- Azi e marți, 8 aprilie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
„În câțiva ani, o să avem unul dintre cele mai performante sisteme de colectare a impozitelor şi taxelor din regiune”
Peste o lună vom ști 100% dacă avem recesiune sau o creștere economică
Taxele vamale ale lui Trump, deficitele gemene, situația geopolitică, situația politică de la noi sunt motivele care înclină spre 50% posibilitatea ca în acest an să intrăm în recesiune, spune Adrian Codirlașu, președinte CFA România. Dacă scăpăm de retrogradarea ratingului de țară, avem șanse să avem creștere de 0%-0,5%. Oricum, în maximum o lună de zile, vom ști dacă intrăm în recesiune sau vom avea o creștere economică modestă, spune Dragoș Cabat, analist CFA România.
”Eu văd un risc ridicat de recesiune anul acesta, deoarece doar banii europeni ne pot salva în acest moment, iar investitorii nu se arată prea dornici să facă ceva și nici alte mari modificări care țin de contextul economic al României. Tocmai de aceea, șansele ca lucrurile să se schimbe puternic în următoarea jumătate de an. În 2025 avem un risc ridicat pentru a intra într-o recesiune ușoară de 1% – 1,5%”, spune Adrian Codirlașu, președinte CFA România, conform Economica.net.
În plină criză globală de transformatoare, investiție nouă în România din spațiul ex-sovietic
Unul dintre cei mai mari producători de echipamente energetice, în principal transformatoare de putere, din Azerbaidjan, cu un portofoliu total de 9 fabrici de profil în țara caucaziană, înființat pe vremea Uniunii Sovietice și privatizat după prăbușirea acesteia, a intrat în România.
ATEF Group din Azerbaidjan și-a înființat recent la București atât o filială de fabricație de echipamente (Green Grid Transformers), cât și una de trading și distribuție angro de agregate (ATEF RMN), relevă date analizate de Profit.ro. Ambele subsidiare românești ale azerilor sunt conduse de acționarul majoritar, CEO-ul și președintele grupului ATEF, Emil Talib Alikhanbayov, absolvent al Universității de Inginerie Civilă din Moscova (1977). Contactați de Profit.ro pentru detalii concrete privind planurile lor de afaceri din România, reprezentanții ATEF Group nu au transmis deocamdată niciun răspuns.
Elisabeta Moraru, CEO Google România, crede că ar trebui crescute competențele digitale din România
„Indexul DESI măsoară mai multe elemente. Unul dintre ele este cât de atractivi suntem noi la conectivitate broadband și stăm foarte bine. Felicitări! Salutăm companiile de telecom care au făcut acest pas uriaș. Ce trebuie să facem este înțelegem că competențe digitale nu înseamnă că știm să dăm swipe stânga sau dreapta sau că știm să ne înjurăm pe rețele sociale. Competențe digitale înseamnă că impactăm economia având înțelegerea că un site este credibil, că este o sursă pe care pot să o folosesc, că pot să plătesc cu cardul și să finalizez o achiziție online. Asta înseamnă economie digitală. Și aici vrem să ajutăm ca Edge Institute și să susținem și să amplificăm competențele digitale dobândite în școală în parteneriat cu Ministerul Educației, la nivelul IMM-urilor, în rândurile tuturor celor care ar putea benefică de un viitor mai bun având competențe digitale”, a spus Elisabeta Moraru la ANIS International Summit, evenimentul anual al Asociației pentru Industria de Software din România, conform Economica.net.
BNR menține dobânzile, dar riscul de recesiune intră oficial pe radarul băncii centrale
Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis luni, pentru a cincea ședință la rând, în linie cu așteptările, să mențină nemodificată rata-cheie a dobânzii de politică monetară, la nivelul de 6,50%, precum și menținerea dobânzii pentru facilitatea de depozit la 5,50% și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 7,50%.
În spatele deciziei se află preocupări legate de presiunile inflaționiste încă puternice din economie, inclusiv în contextul riscurilor inflaționiste ce derivă din măsurile comerciale de pe plan extern și a legislației interne ce privește prețurile energiei și alimentelor, anunță Curs de Guvernare.
Hidroelectrica lansează primul proiect de stocare a energiei cu baterii Li-ion
Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a finalizat licitația de contractare a lucrărilor de construire a unei instalații de stocare de curent electric la parcul său eolian Crucea Nord din Dobrogea, cu putere instalată de 108 MW, pe care l-a preluat în urmă cu circa 4 ani de la grupul german STEAG, contra sumei de 130 milioane euro. ″Această investiție marchează o premieră pentru companie, fiind primul proiect de stocare a energiei cu baterii Li-ion implementat de Hidroelectrica″, a transmis producătorul hidro, anunță Profit.ro.
UE este „gata să negocieze” cu SUA
Miniștrii europeni pentru comerț au strâns rândurile luni, dând undă verde pregătirii unui plan de implementare a unei game complete de contra-măsuri, inclusiv potențiale taxe asupra companiilor digitale, ca răspuns la tarifele ample impuse de președintele american Donald Trump, potrivit Bloomberg, citat de Curs de Guvernare.