Loading the Amira Audio Citește articolul...

Poate te numeri printre cei care consideră ochelarii de soare un simplu accesoriu, menit să-ți completeze ținuta. În realitate însă, aceștia au un rol mult mai important, fiind un instrument esențial pentru protecția ochilor tăi. Cum anume te protejează ochelarii de soare și de ce vei descoperi în rândurile de mai jos.

Ce rol au ochelarii de soare

Știm cu toții că expunerea prelungită, necontrolată, la soare și la radiațiile UV emise de acesta poate avea numeroase efecte negative, mai ales atunci când nu avem grijă să ne protejăm într-un fel sau altul. Acest lucru este adevărat inclusiv atunci când vine vorba de ochii noștri. Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, radiațiile UV sunt responsabile de creșterea riscului dezvoltării unor afecțiuni oculare grave, ce includ, printre altele, cataracta, degenerescența maculară și pterigionul. De asemenea, acestea mai sunt asociate și cu creșterea riscului de cancer ocular.

Purtarea ochelarilor de soare poate reduce riscul dezvoltării unor astfel de afecțiuni. Un alt beneficiu important al ochelarilor de soare este prevenirea fotoconjunctivitei și fotokeratitei, care sunt inflamații ale conjunctivei și, respectiv, ale corneei, cauzate de expunerea la radiații ultraviolete.

O pereche de chelarii de soare de calitate mai poate oferi și un alt tip de protecție: ajută la filtrarea luminii intense și strălucirii, reducând astfel disconfortul și oboseala oculară. În plus, îmbunătățesc claritatea și percepția vizuală în condiții de lumină puternică, precum zilele însorite sau în preajma suprafețelor strălucitoare (ex: apă, zăpadă). Acest lucru poate fi deosebit de important în cazul activităților în aer liber, cum ar fi mersul pe jos, alergatul sau ciclismul, unde lumina puternică poate fi extrem de deranjantă și poate afecta performanța, sau atunci când conduci.

Ochelarii de soare mai oferă protecție și împotriva vântului, insectelor, prafului sau a altor impurități.

Cum să te asiguri că beneficiezi de protecția maximă oferită de ochelarii de soare

Nu este deloc dificil să găsești ochelari de soare în București. Cum știi însă dacă ai ales ochelarii care nu doar că vor arăta bine, ci îți vor proteja și ochii? Este simplu de stabilit acest lucru dacă ții cont de câteva aspecte. În primul rând, asigură-te că alegi ochelari de soare care blochează 100% din radiațiile UVA și UVB. Orice tip de ochelari de soare de calitate vor avea etichete care indică nivelul de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete – caută mențiuni precum „protecție UV 100%” sau „UV 400”. Nu te ghida neapărat după culoarea lentilelor – mai închise nu înseamnă neapărat mai bune.

Importantă este mai degrabă dimensiunea lentilelor – cu cât mai mari sunt, cu atât mai bine îți vor proteja ochii, deci ține cont de acest detaliu când alegi o pereche nouă de ochelari de soare, chiar dacă cei supradimensionați nu sunt neapărat pe placul tău. Bineînțeles, este important să te asiguri și că atât lentilele, cât și ramele ochelarilor sunt fabricate din materiale de calitate, rezistente, și că aceștia sunt confortabili.

Ține totuși cont și de faptul că ochelarii de soare normali nu-ți pot proteja ochelarii de anumite surse de lumină. De exemplu, dacă mergi la solar, vei avea nevoie de ochelari de protecție speciali. Același lucru este valabil și în cazul unei eclipse solare – nu te poți uita direct la soare chiar dacă porți ochelari de soare.

În concluzie, purtarea ochelarilor de soare reprezintă o necesitate deoarece contribuie la menținerea sănătății ochilor prin protejarea acestora de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete, dar și de vânt, praf sau alte impurități. În plus, fără ei ai putea întâmpina dificultăți în a vedea clar în zilele însorite, indiferent de anotimp. Pentru a beneficia de protecție maximă, asigură-te că alegi ochelari de soare de calitate, ținând cont și de criteriile menționate mai sus, și, bineînțeles, că îi porți de fiecare dată când ieși din casă.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe