• Legea nr 87/2024, care acordă posibilitatea angajaților de a primi voucherele de vacanță și pe suport virtual, a fost publicată pe 12 aprilie 2024 în Monitorul Oficial. Legea și va fi pus în aplicare la o lună de la publicare, altfel spus după de pe 11 mai. Prin noua legislație se oferă posibilitatea ca și aceste beneficii extra salariale să fie folosite pe suport virtual pentru plata online.

Prin Legea nr 87/2024 se introduce și legal posibilitatea salariatului de a primi tichetele de vacanță sub formă electronică-virtuală, sub forma unui cont într-o aplicație, fără a mai fi nevoie de un suport fizic, card sau vouchere pe hârtie.

„În sensul prezentei legi, prin suport electronic se înțelege orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de către beneficiarul său pentru a efectua operațiuni cu biletele de valoare”, se precizează în noua lege.

Legea va permite companiilor din domeniu să folosească aplicații în care beneficiile extra salariale să nu mai aibă nevoie de un card fizic pentru a putea fi folosite în cadrul unei aplicații pe telefon în urma activării unui cont cu acel card electronic fizic.

Cu toate acestea, legea permite și ca salariații să ceară emiterea unui card fizic, dacă așa doresc. „La cererea salariatului, angajatorul care optează pentru emiterea voucherelor de vacanţă exclusiv printr-un instrument virtual, poate solicita oricând unității emitente emiterea dispozitivului fizic al voucherului de vacanță, conform contractului încheiat cu unitatea emitentă”.

Legea va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial de pe 12 aprilie.

Cum este în acest moment

Cardurile de masă sau de vacanță sunt carduri de plată servind la plata exclusivă a hranei, apreparatelor alimentare perisabile sau a cazării, care se utilizează precum cardurile clasice, la aceleași POS – uri, racordate însă la rețeaua emitentului. Creditul disponibil pe card este preplătit de către angajator și salariat în aceeași manieră ca în cazul tichetelor de masă clasice. Toți emitenții obișnuiți de tichete de masă propun în acest moment acest mijloc de plată:

Apariția pe suport electronic a tichetelor de masă și a altor bonuri de masă s-a concretizat inițial prin apariția „cardurilor de masă” cu cip.

Cardurile electronice de tichete restaurant a dus apoi la folosirea lor în aplicații mobile care permit utilizarea acestor carduri. Aceste aplicații permit în general găsirea unui restaurant sau a unui comerciant care acceptă cardul cu tichete de masă ale salariatului după diferite filtre de căutare între care localizarea geografică. Ele permit, de asemenea, beneficiarului tichetelor să știe în orice moment care este creditul disponibil al cardului.

Noua lege le va permite companiilor care emit aceste carduri în urma unor contracte cu angajatorii să sară peste emiterea cardului fizic, prin dezvoltarea unei aplicații proprii în care fiecare salariat beneficiar de tichete de masă sau de vacanță să le poată primi direct în contul din aplicație, fără a mai fi nevoie de cardul fizic.

Ce se va schimba

Angajatorii care oferă carduri de beneficii extra salariale vor putea alege exclusiv varianta cardului virtual, fără emiterea suportului de plastic.

Pluxee, unul dintre jucătorii din domeniu, a anunțat în momentul când a fost publicată Legea 87/20024 că va continua procesul de digitalizare a portofoliului de produse prin lansarea cardului virtual, ca opțiune pentru cei peste 35.000 de clienți și peste 2 milioane de angajați ce folosesc produsele companiei într-o rețea de peste 55.000 de comercianți.

„De la lansarea, în 2015, a primei aplicații mobile care permitea plata cu cardul prin intermediul smartphone-ului sau a smartwatch-ului, la facilitarea primelor plăți online la comercianți, la completarea ofertei pentru clienți cu parteneriate inovatoare, Pluxee a fost un pionier în digitalizarea portofoliului de beneficii extra salariale. Astfel, completăm acest portofoliu cu cardul virtual, o alegere sustenabilă ce se încadrează în strategia noastră globală de CSR, de reducere a amprentei de carbon cu 90% până în 2035,” a anunțat Manuel Fernandez Amezaga, Country CEO Pluxee România & Bulgaria, într-un comunicat al companiei.

În ultimul an, aplicația Pluxee a avut peste 1 milion de utilizatori activi în România, iar tranzacțiile online și plățile cu telefonul au depășit numărul de 17 milioane. Pentru a emite cardurile virtuale, angajatorii pot plasa comanda online. Cardurile virtuale se emit rapid și simplu. Angajatul primește un email cu datele noului card, pe care îl poate activa direct din aplicația Pluxee. Pe lângă ușurința în emitere și utilizare, cardurile virtuale reduc din costurile logistice ale angajatorilor.

Și Edenred a anunțat că lansează, la rândul său, carduri virtuale pentru produsele Card de masă, Card de vacanță, Card cultural și Card cadou. Soluția pune la dispoziția utilizatorilor aceleași funcționalități ca un card tradițional, fără suportul din material plastic. Noile funcționalități digitale oferite de Edenred vor fi disponibile imediat ce legea privind posibilitatea emiterii de tichete pe card virtual va intra în vigoare.

Cardul virtual este reprezentat de un număr unic de card de 16 cifre, generat digital și atașat contului de utilizator din aplicația MyEdenred, ce va oferi aceleași funcționalități ca un card fizic, dar direct de pe smartphone, anunță reprezentanții companiei.

Al treilea jucător de pe piață este UP Romania. CD Holding International din Franța este acționarul unic al SRL-ului românesc.

„Up Romania face parte din Grupul Up si deservește peste 25.000 de clienți și peste 800.000 de beneficiari. Cu o prezență de 20 de ani în România, compania oferă diverse instrumente de motivare și soluții financiare avantajoase pentru performanta businessului?companiilor”, spun reprezentanții companiei.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe