprinderi folosind-o. Au urmat efectuarea de analize a limbajului scris (extragerea textului; 2,9%) și învățarea automată (de exemplu, învățarea profundă; 2,6%).
- De ce este importantă știrea:
Deși România a crescut economic și datorită sectorului IT, startul în privința folosirii Inteligenței Artificiale de către companii a fost pierdut. Un semn că industria de software autohtonă nu prea are clienți pe piața internă.
Statistica mai înseamnă și că digitalizarea încă nu a ajuns nici măcar la media europeană și că vor urma încă multe valuri de înlocuire a forței de muncă umane cu Inteligența Artificială până când piața muncii se va reașeza. Partea bună legată de lipsa investițiilor companiilor românești în tehnologie AI este că antreprenorii nu vor mai ezita să facă în viitor astfel de investiții, dacă vor apărea programe mai performante gândindu-se că de-abia au investit în urmă cu 1-2 ani în AI, tehnologie care este încă la primii pași.
- 5 Rabla pentru tractoare.
Guvernul a adoptat, în şedința de joi, 20 mai, Hotărârea pentru aprobarea finanțării din Fondul pentru mediu a Programului de stimulare a înnoirii Parcului național de tractoare și mașini agricole autopropulsate, anunță Economica.net.
De ce este importantă știrea:
Deși, aparent, programul ajunge prea tărziu, marii fermieri având deja utilajele de sute de mii de euro de câțiva ani buni, tocmai din acest motiv programul, dacă va fi implementat corect, va permite și fermierilor mici și medii să aibă acces la utilaje. Dacă programul nu va avea succes în aceast categorie de fermieri, producția agricolă va deveni tot mai polarizată și va depinde de câteva zeci de ferme.
- 6. Miliardarul român Daniel Dineș se va întoarce în fruntea UiPath, cea mai de succes companie românească în SUA.
Rob Enslin a anunțat demisionează din poziția sa de director general (CEO) a companiei româno-americane IT UiPath, potrivit unui anunț de pe site-ul oficial. Demisia sa va fi efectivă de pe data de 1 iunie. El va fi înlocuit de românul Daniel Dines, unul dintre fondatorii UiPath, primului „unicorn” născut în România.
De ce este importantă știrea:
Faptul că Daniel Dineș revine în poziția de CEO al companiei UiPath este un fapt pozitiv pentru imaginea României și a mediului de afaceri autohton. Asta pentru că UiPath, în ciuda scăderii acțiunilor, este văzută ca o companie inovatoare în statele din Europa Centrală și de Est, dar și în Statele Unite. Compania este cunoscută pentru inovările aduse în domeniul automatizărilor software denumite RPA (Robotic Process Automation).