Business News

Firmele din România ar putea pierde muncitorii asiatici în 2025. Străinii ar fi atrași de ofertele mai bune din Grecia

17 ianuarie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

8.000 de muncitori asiatici sunt primii beneficiari ai aprobării Hotărârii de Guvern nr.10 din 2025 privind aprobarea unui număr de până în 100.000 de permise de muncă pentru muncitori străini, din afara UE și a Republicii Moldova. Firmele de recurtare și companiile beneficiare au depus în ianuarie 8.000 de cereri în numele unor muncitori străini care doreau să vină la muncă în România.

Însă, procesul de angajare a forței de lucru din statele non – UE a fost blocat până la decizia Guvernului României de a aproba și în 2025 un contingent de 100.000 de muncitori din afara Uniunii Europene (UE), cu excepția Republicii Moldova.

Hotărârea de Guvern nr. 10 din 2025 privind „stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2025” a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 37 publicat pe 16 ianuarie 2025.

Firmele de recrutare susțin că întârzierea a blocat activitatea multor companii din România, care se confruntă deja cu un deficit acut de forță de muncă în diverse sectoare esențiale ale economiei, fiind consemnate pierderi financiare importante.

În plus, exista riscul ca această forță de muncă să se reorienteze către alte state, Grecia și Slovacia fiind cel mai probabil următoarele ținte, în condițiile în care procesul de obținere a documentației este mult mai rapid la ei.

Cotă similară de trei ani

Guvernul a aprobat pentru anul 2025 un contingent de 100.000 de lucrători străini nou admişi pe piaţa forţei de muncă din România, fiind al treilea an în care se menține cota la acest nivel, în ciuda solicitărilor venite din partea angajatorilor de a mări numărul muncitorilor non-UE.

„Guvernul a aprobat pentru anul 2025 un contingent de 100.000 de lucrători străini nou admişi pe piaţa forţei de muncă din România. Decizia a fost luată ca urmare a deficitului de forţă de muncă semnalat de angajatori în dialogul cu instituţiile guvernamentale, mai precis în cadrul Consiliului Naţional Tripartit, care are loc cu regularitate la nivel de executiv şi este prezidat chiar de prim-ministru”, a anunţat joi, după şedinţa de Guvern, Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Contingentul nu se referă la lucrători români sau cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene sau ai statelor membre ale Spaţiului Economic European sau al Comunităţii Helvetice a Elveţiei.

„Se menţine cota de aproximativ 100.000, aşa cum a fost aprobată şi în ultimii trei ani. La data de 12 decembrie 2024 erau active 146.387 de astfel de contracte individuale de muncă ale salariaţilor cetăţeni ai unor state din afara Uniunii Europene şi ai Spaţiului Economic European, dintre care 94.155 contracte individuale de muncă nou încheiate”, a precizat Constantin.

 Îngrijorare mare în piață

Întârzierea aprobării contingentului de lucrători non-UE a creat îngrijorare mare în piață, întregul proces fiind blocat practic, în condițiile în care  Inspectoratul General pentru Imigrări a respins toate cererile de obținere a avizelor de muncă pentru angajații străini.

Mai mult de atât, exista riscul ca muncitorii străini care nu au sosit încă în România să ia în calcul varianta de a-și căuta locuri de muncă în alte țări, precum Grecia și Slovacia, unde procesul de obținere a documentației este mult mai rapid, susțin reprezentanții firmelor de recrutare.

„România trece printr-o perioadă de instabilitate economică severă cauzată de deficitul de forță de muncă, iar această problemă se amplifică în lipsa unei soluții urgente. Cererea pentru lucrători străini este tot mai mare, dar blocajul administrativ legat de aprobarea contingentului pentru 2025 a paralizat întreaga economie,” a declarat pentru Termene.ro Maria Preoteasa, reprezentantul unei companii de recrutare.

Impactul lipsei lucrătorilor calificați este devastator din punct de vedere economic pentru firmele din România, care se confruntă deja cu un deficit acut de forță de muncă, ducând la pierderi financiare importante, reducerea capacității de producție și chiar la închiderea unor afaceri, spun recrutorii.

Domeniile care au cel mai mult nevoie de forță de muncă sunt construcțiile, transporturile, industria alimentară, sănătatea și serviciile.

Cerere de două – trei ori mai mare

Dacă contingentul aprobat de Guvern este de 100.000 de muncitori non – UE, angajatorii au nevoie de mult mai mult și au cerut suplimentarea cotei de nenumărate ori.

„Cererea de angajați este în continuă creștere, iar lucrătorii străini reprezintă o soluție vitală pentru menținerea activităților economice. Facem un apel către autoritățile competente să mărească numărul alocat pentru 2025 la cel puțin 250.000 de lucrători străini,” a declarat pentru Termene.ro Mădălina Anghene, managerul unei companii de recrutare.

Aceasta susține că aprobarea și mărirea contingentului de lucrători străini este esențială pentru acoperirea deficitului existent și pentru menținerea activității economice în toate domeniile afectate.

Date oficiale

În primele zece luni ale anului 2024, au fost declarate vacante 543.440 de locuri de muncă, cele mai multe pentru meserii precum curierat, manipulare de mărfuri, muncitori în construcţii sau pe linii de asamblare şi de montare piese, potrivit datelor înregistrate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

În același timp, datele comunicate de către Inspectoratul General pentru Imigrări arată că, până la data de 30 noiembrie 2024, au fost eliberate 99.268 avize de angajare/detașare, fiind totodată în curs de soluționare 5.957 de solicitări pentru eliberarea avizelor de angajare/detașare pentru anul în curs.

Prin comparație, potrivit informațiilor furnizate de către aceeași instituție:

De asemenea, numărul străinilor posesori de permise de ședere temporară în scop de angajare, detașare/ICT/ înalt calificați, valabile la data de 30 noiembrie 2024, era de 97.732.

În perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2024, au fost eliberate 102.777 permise de ședere temporară în scop de angajare, iar în scop de detașare au fost eliberate 311 de permise de ședere.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro