Business News

Companiile românești sunt pe ultimul loc în UE la folosirea Inteligenței Artificiale

30 mai 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

În 2023, 8% dintre întreprinderile din UE cu 10 sau mai mulți angajați au folosit tehnologii de inteligență artificială (AI) pentru a-și desfășura activitatea.

Aceste date provin din articolul recent actualizat din Statistics Explained au Eurostat, agenția de statistică a Comisiei Europene, despre utilizarea inteligenței artificiale în întreprinderi.

Inteligența artificială se referă la sisteme care utilizează tehnologii precum extragerea textului, viziunea computerizată, recunoașterea vorbirii, generarea limbajului natural, învățarea automată și învățarea profundă pentru a aduna și/sau a utiliza date pentru a prezice, recomanda sau decide – cu diferite niveluri de autonomie – cele mai bune acțiuni pentru atingerea unor obiective specifice.

Cele mai mari cote de întreprinderi cu 10 sau mai mulți angajați care utilizează tehnologii AI au fost în Danemarca (15,2%), Finlanda (15,1%) și Luxemburg (14,4%). Între timp, cele mai scăzute ponderi au fost înregistrate în România (1,5%), Bulgaria (3,6%), Polonia (3,7%) și Ungaria (3,7%).

Întreprinderi care utilizează tehnologii AI, UE, 2023.

Tipuri de tehnologie AI utilizate

Când vine vorba de tipul de tehnologie AI folosită de aceste întreprinderi, în 2023, automatizarea diferitelor fluxuri de lucru sau asistarea în luarea deciziilor (automatizarea proceselor robotizate bazate pe software AI) a fost cea mai utilizată, cu 3% dintre întreprinderi folosind-o. Au urmat efectuarea de analize a limbajului scris (extragerea textului; 2,9%) și învățarea automată (de exemplu, învățarea profundă; 2,6%).

Tipuri de tehnologie AI utilizate de întreprinderi, UE, 2023.

Alte tipuri de tehnologii AI utilizate includ conversia limbajului vorbit în format care poate fi citit de mașină (recunoașterea vorbirii; 2,5% dintre întreprinderi), identificarea obiectelor sau persoanelor pe baza imaginilor (recunoașterea imaginilor, procesarea imaginilor; 2,2%), generarea limbajului scris sau vorbit (generarea limbajului natural; 2,1%) și permiterea mișcării fizice a mașinilor prin decizii autonome bazate pe observarea împrejurimilor (roboți autonomi, vehicule autonome și drone autonome; 0,9%).

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro