Activitatea de producție se află într-un moment de redefinire a priorităților și de resetare a modului de organizare. Eficiența economică este rescrisă acum în termeni de inovație tehnologică și de implementare a unor sisteme informatice precum cele de tip MES, personalizate pentru fiecare domeniu industrial.

Ce reprezintă sistemele MES

În contextul actual sunt foarte importante soluțiile software care vizează componentele lanțului de producție și care au în prim plan gestionarea și optimizarea activităților logistice specifice fiecăreia. Unul dintre aceste sisteme perfomante este MES (Manufacturing Execution System).

Sistemele de tip MES acoperă etape importante ale proceselor de producție în vederea optimizării lor și a exercitării unui control strict al consumurilor și costurilor.

Axes Software, una dintre cele mai experimentate companii românești în furnizarea de soluții software pentru asigurarea unui management eficient al lanțului de aprovizionare, a creat sistemul xTrack MES, dedicat unităților de producție.

Aplicația xTrack MES a fost dezvoltată în cadrul unui proiect cu cofinanțare din fonduri europene și aduce beneficii majore în diferite domenii productive, de la industrii tradiționale, până la cele înalt tehnologizate.

Care sunt beneficiile unei soluții xTrack MES

Sistemele software de tip MES de gestionare a activităților de producție prezintă beneficii importante pentru managementul integrat al fluxurilor de date din procesele de producție și pentru creșterea rentabilității companiilor care folosesc astfel de aplicații.

Prin implementarea completă a sistemului xTrack MES se realizează planificarea automatizată a producției, eliminarea erorilor, respectarea etapelor și controlul executării operațiilor tehnologice impuse prin rețetele de fabricație.

Prin intermediul xTrack MES, durata necesară lansării comenzilor în producție se reduce cu 50% și se asigură o vizibilitate totală a stadiului de execuție a comenzilor de producție în timp real. Stocurile sunt sincronizate pentru o justă alocare a resurselor, fie că este aplicață strategia MTO (Make To Order – producție la comandă), fie MTS (Make To Stock – producție în masă, previzionată).

Complexitatea aplicației xTrack MES asigură predictibilitate și trasabilitate, integrare cu modulele de CTC, interfațare cu utilajele, control automat al mutărilor de materiale între utilaje și echipamentele de producție.

Ce module și funcționalități are aplicația xTrack MES

Sistemul xTrack MES eficientizează planificarea și execuția producției prin module cu funcționalități care permit colectarea, prelucrarea și centralizarea fluxurilor de date aferente proceselor: mutarea materiilor prime și materialelor la utilaje, contorizarea consumurilor, identificarea rebuturilor inutilizabile (scrap) și a celor reutilizabile (rework), monitorizarea stadiului de execuție a operațiilor tehnologice și implicit, a gradului de realizare a comenzilor de producție, asigurându-se trasabilitatea de la materia primă la produsul finit. În baza informațiilor colectate, aplicația poate genera automat rapoarte care pot fi trimise chiar și prin email persoanelor implicate. Aplicația poate fi, de asemenea, interfațată si cu software-ul utilajelor pentru o colectare mai precisă a datelor.

Implementarea sistemului xTrack MES se realizează prin instalarea unei infrastructuri hardware formate din servere, stații de lucru, terminale portabile cu module de scanare coduri de bare sau de tip RFID și imprimante pentru etichete utilizate în rețele wireless în zona de lucru.

Componenta hardware este completată de infrastructură software – sistemul xTrack MES instalat pe laptopuri, desktopuri, terminalele mobile, la care se adaugă baza de date care stochează datele colectate. În plus, aplicația are și module de interfațare care asigură interconectarea cu alte sisteme software.

Este important faptul că sistemul xTrack MES are o structură internă modulară. Această particularitate permite o personalizare rapidă a soluției software în funcție de necesități astfel încât companiile să poată folosi doar componentele potrivite pentru activitatea lor, fără a-și încărca propriile sisteme informatice cu module inutile sau inadecvate.

Odată cu dezvoltarea afacerii și extinderea operațiunilor, firmele pot, de asemenea, să-și adauge module noi din sistemul xTrack MES și să le completeze cu aplicații disponibile pentru gestiunea eficientă a altor activități cum ar fi cele de depozitare (WMS) sau de transport (TMS, POD).

În acest mod se asigură un grad înalt de automatizare a fluxurilor de mărfuri și servicii din cadrul unităților de producție, care desfășoară și operațiuni logistice de depozitare, distribuție sau livrare la clienți.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe