Crăciunul este o perioadă deosebită din an, în care bucuria sărbătorilor este celebrată alături de familie și de prieteni. O cină gustoasă, un pahar de vin de calitate și multe amintiri oferă un parfum aparte zilelor de Crăciun. Iar dacă anul acesta tu ești gazda, cu siguranță te întrebi care ar fi vinul potrivit pentru ocazie.

Criterii de selecție a vinului

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere înainte de a decide ce vin să servești este ce feluri de mâncare vor fi prezente în meniu. Curcanul la cuptor se asortează cu alt sortiment de vin decât friptura de purcel. Pe de altă parte, dacă înclini în favoarea unei cine ușoare, cu pui sau fructe de mare, vei alege și un vin mai ușor: optează pentru un vin rose de calitate, proaspăt și parfumat, sau pentru un vin alb. 

Un vin aromat face casă bună cu mesele copioase: miel, vită, porc; un vin ușor ar fi copleșit de gusturile puternice ale acestor cărnuri. În mod asemănător, un vin greu, foarte parfumat, poate estompa gustul unei mâncări ușoare. 

Vinuri roșii

Vinurile roșii sunt printre cele mai populare sortimente, mai ales atunci când vine vorba despre sărbătorile de iarnă. Din această listă, le poți lua în considerare pe următoarele:

1. Pinot noir 

Pinot noir este unul dintre cele mai populare sortimente de vin pentru Crăciun. Soiul de struguri cu coaja neagră din care e făcut vinul imprimă licorii bahice o aromă delicioasă de fructe roșii, cu aciditate crescută. Pinot noir este un vin sec care se potrivește de minune cu o mare varietate de preparate culinare.

2. Merlot

Un pahar de Merlot de bună calitate este o încântare pentru papilele gustative. Vinul este bogat în taninuri și are o aromă subtilă de prune și de cireșe negre. Specialiștii spun că vinul Merlot se asortează de minune unei cine cu friptură de porc sau de curcan, brânză gratinată sau friptură de vițel.

3. Cabernet Sauvignon

Multă lume consideră Cabernet Sauvignon ca fiind vinul perfect pentru cina de Crăciun, deoarece merge bine cu orice carne roșie. Pentru Cabernet, specialiștii recomandă mâncăruri cu sos, dar și evitarea combinării cu orez sau paste.

4. Malbec 

Malbec este un alt vin roșu potrivit pentru masa de Crăciun. Acest sortiment se remarcă prin aroma bogată și plină, care amintește de fructe negre, prune și mure. 

Vinuri albe

Și vinurile albe sunt o alegere frecventă în cazul cinei de Crăciun, potrivite în special în cazul unor femuri de mâncare mai ușoare. Iată câteva alternative interesate:

1. Chardonnay

Vinul Chardonnay este plin, catifelat, fructat, dar poți opta și pentru un sortiment ceva mai cremos. Este alegerea ideală pentru masa de Crăciun dacă ai în plan un fel de mâncare cremos, cum sunt ciupercile cu smântână. 

2. Pinot grigio

Pinot grigio este, prin excelență, vinul alb potrivit pentru o cină cu curcan. De cele mai multe ori, Pinot grigio este un vin sec, cu o aromă aproape crocantă. Mulți dintre adepții acestui tip de vin preferă să îl combine cu diverse feluri de paste cu smântână sau cu salate.

3. Sauvignon blanc

Sauvignon blanc este un vin pe care toată lumea îl iubește: demisec sau sec, mai acid decât tradiționalul Chardonnay, se asortează bine la mâncăruri bogate în brânză și la rețete pe bază de fructe de mare. 

Sfaturi practice

E firesc să vrei ca masa de Crăciun să fie perfectă, dar atunci când vine vorba despre alegerea vinului potrivit, ține minte că e greu să optezi pentru un sortiment pe care oaspeții să nu îl agreeze. E bine să ții cont de următoarele sfaturi, și nu vei da greș:

  • Asortează vinurile ușoare la feluri de mâncare ușoare și vinurile foarte aromate la mâncăruri puternic condimentate;
  • Alege un vin popular, pe care toată lumea îl bea cu plăcere;
  • Ia în calcul ce fel de carne intenționezi să servești;
  • Cumpără mai multe sortimente: unul dintre ele îi va fi pe plac și celui mai mofturos invitat. 

Vinul este o completare delicioasă și parfumată a unei cine plăcute între prieteni. Acordă-i importanța pe care o merită și lasă-l să vă dezlege limbile și să vă înveselească…atât cât trebuie! 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe