Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Analiză cu datele platformei Termene.ro. Cea mai importantă companie din România în 2022, atunci când vine vorba de cifra de afaceri, OMV Petrom, și-a diminuat veniturile anul trecut. Explicația este dată de faptul că în 2022 piața energetică a atins prețuri record provocate de războiul din Ucraina, iar în 2023 aceste tarife la energie au scăzut. OMV Petrom este cotată la Bursa de Valori București, acolo unde cotațiile acțiunilor companiei au ajuns la un nivel record.

Compania OMV Petrom SA din București a raportat pe anul trecut o cifră de afaceri de 33,8 miliarde de lei. Este o scădere a veniturilor cu 40% față de anul precedent. Asta după ce în anul precedent, în 2022, cifra de afaceri a fost de 55,9 de miliarde de lei. Scăderea a fost de 22 de miliarde de lei sau de 4,4 miliarde de euro.

„OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, activ de-a lungul întregului lanț valoric al energiei: de la explorarea și producția de țiței și gaze, rafinare și distribuția de carburanți până la generarea de energie electrică, precum și comercializarea gazelor naturale și a energiei electrice. Furnizăm energia pentru viața modernă de zi cu zi: combustibili pentru mobilitate, energie pentru iluminat și încălzire”, susțin reprezentanții companiei.

Obiectul principal de activitate al OMV Petrom SA din București este „extracția petrolului brut”.

A scăzut și profitul

Profitul OMV Petrom SA în 2023 a fost de 3,9 miliarde de lei. Cifra este mai mică față de anul precedent cu 69%. În 2022, profitul a fost de 10,2 miliarde de lei. Profitul din 2022 a fost unul record pentru compania petrolieră.

Anul trecut numărul mediu al angajaților a fost de 7.228 de angajați, în scădere cu 2% față de anul precedent.

Acționarul majoritar al OMV Petrom este Acționariatul majoritar este compania austriacă OMV prin firma OMV Aktiengesellshaft (51,1568%). Restul acțiunilor sunt deținute de statul român prin Ministerul Energiei (20,698%), listă de persoană fizice și juridice cu restul acțiunilor, asta pentru că societatea este cotată la Bursa de Valori București.

Cotațiile OMV, maxim istoric înainte de Paște

În ședința de tranzacționare de joi a Bursei de la București, acțiunile OMV Petrom (simbol bursier SNP) au înregistrat un plus de (2,5%). Cotațiile companiei au crescut la 0,7075 lei pe acțiune, de asemenea cel mai ridicat nivel.

Cotațiile pot fi explicate prin faptul că Petrom a anunțat deja rezultatele la T1/2024 pe 30 aprilie. Cea mai mare companie petrolieră din România a raportat pentru primul trimestru un profit net de 1,4 miliarde de lei, în scădere cu 6% față de aceeași perioadă din 2023 și afaceri de 8,5 miliarde de lei, cu 10% mai mici.

Istoria OMV Petrom

După revoluția din 1989, toate activitățile de explorare și producție din România au fost preluate de Compania Română de Petrol, o companie de stat. Compania s-a confruntat în continuare cu provocări legate de lipsa investițiilor și interferențe politice. În 1997, a devenit SN Petrom, care includea și două rafinării – Arpechim și Petrobrazi, confruntate, de asemenea, cu lipsa investițiilor și marje de rafinare negative.

La sfârșitul lui 2004, OMV Petrom a fost privatizat, iar compania austriacă OMV AG devine noul acționar majoritar. Compania a trecut printr-un amplu proces de reorganizare și restructurare și a beneficiat de investiții majore pentru modernizare. În prezent, OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est.

Unul dintre marile proiecte de proiecte majore de explorare și producție al OMV Petrom este Neptun Deep. Platforma de sub Marea Neagră din care compania trebuie să extragă gaze până la finalul acestui deceniu.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe