Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Este din nou weekend, 1-2 iunie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale sfârșitului de săptămână. Platforma Termene.ro monitorizează mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

Monitorizarea începe sâmbătă, de la 08.00 dimineața, și se continuă din 4 în 4 ore până duminică la ora 22.00. După fiecare interval de 4 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

Știrile weekendului vor fi așezate într-o ordine descrescătoare a importanței informațiilor, de la cea mai importantă știre a zilei pentru mediul antreprenorial și pentru cel economic în general. Topul va fi actualizat pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.

  • 1. Și totuși, legumele și fructele românești sunt mai ieftine decât cele de import.

Legumele şi fructele româneşti sunt mai ieftine cu până la 15% comparativ cu cele importate, potrivit retailerului Freshful by eMAG, companie care estimează că în acest sezon se vor comanda aproximativ 25.000 de kilograme de cireșe și 50.000 de kilograme de căpșune, conform Agerpres, citat de Wall-Street.ro. Compania colaborează cu aproximativ 10 producători locali pe un lanţ scurt de aprovizionare, adică aceştia se află la mai puţin de 170 de kilometri de depozitul frigorific al Freshful din Ştefăneşti. Cireşele provin din localitățile precum Sultana, Chiselet, Nicoreşti, Râmnicu Sărat, Afumaţi şi Lacul Rezii. În ceea ce privește căpşunele, acestea sunt culese din Săhăteni, Chiselet, Sultana şi Dumbrava.

De ce este importantă știrea:

Deși analiza celor de la Freshful este una micro și se bazează pe proprii parteneri, estimarea demontează una dintre legendele importurilor masive de legume și fructe care ajung în România: cea conform căreia legumele românești sunt mai scumpe. Mai rămâne o legendă, cea în baza căreia producătorii români nu produc în cantități destul de mari pentru a fi interesați de mari comercianții mari.

  • 2. Care este indicele de prosperitate al românilor.

Indicele de Prosperitate calculat de Erste Group al țărilor din Europa Centrală și Est, incluzând aici și Austria, reflectă pozițiile țărilor comparativ cu restul țărilor UE în funcție de cinci mari categorii: economie, gospodăriile populației, societate, educație și sustenabilitate.

Studiul relevă că, în general, țările ECE excelează la acele categorii care țin de convergența regiunii în ultimele două decenii, și anume creșterea economică mai dinamică și șomaj mai redus. Se asemenea în ECE punctează la raportul datorie publică raportată la PIB, care este mai scăzut în comparație cu gradul de îndatorare al economiilor vest-europene, anunță Curs de Guvernare.

  • 3. Evoluția financiară a Franței este negativă.

Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a retrogradat vineri ratingul Franţei, o lovitură pentru angajamentul preşedintelui Emmanuel Macron privind gestionarea datoriei, în condiţiile în care Guvernul nu reuşeşte să ţină sub control situaţia finanţelor publice, în urma pandemiei şi a crizei energetice, transmit Anadolu şi Bloomberg, relatează Agerpres, citat de Economica.net.

De ce este importantă știrea:

Cu mari diferențe în ceea ce privește colectarea contribuțiilor salariale, cheltuielile publice ale Franței sunt asemănătoare în bună parte cu cele ale României. Cheltuieli excesive cu aparatul administrativ local și central și un buget al contribuțiilor sociale care nu mai face față.

Știri de povestit

  • Veneția introduce noi restricții pentru turiști.

Noi reguli, prin care sunt interzise difuzoarele și se limitează dimensiunea grupurilor de turiști la 25 de persoane, au intrat în vigoare la Veneția, relatează bbc.com. Veneția a introdus o taxă de intrare zilnică de 5 euro la începutul acestui an, după ce inițial a interzis navelor de croazieră să acosteze în 2021, anunță Profit.ro.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe