Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Consiliul Economic și Social a aprobat un proiect legislativ depus în Parlamentul României prin care părinții care au copii cu handicap vor beneficia de dublarea perioadei lunare de telemuncă, perioadă în care pot lucra de acasă sau din altă locație de unde se pot îngriji și de copii.

Proiectul legislativ are patru prevederi importante și toate au fost avizate de Consiliul Economic și Social deoarece nu afectează bugetul public și nici activitatea firmelor.

Cele patru prevederi importante sunt:

  • 1. Părinții cu copii cu handicap pot face telemuncă 8 zile pe lună față de 4 zile pe lună, cât sunt prevederile actuale.
  • 2. Vârsta copilului cu handicap a cărui părinte poate face telemuncă 8 zile va crește până la 18 ani. Acum, vârsta este de 11 ani sub care un părinte poate lucra cele patru zile de acasă.
  • 3. Părinții care au mai mult de un copil cu handicap vor beneficia de încă două zile de telemuncă la cele 8 zile menționate anterior.
  • 4. Firmele nu au voie în nicio situație să anuleze aceste drepturi prin regulamente interne.

Motivele schimbărilor

Copiii cu handicap au nevoi speciale atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, ceea ce implică o îngrijire suplimentară din partea părinților.

„Timpul necesar pentru îngrijirea unui copil cu handicap este semnificativ mai mare comparativ cu cel necesar pentru îngrijirea unui copil fără handicap. În plus, dezvoltarea fizică și psihică a unui copil cu handicap diferă considerabil de cea a unui copil fără handicap. De exemplu, în cazul copiilor cu autism, vârsta biologică nu coincide cu cea mentală, un copil de 6 ani având, în unele cazuri, vârsta mentală a unuia de 1,5/2 ani”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

„Considerăm că, spre deosebire de părinții copiilor care nu suferă de handicap, părinții copiilor cu handicap trebuie să beneficieze de un sprijin din partea legiuitorului, sens în care se impune legiferarea, astfel încât aceasta să răspundă nevoilor reale ale acestora”, se mai precizează în nota de fundamentare.

Ce prevede inițiativa

Proiectul de lege este pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările și completările ulterioare are un singur articol care prevede:

„La articolul nr. 118^1 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea 1, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările și completările ulterioare, se introduc 4 noi alineate cu următorul cuprins”:

„Prin derogare de la alin (1) salariații care au în întreținere copii în vârstă de până la 18 ani, încadrați în grad de handicap, beneficiază de un număr de 8 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, în condițiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția situațiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfășurarea activității în astfel de condiții.
(5) În cazul salariaților care au în întreținere copii gemeni sau tripleți, precum și în situația familiilor cu 2 sau mai mulți copii încadrați în grad de handicap, se acordă 2 zile în plus pe lună pentru fiecare copil (al doilea, al treilea etc.), față de cele menționate la alin. (4)”.

„Cererea prevăzută la alin. (1) va fi însoțită de certificatul de încadrare a copilului într-un grad de handicap, eliberat în condițiile legii”.

„Angajatorii nu pot, prin norme interne, să aducă modificări sau completări prezentelor prevederi legale sau să interzică ori să restricționeze munca la domiciliu sau telemunca pentru anumite zile ale săptămânii, în cazul salariaților care au în întreținere copii încadrați într-un grad de handicap, în vârstă de până la 18 ani”.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe