Business News

Esența zilei 13 noiembrie. ANAF a primit peste 100.000 de cereri de amnistie fiscală. Producția industriei prelucrătoare a crescut. Avertisment după creșterea Bitcoin

13 noiembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.

Companiile românești nu mai sunt avantajate competitiv pe costuri reduse

„Creşterea costurilor cu forţa de muncă erodează avantajul competitiv al costului, care obişnuia să fie unul dintre motivele pentru care investitorii din industrie alegeau România. În curând nici limbile străine nu vor mai reprezenta un avantaj competitiv. Dezvoltarea profesională a angajaţilor pentru a implementa şi a folosi Inteligenţa Artificială şi procesele automatizate ar putea face acum diferenţa. În general, creşterea competenţelor profesionale pentru a crea servicii cu valoare adaugată mai mare va contribui la menţinerea României în topul preferinţelor investitorilor”, a spus Ciprian Dan, preşedintele Asociaţiei Business Service Leaders România în cadrul conferinţei anuale a asociaţiei, conform Economica.net.  Spre exemplu, din punct de vedere salarial, salariul mediu brut lunar al unui dezvoltator de software este de aproximativ 18.700 lei, arată datele transmise de Asociaţia Business Service Leaders România (ABSL). Salariul mediu brut al unui specialist în state de plată (payroll) e de 9.900 lei lunar, iar al unui specialist în achiziţii e de 9.300 lei pe lună, au spus oficialii ABSL pentru Economica.net.

Proiectul de HG care descrie detaliat formula prin care executivul majorează salariul minim

Salariul minim pe economie de 4.050 de lei de la 1 ianuarie, care urmează să fie oficializat de guvern, a fost stabilit în baza unei formule care transpune în legislaţia naţională o directivă europeană. Directiva ne obligă să eliminăm decizia politică din procesul de actualizare a salariului minim. Guvernul a făcut încă un pas în direcţia implementării Directivei (UE) 2022/2041 în legislaţia naţională prin lansarea în dezbatere publică a proiectului de HG în care sunt detaliate clar cristal etapele şi algormitmul pe bază căruia se majorează salariul minim, anunță Economica.net.

Bitdefender amâna planurile de listare la bursă

Furnizorul de soluții de securitate IT Bitdefender, cel mai mare pro­du­cător local de software, controlat de familia de antreprenori Florin și Măriuca Talpeș, a consemnat în anul 2023  venituri de 391,9 milioane de dolari, cu 16% mai mult față de 2022, anunță Profit.ro.

„Cifra este la nivel de grup, înregistrată pe firma din Olanda”, a declarat Florin Talpeș. Pentru societatea înregistrată în România, Bitdefender SRL București, ca urmare a trecerii la un nou standard de contabilitate, datele financiare arată o scădere a nivelului cifrei de afaceri și intrarea pe minus a business-ului. În privința listării, Talpeș a spus că procesul nu a avut loc pentru că „mediul nu a fost favorabil”. „Noi mergem mai departe în procesul de dezvoltare a companiei și așteptăm să se întrunească condițiile listării”, a afirmat Talpeș. El a adăugat că Bitdefender are peste 2.000 de angajați la nivel internațional, din care mai mult de 10% în Statele Unite ale Americii.

Guvernul ar intenționa să amâne majorarea salariului minim brut la 4.050 de lei în 2025

Executivul de la Palatul Victoria a scos de pe ordinea de zi a ședinței de ieri a Consiliului Economic și Social proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată, unde ar fi trebuit să primească avizul, pas necesar în vederea publicării în Monitorul Oficial, anunță confederația Cartel Alfa printr-un comunicat. Decizia de creștere a salariului minim a fost convenită împreună cu partenerii sociali în cadrul Consiliului Național Tripartit de Dialog Social din data de 16 octombrie 2024, iar proiectul de HG a fost pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale pe 21 octombrie 2024. „Tergiversarea publicării hotărârii de guvern și scoaterea acesteia de pe circuitul de avizare indică intenția ascunsă a Guvernului de a îngheța salariul minim garantat în plată. Este un semnal clar că se desfășoară negocieri ascunse cu instituții precum Banca Mondială, Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional”, susțin reprezentanții sindicali. Mai multe amănunte pe Termene.ro.

O veste bună: Producția industriei prelucrătoare a crescut în septembrie față de luna precedentă

În luna septembrie 2024, producția industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 14,0%, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+17,9%), conform datelor Institului Național de Statiscă, citate de Economedia.ro. Producția industrială serie brută reprezintă volumul total al bunurilor și serviciilor produse de sectorul industrial (precum industria prelucrătoare, industria extractivă și producția și furnizarea de energie electrică și termică) într-o anumită perioadă, fără ajustări sezoniere sau de calendar.

O veste proastă: producția industrială a scăzut în România

În primele nouă luni ale anului, producţia industrială a scăzut atât ca serie brută (-2,2%), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-1,7%), arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Producția şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 5,5%, anunță Economedia.ro.

Producția şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat și industria extractivă au scăzut cu 4,1%, respectiv cu 1,4%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 0,1%, din cauza scăderilor industriei extractive (-3,3%) și producției şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,5%). Industria prelucrătoare a rămas la același nivel.

ANAF a primit peste 100.000 de cereri de amnistie fiscală. Finanțele analizează introducerea unor termene mai lungi pentru amnistie.

ANAF a primit din partea contribuabililor cu datorii – persoane fizice și juridice – peste 100.000 de solicitări de amnistie fiscală, potrivit informațiilor  Profit.ro. Numărul datornicilor care ar fi putut, în teorie, să acceseze amnistia este de 330.735 firme și 848.705 persoane fizice. 

Totodată, în contextul în care Fiscul are un număr redus de zile în care trebuie emită contribuabilului decizia prin care aprobă sau respinge aplicarea amnistiei fiscale, iar numărul mare de solicitări a pus presiune pe angajați, Ministerul Finanțelor analizează posibile variante în ceea ce privește termenele prevăzute de amnistie, au declarat surse pentru Profit.ro.

Avertismentul experților, după creșterea bruscă a Bitcoin: Nu riscați banii familiei 

Bitcoin a ajuns la aproape 90.000 de dolari, un maxim istoric, după victoria lui Trump în alegerile pentru Casa Albă. Un milion de români care au investit în monede virtuale au dublu motiv de bucurie, arată  Observatornews.ro. Pe lângă creşterea cotaţiei, ar putea scăpa şi de plata impozitului pe profit. În vreme ce ei deschid şampanii, economiştii avertizează: Nu riscaţi banii familiei pe aşa ceva! 

„Statele Unite vor fi capitala cripto a planetei şi superputerea Bitcoin a lumii. Şi vom reuşi!”, a declarat Donald Trump, preşedintele ales al SUA.

A fost semnalul care a declanşat fiesta! Bitcoin, regina criptomonedelor, a crescut cu 33 la sută într-o săptămână. Iar de la începtul anului şi-a dublat valoarea.

 

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro