• Azi e marți, 23 aprilie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 2 în 2 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 2 ore, dacă e cazul, pagina este updatată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

  • Platformele e-commerce vor fi verificate de Protecția Consumatorului.

Curs de Guvernare dezvăluie faptul că o parte din platformele de e-commerce, cum ar fi Temu, nu ar fi controlate de autorități, așa cum sunt platformele autohtone. Asta pentru că platforma chineză este nou venită de piața din România. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) anunță va verifica în perioada următoare toate platformele de acest gen, inclusiv Temu. Platforma este deținută și operat de PDD Holdings, care deține și Pinduoduo, o platformă comună de comerț online în China.

  • Salariul minim european ar putea fi aplicat și în România.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparență, imediat după sărbătorile pascale, proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România și i-a solicitat acesteia stabilirea unui calendar clar de dialog cu mediul de afaceri și sindicatele pe această temă, anunță Agerpres, citat de Economica.net.

  • România vrea să exploateze magneziu.

Cu o investiție de un miliard de dolari, România reintră pe piața europeană de magneziu, dominată 90% de chinezi, anunță Profit.ro. În premieră în ultimii zece ani, se va deschide o nouă exploatare de magneziu în Europa, chiar în România, scrie „Financial Times“. Zilele trecute, autoritățile de la București au acordat licența companiei Verde Magnesium, firmă din București aparținând fondului de investiții american Amerocap.

  • Ieftinire a carburanților.

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus și azi prețul carburanților, mai mult pe cel al motorinei, combustibilul cel mai consumat din România. Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de Economica.net în acest an, afișează pe data de 23 aprilie 2024 un preț al benzinei standard de 7,39 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,44 lei/litrul. Scăderea cotațiilor la motorină pare a fi un fenomen global observat în ultima vreme și, potrivit unei analize a Oil Price, care citează mai mulți analiști și traderi, acesdt lucru pare să reflecte o încetinire a creșterii economice globale, anunță Economica.net.

  • Disputa dintre statul român și companii care exploatează gazele din Marea Neagră.

Black Sea Oil&Gas (BSOG), Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, concesionarii exploatării offshore de gaze naturale Midia, cea mai nouă din Marea Neagră românească, unde extracția a debutat în vara lui 2022 și care asigură circa 10% din totalul producției interne a României, au fost informați oficial de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), printr-o adresă, că din toamna trecută au fost majorate cotele de redevență prevăzute de Legea petrolului, printr-o ordonanță de urgență a Guvernului din 27 octombrie 2023, după cum a relatat Profit.ro la acel moment. În replică, cele 3 companii au atacat în instanță adresa primită de la ANRM, reclamând inclusiv elemente de neconstituționalitate., anunță Profit.ro.

  • Pâinea Boiereasca va fi deținută de o companie mexicană.

Grupul mexican Bimbo, cea mai mare companie de panificație din lume, cu venituri anuale de peste 22 miliarde dolari, intrat pe piața locală în urmă cu un an, odată cu achiziția Vel Pitar, cel mai mare producător local de pâine, a cumpărat acum afacerea Trei Brutari (fosta Velrom), o companie cu peste 400 de angajați, în al cărei portofoliu este și cea mai vândută pâine la nivel național, brandul Pâine Boierească. Tranzacția a fost anunțată de Profit.ro.

  • Au crescut cheltuielile militare.

La nivel global, sumele alocate pentru apărare în 2023 au atins nivelul record de 2.440 miliarde de dolari, după cea mai mare creștere anuală a bugetelor guvernamentale de pe întreg globul pentru armament, arată un raport SIPRI citat de The Guardian. Creșterea de 6,8% între 2022 şi 2023 a fost cea mai abruptă din 2009 încoace, împingând cheltuielile la cel mai ridicat nivel înregistrat de SIPRI (Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm) în istoria de 60 de ani de când ține astfel de evidenţe, anunță Curs de Guvernare.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe