În căutarea unei metode eficiente de a pierde în greutate, vei descoperi conceptul de deficit caloric. Acest articol te va ghida în înțelegerea deficitului caloric și a modului de calcul al acestuia, pentru a te ajuta să îți atingi obiectivele de slăbire. Vei afla ce înseamnă deficitul caloric, scopul acestuia și cum să determini necesarul tău caloric zilnic. De asemenea, vei învăța cum să îți adaptezi alimentația în perioada deficitului caloric, pentru a obține rezultate optime.

Definiția deficitului caloric

Ce este deficitul caloric și cum se calculează? Un nutriționist este cel mai în măsură să ofere detalii fiziologice despre deficitul caloric. În mare, trebuie să știi că deficitul caloric este o situație în care organismul primește mai puține calorii decât are nevoie pentru a funcționa și pentru a-și susține activitățile. Acest lucru duce la utilizarea rezervelor de energie din corp, cum ar fi grăsimile, pentru a compensa diferența și, astfel, duce la pierderea în greutate.

Pentru a înțelege deficitul caloric, trebuie să înțelegi conceptul de echilibru energetic. Acesta se referă la raportul dintre caloriile ingerate și cele arse. Dacă se aduc, prin alimentație, mai multe calorii decât se ard, atunci avem un echilibru caloric pozitiv, ceea ce duce la creșterea în greutate. În schimb, un echilibru negativ, sau un deficit caloric, va duce la pierderea în greutate [1].

Scopul unui deficit caloric

Scopul principal al unui deficit caloric este să ajute la pierderea în greutate. Prin consumarea unui număr mai mic de calorii decât necesită organismul, acesta va începe să ardă grăsimile stocate pentru energie, ceea ce va duce la scăderea în greutate. Un deficit caloric nu doar că ajută la pierderea în greutate, dar poate și îmbunătăți compoziția corporală. Prin combinarea unui deficit caloric cu exercițiile fizice adecvate, se poate pierde din depozitul de grăsime și crește masa musculară, ceea ce duce la un aspect fizic mai tonifiat și sănătos.

În plus, un deficit caloric poate fi benefic pentru menținerea sănătății pe termen lung, în special în cazul persoanelor care suferă de obezitate sau care au un stil de viață sedentar. Reducerea aportului caloric și adoptarea unui stil de viață activ poate preveni apariția bolilor asociate cu excesul de greutate, precum diabetul, bolile cardiovasculare și anumite tipuri de cancer [2].

Scopul unui deficit caloric nu este doar să ajute la pierderea în greutate, ci și să ofere o mai bună înțelegere a nevoilor nutritive ale organismului. Prin monitorizarea atentă a caloriilor consumate și a nevoilor individuale, se poate dezvolta o relație mai sănătoasă cu alimentația și se poate adopta un stil de viață echilibrat pe termen lung.

Determinarea necesarului caloric

Metodele de estimare a necesarului caloric pot varia în funcție de diferiți factori, cum ar fi vârsta, greutatea, înălțimea, sexul și nivelul de activitate fizică. Ecuația Harris-Benedict este una dintre cele mai utilizate metode de calcul a necesarului caloric zilnic, dar există și alte formule, cum ar fi ecuația Mifflin-St Jeor sau metoda Katch-McArdle, care iau în considerare și masa musculară [1].

În plus, factorii care influențează necesarul caloric pot fi diferiți de la o persoană la alta. De exemplu, persoanele active fizic au nevoie de mai multe calorii decât cele sedentare pentru a menține aceeași greutate, iar bărbații au nevoie de mai multe calorii decât femeile pentru a menține același nivel de activitate.

Monitorizarea și ajustarea necesarului caloric sunt, de asemenea, importante în procesul de pierdere în greutate, deoarece necesarul caloric poate varia pe măsură ce corpul se adaptează la schimbările în greutate și nivelul de activitate. În general, este recomandat să monitorizezi progresul în timp și să ajustezi necesarul caloric pe baza rezultatelor observate [3].

Cum se calculează deficitul caloric?

Metoda Harris-Benedict este una dintre cele mai utilizate metode pentru a calcula deficitul caloric. Această metodă implică calcularea necesarului caloric zilnic de bază (BMR) în funcție de înălțime, greutate, vârstă și sex. Apoi, se aplică un factor de activitate fizică pentru a determina necesarul caloric total. Pentru a calcula deficitul caloric, se scade un număr prestabilit de calorii (de exemplu, 500 de calorii) din necesarul caloric total.

Regula celor 20% este o altă abordare pentru calcularea deficitului caloric. Aceasta presupune reducerea necesarului caloric total cu un procent specific, cum ar fi 20%. După ce ai determinat necesarul caloric zilnic utilizând metoda Harris-Benedict sau o altă metodă, înmulțești numărul rezultat cu 20% și scazi rezultatul din necesarul caloric total pentru a obține valoarea deficitului caloric [2].

Există numeroase aplicații și calculatoare online care pot ajuta la determinarea deficitului caloric, bazându-se pe informații precum înălțime, greutate, vârstă, sex și nivel de activitate fizică. Acestea pot fi o metodă rapidă și eficientă de a calcula deficitul caloric, dar este important să te asiguri că aplicația sau calculatorul ales este bazat pe o metodă științifică validă.

Este important să reții că, oricât de tentant ar fi, deficitul caloric nu trebuie să fie prea mare, pentru a evita pierderea de masă musculară. În general, un deficit caloric de 500 de calorii pe zi este considerat sigur și eficient pentru pierderea în greutate [3].

Alimentația în perioada deficitului caloric

Pentru a avea succes în obținerea unei pierderi în greutate prin deficit caloric, este esențial să acorzi atenție alimentației. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să te menții sănătos și să obții un deficit caloric adecvat:

1. Alegerea alimentelor potrivite: În perioada deficitului caloric, este important să alegi alimente bogate în nutrienți esențiali, precum proteine, fibre, vitamine și minerale. Optează pentru alimente cu densitate nutrițională ridicată, cum ar fi legumele, fructele, cerealele integrale, leguminoasele, carnea slabă și produsele lactate degresate.

2. Controlarea porțiilor și a frecvenței meselor: Pentru a menține un deficit caloric, este esențial să controlezi mărimea porțiilor și să ai un program regulat de mese. Consumă 3-4 mese principale pe zi, cu gustări sănătoase între ele. Utilizează farfurii de dimensiuni moderate și evită să consumi alimente direct din ambalaj.

3. Hidratarea adecvată: Consumul suficient de apă este esențial în orice perioadă, dar și mai mult în timpul unui deficit caloric. Apa ajută la menținerea unui metabolism sănătos, la eliminarea deșeurilor și la prevenirea poftei de mâncare excesive. Încearcă să bei cel puțin 2-2.5 litri de apă pe zi, în funcție de nivelul de activitate fizică și de condițiile climatice.

4. Evitarea alimentelor procesate și a zahărului adăugat: Pentru a nu depăși numărul de calorii permis în timpul unui deficit caloric, renunță la alimentele procesate și la cele bogate în zahăr adăugat, cum ar fi dulciurile, băuturile răcoritoare și fast-food. În schimb, concentrează-te pe alimente naturale și neprocesate pentru a te asigura că organismul primește toți nutrienții de care are nevoie.

În concluzie, deficitul caloric reprezintă un aspect esențial în procesul de pierdere în greutate, iar calcularea acestuia poate fi o unealtă utilă pentru a ajunge la obiectivele de slăbire propuse. Prin înțelegerea conceptului, determinarea necesarului caloric și adaptarea alimentației, poți atinge un echilibru sănătos care să conducă la rezultate optime.

Bibliografie

1. Frysh, Paul. “Caloric Deficit: What to Know.” WebMD, 7 May 2021, www.webmd.com/diet/calorie-deficit, accesat la 22.06.2023;

2. Van De Walle, Gavin. “What Is a Calorie Deficit, and How Much of One Is Healthy?” Healthline, 12 Dec. 2019, www.healthline.com/nutrition/calorie-deficit, accesat la 22.06.2023;

3. “What Is Calorie Deficit?” Cleveland Clinic, 21 Dec. 2022, health.clevelandclinic.org/calorie-deficit/, accesat la 22.06.2023.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe