• România și Comisia Europeană au convenit încă de la sfârșitul anului 2021 ca guvernul român să reorganizeze modul în care sunt fiscalizate microîntreprinderile autohtone. Experții europeni consideră că sistemul actual oferă prea multe ferestre pentru optimizare fiscală și evaziune, ceea ce contribuie la deficitul din ce în ce mai mare la bugetul de stat. De partea cealaltă, Ministerul de Finanțe consideră că a rezolvat problema prin scăderea pragului cifrei de afaceri de la un milion de euro la 500.000 de euro pe care se aplică o impozitare cu 3%.

Într-un răspuns scris primit de Termene.ro din partea unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene, reiese că experții europeni încă analizează dacă micșorarea pragului cifrei de afaceri la 500.000 de euro sub care o firmă este microîntreprindere este o măsură utilă pentru sistemul fiscal sau scăderea trebuia să fie mai mare, până la 50.000 de euro sau 100.000.

De această analiză va depinde și dacă România va primi a treia tranșă în valoare de 2 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Asta pentru că pe lângă dezbaterea privind modul de impozitare a microîntreprinderilor, România și-a asumat la finalul anului 2021 că va reforma taxarea și impozitarea firmelor micro, atunci când s-a semnat PNRR, un acord de granturi și împrumuturi cu dobândă mică în valoare de 29,2 de miliarde de euro.

„În decembrie anul trecut, România a depus a treia cerere de plată în cadrul planului său de redresare și reziliență pentru 2 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi. Aceasta se referă la un total de 68 de repere și 6 ținte. În prezent evaluăm această a treia cerere de plată și continuăm să lucrăm îndeaproape cu autoritățile române”, ne-a răspuns un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Reforma fiscalizării firmelor micro ar trebui continuată

Din informațiile obținute de Termene.ro, reiese că experții Comisiei Europene au respins până în acest moment ideea ca reforma fiscalizării microîntreprinderilor să se termine odată cu scăderea pragului cifrei de afaceri până la 500.000 de euro.

Comisia Europeană condiționează tranșa a treia de faptul ca România să-și asume ca în următorul an să scadă din nou pragul cifrei de afaceri până la 50.000 sau 100.000 de euro sau să crească pragul procentul de impozitare pe cifra de afaceri care acum este de 3%.

Atunci când am întrebat reprezentanții Comisiei Europene dacă experții europeni cer scăderea pragului cifrei de afaceri sau creșterea procentului de impozitare, răspunsul primit a fost că evaluarea nu a fost finalizată. Asta și pentru că în luna martie, Ministerul Investițiilor și Programelor Europene și-a asumat să realizeze până la sfârșitul lunii aprilie o simulare a ceea ce înseamnă cele două variante (scăderea pragului cifrei de afaceri sau creșterea pragului procentului de impozitare) pentru bugetul public.

„Ca și în cazul tuturor statelor membre, nu comunicăm cu privire la evaluarea noastră a măsurilor într-o cerere de plată până când Comisia nu își finalizează evaluarea”, ne-a mai precizat oficialii Comisiei Europene în răspunsul primit de Termene.ro.

Tranșa a treia din PNRR depinde de această analiză

„Etapele și țintele incluse în a 3-a cerere de plată reprezintă pași importanți în implementarea planului României. Odată ce Comisia și-a finalizat evaluarea preliminară, Comisia va trimite apoi evaluarea sa preliminară Comitetului Economic și Financiar (CEF), care are la dispoziție patru săptămâni pentru a-și emite avizul”, ne-a mai transmis un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

„Plata către statul membru ar avea loc în urma avizului EFC și a adoptării unei decizii de plată de către Comisie. Vor urma mai multe plăți pe baza realizării de către România a etapelor de referință și a țintelor legate de reforme și investiții, astfel cum sunt prevăzute în Decizia de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a planului”, ne-a mai precizat reprezentantul Comisiei Europene.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe