Chiar dacă poate suna ciudat, un loc de muncă pet friendly are o mulțime de avantaje pentru toată lumea, angajator sau angajat. Printre altele, angajații sunt mai fericiți să vină la lucru și mai productivi, absenteismul la locul de muncă se reduce semnificativ, spiritul de echipă devine mai puternic, iar atmosfera este mai plăcută. Iată câteva dintre avantajele amintite de către psihologi.

Ajută la menținerea echilibrului între viața personală și profesională

O problemă actuală este legată de timpul pe care omul modern îl petrece la serviciu, în detrimentul timpului petrecut acasă. Practic, mulți dintre angajați se plâng adesea că nu mai au timp pentru ei și suferă din cauza faptului că animalul lor de companie, membru al familiei, stă mult timp singur, sau pentru că nu își pot lua un animal de companie, având în vedere că sunt mereu plecați de acasă [1]. Un program 9 – 18 face să le fie imposibil posesorilor de animale să își îngrijească adecvat companionii, să îi scoată la timp la plimbare sau să le asigure lucrurile necesare, de pildă hrana umedă pentru pisici destinată micului pui abia înțărcat, care ajunge să stea flămând o zi întreagă.

Atunci când angajații își pot aduce animalele de companie la serviciu, ei se dovedesc a fi mai relaxați și mai productivi. Pauzele scurte pe care le fac pentru comunicarea cu pisica sau cățelul îi ajută să își schimbe perspectiva și previn blocarea în anumite tipare inutile. Aceste pauze mentale contribuie la o creștere a imaginației, o îmbunătățire a comunicării și o atmosferă mai plăcută la locul de muncă [2].

Ajută la îmbunătățirea stării de sănătate

Dacă e să fim 100% sinceri, mulți angajați abia așteaptă să rupă ușa la finalul programului de lucru și se plâng că locul de muncă este principala lor sursă de stres. Atunci când animalele de companie sunt acceptate la locul de muncă, angajații sunt mai calmi, mai puțin stresați și beneficiază de o scădere a tensiunii.

Mai mult decât atât, angajații care sunt înconjurați de animăluțe se ceartă mai puțin [3]. 

Ajută la reducerea stresului

Stresul este principala cauză a bolilor moderne. O atmosferă plăcută la serviciu, unde adulții petrec peste jumătate din timpul unei zile, este utilă pentru reducerea stresului.

Angajatorii care permit prezența animalelor la locul de muncă au descoperit că angajații lor sunt mai fericiți, mai flexibili și mai comunicativi. În plus, se cultivă un sentiment de camaraderie deosebit, pe care doar team buildingurile reușesc să îl recreeze [3].

Ajută la fidelizarea angajaților

Pentru că animalele de companie sunt o parte atât de importantă în viața noastră, un angajator care le permite angajaților bucuria de a putea petrece mai mult timp alături de cățeii sau pisicile lor are toate premisele de a-i fideliza [3].

Pentru că prezența animalelor determină o mai bună comunicare, ea crește și încrederea din cadrul echipei, eliminând rivalitatea, gelozia și alte sentimente negative.

Există și alte lucruri de care să ții cont?

Evident, atunci când vine vorba despre animale, există și amănunte care trebuie avute în vedere înainte de a da undă verde ca angajații să își aducă pisicile sau iguanele la serviciu.

  • Angajații trebuie să aprecieze cu toții inițiativa și ar trebui informați de la bun început în legătură cu acest subiect. 
  • Alergiile la animale sunt un subiect de perpetuă actualitate, care nu trebuie pierdut din vedere.
  • Unele persoane pot avea probleme de concentrare în prezența unui pui de pisică jucăuș, de pildă. 
  • Siguranța tuturor primează, așadar animalele ar trebui să fie la zi cu vaccinurile și deparazitările și să nu dea dovadă de agresivitate față de oameni sau alte animale. 
  • Oricât de cuminți ar fi acestea, prezența animalelor determină o creștere indirectă a costurilor, fie că e vorba despre echipele de curățenie care îndepărtează părul de pisică, sau despre un cablu sau un scaun de masă roase în timpul vreunei ședințe plicticoase. Pentru a evitarea situațiilor neplăcute, angajatorul și angajații trebuie să agreeze un sistem de compensare și asumare a acestor cheltuieli, prevăzute sau neprevăzute. 

Animalele de companie sunt extrem de prețioase pentru proprietarii lor, care le consideră membri cu drepturi depline ai familiei. De aceea, un job care le permite să petreacă timp împreună îi ajută pe oameni să se simtă înțeleși și apreciați.

Bibliografie:

  1. https://appliedpsychologydegree.usc.edu/blog/the-benefits-of-bringing-pets-to-work/#:~:text=Pets%20in%20the%20Workplace%20Reduce%20Stress%20and%20Nurture%20Productivity&text=Trust%20and%20communication%20rival%20stress,healthcare%20costs%20that%20accompany%20them afișat la 18.03.2022
  2. https://www.inc.com/jordan-smith/companies-find-stress-reducing-benefits-of-office-dogs.html afișat la 18.03.2022
  3. https://www.forbes.com/sites/nazbeheshti/2019/05/22/pet-friendly-workplaces-are-a-win-win-for-employee-wellbeing-and-for-business/?sh=85665a65dbc4 afișat la 18.03.2022
Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe