Producătorul român de medicamente Antibiotice SA a reușit să atingă o cifră de afaceri record în 2023
În Articol
- Analiză cu datele platformei Termene.ro. Chiar și după pandemia provocată de Covid-19, atunci când atenția asupra sănătății a crescut, industria pharma reușește să-și mențină ascensiunea. Antibiotice Iași a reușit să obțină în 2023, primul an fără restricții sanitare, o cifră de afaceri record pentru istoria companiei de după anul 2000, când societatea a fost cotată la Bursa de Valori București.
Compania Antibiotice Iași a raportat pe anul trecut o cifră de afaceri de 600,7 milioane de lei. Este o creștere a veniturilor cu peste 110 milioane de lei față de anul precedent.
Asta după ce în anul precedent, în 2022, cifra de afaceri a fost de 483 de milioane de lei. Creșterea de la an la an a fost de 24%.
Obiectul principal de activitate este „fabricarea produselor farmaceutice de baza”. Producătorul de medicamente a fost înființat în 1955, atunci când la Iași s-a produs penicilină. Acum, societatea ieșeană dezvoltă și produce medicamente generice de uz uman, 160 de produse, medicamente veterinare și nistatină, substanță activă, conform reprezentanților companiei Antibiotice.
S-a dublat și profitul
Profitul Antibiotice în 2023 a fost de 81 de milioane de lei. Cifra este de peste două ori mai mare (110%) față de anul precedent, 2022. Atunci când profitul a fost de 38,5 milioane de lei.
Numărul angajaților a fost mai mic cu 1% față de 2022. Anul trecut numărul mediu al angajaților a fost de 1.352 de angajați.
Acționarii societății sunt: statul prin Ministerul Sănătății (53,0173%) și o listă de alți acționari cu 46,98%, persoane fizice și juridice, care au achiziționat acțiuni la bursă.
Cotațiile bursiere
Asta pentru că din anul 2000, societatea ieșeană este cotată la Bursa de Valori București (BVB).
La sfârșitul lunii martie 2024 s-a înregistrat o capitalizare bursieră de 1,16 miliarde de lei, ceea ca e adus ca în luna martie cursul acțiunilor să atingă prețul maxim la acel moment de 1,7600 lei pe acțiune. Ascensiunea a continuat și în aprilie, în ultima zi a lunii s-a înregistrat un preț oferit de 1,9 lei pe acțiune și un preț cerut de 1,945 de lei pe acțiuni, conform datelor BVB.
Dintre acționarii privați, Infinity Capital Investments SA deține 29,4% din acțiunile Antibiotice, conform datelor oferite de companie.
Istoria Antibiotice
În luna decembrie 1955 lua ființă prima fabrică din România și din sud-estul Europei care producea penicilina descoperită de Alexander Fleming. Construită la Iași în perioada 1953-1955, compania purta numele de Fabrica Chimică nr. 2 Iași. Patru ani mai târziu, intră în funcțiune secția de fabricație a streptomicinei și se obțin primele forme finite de medicamente sub formă de unguente, creme și supozitoare. Fabrica Chimică nr. 2 Iași își schimbă denumirea în Fabrica de Antibiotice.
„De la Penicilină, primul produs fabricat în 1955, compania noastră a fabricat sute de substanțe farmaceutice. Astăzi, Antibiotice este unul din cei mai importanți producători români de medicamente generice care continuă să însănătoșească generații de oameni”, susțin reprezentanții companiei.
„Dezvoltăm și producem medicamente generice de uz uman (160 de produse), medicamente veterinare și nistatină (substanță activă). Medicamentele noastre generice se adresează cu precădere pacienților cu boli infecțioase, dar și patologiilor cardiovasculare, dermatologice, digestive și ale sistemului nervos central”, conform prezentării făcute de reprezentanții Antibiotice.
Antibiotice este prezentă cu medicamente și nistatină (substanță activă) în România și în peste 70 de țări ale lumii. Pentru nistatină, substanță activă, compania ieșeană deține locul I la nivel mondial, între producătorii de profil. În România continuă să fie principalul producător de medicamente generice antiinfecțioase și un producător cu medicamente competitive și accesibile în farmacii.