Business News

De ce contează | Se dublează facturile în iulie? Sprijin pentru consumatorii vulnerabili și critici pentru campania de informare ANRE

11 iunie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Plafonarea prețurilor la energie expiră pe data de 1 iulie, iar Autoritatea Națională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a lansat o campanie de informare pentru consumatorii de energie electrică, dar a atras critici din partea unui fost oficial din domeniu, care consideră că aceasta „mai mult enervează decât ajută”. De ce contează?

Facturile românilor la energie electrică s-ar putea dubla începând cu luna iulie, în contextul în care plafonarea prețurilor la energie expiră la începutul lunii viitoare, după mai multe prelungiri în ultimii ani.

Reliberalizarea pieței de energie ar putea genera o situație complicată pentru o parte dintre consumatori, în contextul unor factori suprapuși precum creșterile salariale sub rata inflației, ponderea ridicată a cheltuielilor cu nevoile curente în bugetul populației și perspectiva majorărilor de taxe și impozite. Pe de altă parte, guvernul discută despre măsuri de sprijin pentru consumatorii vulnerabili.

Se dublează facturile în iulie?

O parte dintre consumatorii români vor plăti facturi duble la energie electrică începând cu iulie 2025, după ce expiră schema de plafonare-compensare care a fost ultima dată prelungită la începutul acestui an.

Reamintim că în prezent prețul energiei electrice este plafonat până la 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar de până în 100 kWh, respecrtiv 0,80 lei/kWh pentru consum lunar între 101 și 255 kWh și 1,3 lei/kWh pentru consum lunar peste 255 kWh.

Noile oferte de la mari furnizori precum Electrica Furnizare, PPC sau Premier Energy se situează la peste 1,5 lei/kWh, după expirarea plafonării, cu excepția Hidroelectrica, unde prețul final este cuprins între 1,03-1,19 lei/kWh, în funcție de zona de distribuție, potrivit unei analize Profit.ro de la începutul lunii iunie.

ANRE a publicat pe site-ul propriu și un comparator pentru ofertele de furnizare a energiei electrice, unde consumatorii pot vedea mai clar la ce prețuri au acces în funcție de furnizor și de zonele de distribuție în care se află.

Sprijin pentru consumatorii vulnerabili

Românii care fac parte din categoria consumatorilor vulnerabili ar putea fi sprijiniți de guvern după expirarea schemei de plafonare-compensare prin tichete în valoare de 71 de lei acordate lunar, după cum a indicat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, miercuri, citată de agenția de presă News.ro.

Ea a precizat că valoarea de 71 de lei pe tichet acordat lunar este inclusă în propunerea de act normativ pe care se discută în aceste zile, dar dezbaterile pe acest subiect nu au fost încă finalizate, iar forma finală ar putea suferi modificări.

Obiectivul nostru este ca după 1 iulie, când nu vom mai avea plafonare, să venim cu o variantă care să îi ajute în continuare pe români să-şi menţină posibilitatea de a-şi plăti facturile la energie”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

La finalul lunii mai, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, discuta despre mai multe scenarii de lucru, în care cel mai ambițios presupunea sprijinirea unui număr de 6 milioane de consumatori dintr-un total de 9 milioane de consumatori în piața de energie, potrivit Economedia. Scenariile discutate variau ca impact bugetar între 300 de milioane de euro și 1 miliard de euro pe an.  

Critici pentru campania ANRE

ANRE a lansat miercuri o campanie națională de informare publică destinată consumatorilor, în contextul în care la data de 1 iulie 2025 va înceta schema de plafonare-compensare pentru energie electrică.

Campania are rolul de a sprijini consumatorii să ia decizii informate, să își exercite dreptul de a-și schimba furnizorul fără costuri suplimentare și să utilizeze în mod eficient instrumentele de comparare a ofertelor disponibile în piață. Aceasta se înscrie în angajamentul ANRE de a garanta o piață concurențială transparentă, funcțională și echitabilă, a anunțat ANRE.

Această campanie se derulează în regim non-comercial, cu sprijinul Consiliului Național al Audiovizualului) și include difuzarea a două spoturi video și două spoturi radio. Ambele promovează comparatorul oficial de oferte ANRE.

Într-o piață liberalizată, protecția consumatorului de energie înseamnă accesul la informație clară, comparabilă și utilă. Asta oferim prin această campanie – instrumente concrete pentru alegeri corecte. Prin această campanie, ANRE își asumă nu doar rolul de reglementator, ci și pe cel de facilitator al încrederii între cetățean și piața de energie, încredere care a fost profund afectată și care trebuie reclădită”, a declarat George-Sergiu Niculescu, președintele ANRE.

Campania ANRE a atras rapid și critici. Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, consideră că această campanie „mai mult enervează decât ajută”.

ANRE tocmai a lansat o campanie de informare în care le spune oamenilor că, dacă vor să plătească prețuri mai mici la energie, trebuie să schimbe furnizorul, să fure sau să folosească lampa. După ce că nu își asumă niciun rol în gestionarea prețurilor, deși e principala instituție responsabilă, ANRE mai ronțăie și banii consumatorilor pe <<campanii de informare>> care mai mult enervează decât ajută”, a scris Răzvan Nicolescu pe social media.

De ce contează – o rubrică editorială marca Termene.ro.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro