Într-o lume aflată în plină mișcare, asigurarea mașinilor deținute de companii este o etapă obligatorie și necesară. Pentru că accidente se pot înregistra oricând, este important ca firma să aibă acoperire pentru situațiile neprevăzute. Indiferent de numărul mașinilor sau de categoria din care fac parte, fără asigurarea RCA, în caz de accident, despăgubirile pot fi scumpe. 

Asigurarea RCA (Asigurarea de Răspundere Civilă Auto) este un contract încheiat între asiguratorul autorizat și o persoană juridică sau una fizică. Scopul: compania care a emis asigurarea RCA plătește despăgubiri unor terțe persoane păgubite, în situația în care apare un accident provocat de mașina pentru care a fost încheiată asigurarea. 

Ce este asigurarea RCA pentru companii?

Cu cât o firmă este mai mare, cu atât numărul de mașini poate fi crescut. Pentru fiecare dintre vehiculele aflate în flotă, firma trebuie să încheie o asigurare RCA, pentru protecție împotriva daunelor provocate terților. 

Pentru a plăti un preț cât mai bun, în raport cu acoperirea oferită, companiile trebuie să verifice ofertele în piață și să se oprească asupra variantei potrivite. Puteți utiliza un calculator asigurare RCA pentru a face calculele, înainte de a lua o decizie. 

Nu uitați că asigurarea RCA este obligatorie, chiar și în condițiile în care se încheie o poliță de asigurare CASCO facultativă pentru aceeași mașină. 

Ce acoperă asigurarea RCA pentru companii?

În situația unui accident în care una dintre mașinile companiei lovește o altă mașină în trafic sau staționară, un gard, un stâlp sau o persoană, existența poliței de asigurare RCA nu vă obligă la plata daunelor. Asiguratorul va fi cel care, în condițiile precizate în contractul de asigurare, va suporta și plăti despăgubiri terților. 

Atenție: pentru mașinile companiei care nu sunt utilizate o perioadă trebuie să existe asigurare RCA. Proprietarul vehiculelor are obligația să dețină o asigurare RCA pe toată perioada cât acestea sunt înmatriculate. 

Asigurări la firme autorizate

O firmă de brokeraj în asigurări autorizată poate oferi o gamă variată de soluții în ceea ce privește asigurările RCA pentru o flotă de vehicule. Un consultant al societății vă poate ghida, oferindu-vă toate informațiile necesare, astfel încât să încheiați polița potrivită pentru companie. Aveți mereu în vedere că brokerul de asigurări este un intermediar între companie și societatea de asigurări. 

Dacă apelați la această variantă, veți fi notificat înainte de expirarea poliței unei mașini despre acest lucru pentru a putea reînnoi contractul de asigurare și pentru  a avea protecție deplină și continuă. 

În plus, aveți ocazia să încheiați și o asigurare CASCO facultativă în cadrul aceeași firme, pentru a beneficia de ajutor complet, acoperind riscurile cu care compania se confruntă zi de zi. 

Sistemul bonus-malus

Reglementat și introdus ca măsură de responsabilizare a posesorilor de vehicule, sistemul bonus-malus influențează valoarea primei de asigurare în condițiile existenței unor accidente ale posesorilor de mașini. Cu alte cuvinte, la reînnoirea asigurărilor RCA pentru mașinile înregistrate pe firmă se va ține cont de accidentele înregistrate în perioada de referință – anul anterior. 

Dacă nu au existat daune plătite, un nou contract de asigurări va aduce un bonus, respectiv o reducere a primei de asigurare. În situația în care au fost înregistrate daune plătite, la reînnoirea poliței RCA va fi aplicată o penalizare, majorarea primei de asigurare. 

Clauze speciale

Asigurarea RCA este obligatorie pe teritoriul României, valabilitatea acesteia fiind dezvoltată la nivelul teritoriului statelor membre ale Uniunii Europene și în cele care aparțin Spațiului Economic European. 

Firmele de asigurări pot extinde valabilitatea teritorială a polițelor de asigurare RCA, țările fiind trecute în documentul “Carte Verde”. 

Asigurarea RCA pentru companii este obligatorie pentru fiecare mașină în parte. Beneficiile încheierii unor astfel de polițe de asigurare vizează protecția în cazul unor accidente cu daune provocate terților.  

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe