Într-o perspectivă de ansamblu, schimbul valutar este peste tot. Oricând dorești să achiziționezi un produs sau serviciu dintr-o altă țară, moneda de origine trebuie schimbată cu moneda țării care vinde produsul sau oferă serviciul. Desigur, acest aspect nu se aplică pentru anumite state membre europene care au adoptat la nivel universal moneda euro.

Putem vedea astfel importanța unei case de schimb valutar. De regulă, consumatorii apelează mai repede la un serviciu destinat exclusiv schimbului valutar decât la o instituție financiar-bancară din varii motive – unul dintre acesta este reprezentat de comisionul crescut pentru schimbul de monedă în cazul băncilor. Dacă vrei să-ți deschizi o casă de schimb valutar, cu siguranță vei aduna rapid clienți dornici de serviciile tale, așa că iată tot ce trebuie să știi despre acest tip de afacere:

Respectarea normelor prevăzute de lege

Casele de schimb valutar sunt destinate activității monetare, atât pe plan național, cât și pe plan internațional. În acest caz, fiecare operațiune de schimb valutar trebuie să respecte Regulamentul B.N.R. impus prin norma din 18 august 1994 privind efectuarea operațiunilor de schimb valutar pentru persoane fizice pe teritoriul României.

Asemenea instituțiilor financiar-bancare, casele de schimb valutar trebuie organizate ca persoane juridice conform Legii nr. 31/1990 având ca obiect unic de activitate schimbul valutar, deci nici un alt tip de serviciu nu poate fi anexat afacerii. Activitatea de schimb valutar trebuie autorizată de Banca Națională a României.

Dotarea casei de schimb valutar cu echipamente pentru siguranța banilor

Chiar dacă tehnologia și sistemele de protecție moderne au redus vizibil frauda monetară, falsificarea banilor a rămas o activitate constantă cu tot mai multe soluții inovatoare la îndemâna. De aceea, o casă de schimb valutar trebuie să fie dotată cu echipamente specifice pentru protecția și siguranța banilor.

Unul dintre dispozitivele esențiale oricărei activități monetare este verificatorul de bancnote. Acest aparat este special conceput pentru a identifica orice neregularitate apărută în timpul numărării fluxului de numerar care intră și iese dintr-o casă de schimb valutar.

Alte instrumente necesare pentru protecția banilor împotriva fraudelor și furtului pe care îți recomandăm să le iei în considerare sunt: seifuri de siguranță maximă care se deschid cu ajutorul unui cititor de amprente, camere de supraveghere cu identificare facială, butoane de panică pentru înștiințarea serviciului de securitate în cazul unor situații care pot pune în pericol personalul angajat și casa de schimb valutar.

Deschiderea unei platforme online

Majoritatea caselor de schimb valutar se găsesc la fiecare colț de stradă, dar nu multe dintre acestea inspiră încredere consumatorilor. Cu ajutorul tehnologiei și aplicațiilor digitale, poți crea o platformă online care să permită schimbul monetar prin intermediul cardului sau care să înștiințeze publicul în timp real despre creșterea/scăderea valorilor anumitor monede. În acest mod, clienții își vor putea crea o imagine despre când este momentul cel mai avantajos pentru a cumpăra sau a vinde o monedă.

Cererea pentru casele de schimb valutar a crescut de-a lungul timpului datorită preferințelor oamenilor de a călători sau din nevoia de a trimite bani la nivel internațional. De aceea, atâta timp cât respecți recomandările de mai sus, ai toate șansele să operezi o astfel de afacere cu succes.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe