Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Este din nou weekend, 25-26 mai, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale sfârșitului de săptămână. Platforma Termene.ro monitorizează mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

Monitorizarea începe sâmbătă, de la 08.00 dimineața, și se continuă din 4 în 4 ore până duminică la ora 22.00. După fiecare interval de 4 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

  • Exportul parale de medicamente al României.

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) estimează la 800 de milioane de euro exportul paralel de medicamente al României, pe baza mai multor date privind piața farmaceutică din țara noastră, susține Curs de Guvernare. Publicația reamintește că acest comerț paralel le permite angrosiștilor să cumpere medicamente dintr-un stat membru unde prețurile sunt mai mici și să le vândă în alte state membre, unde prețurile sunt mai ridicate. Importurile și exporturile paralele de medicamente sunt compatibile cu libera circulație a mărfurilor, însă au generat în unele țări, precum România, criza unor tratamente, unele vitale pentru pacienți.

  • Statul nu mai are voie să subvenționeze TAROM, companie care trebuie să devină profitabilă îndoi ani.

Ajutorul de stat individual de restructurare aprobat de Guvern în favoarea Tarom, companie controlată de Ministerul Transporturilor, reprezintă ultimii bani pe care statul român mai are voie să-i dea către transportatorul aerian naţional, a declarat, sâmbătă, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, citat de News.ro. Potrivit acestuia, cu aceşti bani şi având planul de restructurare aprobat de Comisia Europeană, aşteptarea este ca în doi ani Tarom să devină o companie profitabilă. Guvernul a aprobat, joi, un ajutor de stat individual de restructurare în favoarea Tarom de până la 471 milioane lei, aproximativ 94,67 milioane euro. Pe 29 aprilie, Comisia Europeană a aprobat planurile României de a acorda companiei Tarom un ajutor de restructurare, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, conform Economedia.ro.

  • România va avea un institut de cercetare AI.

România va avea un institut de cercetare în inteligența artificială prin intermediul căruia va putea să-și dezvolte propriile soluții tehnologice, să colaboreze cu parteneri internaționali și să formeze specialiști de top în domeniu, anunță ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, citat de Profit.ro.

  • Piața de artă nu se descurcă prea bine.

Piața românească de artă a încheiat anul 2022 pe pierdere, potrivit studiului realizat de o agenție de marketing specializată în industriile culturale și creative, comandat de Scemtovici & Benowitz Gallery. În studiu este analizată evoluția vânzărilor de artă, în perioada 2011-2022, a 54 de entități culturale private, semnificative la nivelul ecosistemului artistic local: galerii de artă, case de licitații și spații artist-run cu activitate constantă.

  • Investigația Consiliului Concurenței asupra băncilor.

Consiliul Concurenței va unifica sau va publica simultan rezultatele investigațiilor privind posibilele înțelegeri pentru creșterea ROBOR, respectiv pentru scoringul la credite, anunță Profit.ro. Președintele Bogdan Chirițoiu spune că nu vrea ca eventualele amenzi să fie excesive. În următoarea perioadă va fi publicată și o sinteză a analizei tematice pe piața bancară.

  • Turcia ar putea redeveni atractivă pentru investiții.

Investitorii care au fugit în masă din Turcia în ultimii ani din cauza politicii monetare neortodoxe promovată de preşedintele Erdogan ar putea dori să revină, arată cel mai recent raport al băncii Citi despre semnalele de redresare a economiei ţării, transmite CNBC, citat de Economedia.ro. După mai bine de jumătate de deceniu de depreciere dramatică a monedei turceşti, lira, erodare a rezervelor valutare şi o politică monetară neortodoxă, economia Turciei are cicatrici. Cifrele oficiale din aprilie arată că inflaţia în ţara cu 85 de milioane de locuitori este de aproape 70%, turcii au dificultăţi să-şi permită bunuri de bază, iar lira a pierdut aproximativ 81% din valoarea sa faţă de dolar comparativ cu 2019.

  • Tranzacții record la BVB.

Cu o lichiditate antrenată pe mai mulți emitenți, indicele BET atinge o nouă valoare-record, anunță Profit.ro. Impulsul de vânzare din precedentele 2 zile pe bursele mari ale lumii a fost recuperat într-o mișcare de apreciere de vineri, pe fondul unei volatilități sporite. Deși contextul nu este foarte clar, indicele BET, cel mai important de la BVB a explodat cu 1,41%, până la un nou maxim istoric de 17.680,50 de puncte, așa cum se vede pe graficul atașat.

  • Băncile cer mai multor angajați să revină la birou timp de cinci zile pe săptămână

Giganții bancari Citigroup, HSBC și Barclays au ordonat mai multor angajați să revină la munca de la birou timp de cinci zile pe săptămână, anunță Economedia.ro. Decizia este luată în condițiile în care modificările cadrului de reglementare au făcut mai dificil pentru firmele de pe Wall Street să permită angajaților să muncească de acasă, informează Bloomberg, preluată de Agerpres.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe