Business News

Programul „Garanții EximBank”. Ajutor de stat pentru companiile românești de 300 milioane euro în contextul războiului din Ucraina

31 martie 2023, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Companiile românești pot beneficia de un ajutor de stat în valoare totală de 300 de milioane de euro, jumătate din bani fiind garanții la credite de investiții iar restul – garanții la credite pentru capital de lucru. 

Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări a decis normele de aplicare pentru programul „Garanții EximBank în cadrul schemei de ajutor de stat Ucraina”, ce gestionează acest program de ajutor de stat. 

Accesarea unei garanții se face prin transmiterea de către beneficiar/banca finanțatoare pe adresa de e-mail [email protected] menționată pe site-ul www.eximbank.ro a unui mesaj privind intenția de accesare a garanției. 

Ca urmare a acestei solicitări, EximBank NCS pune la dispoziția potențialilor beneficiari și băncilor finanțatoare documentația aferentă unei solicitări de garantare (dosarul de garantare), prin intermediul unei platforme online dedicate.

Cum se împart banii

Întregul bugetul este de 1.500 de milioane de lei (aproximativ 300 de milioane de euro), care va permite constituirea unui portofoliu de garanții la credite, estimat la 4.500 de milioane de lei (aproximativ 900 de milioane de euro), fiind destinat unui număr estimat de 120 de beneficiari.

Defalcat, bugetul este destinat pentru:

a) garanții la credite de investiții — 750 de milioane de lei (aproximativ 150 de milioane de euro);

b) garanții la credite pentru capital de lucru — 750 de milioane de lei (aproximativ 150 de milioane de euro).

Conform normelor de aplicare, principalul obiectiv al schemei de ajutor de stat vizează deblocarea accesului la finanțare al companiilor care se confruntă cu un deficit de lichidități, ca urmare a blocajelor financiare generate de conflictul din Ucraina, în vederea asigurării continuității în desfășurarea activității acestora.

Ajutorul de stat este oferit de EximBank sub formă de garanții, în numele și în contul statului, care acoperă în proporție de maximum 90% creditele acordate de către instituții de credit pentru realizarea investițiilor și/sau pentru susținerea activității curente.

Valoarea maximă a unui credit nu poate depăși:

a) 15% din media cifrei de afaceri anuale pe ultimele trei exerciții financiare încheiate; sau

b) 50% din costurile cu energia ale beneficiarului, înregistrate în cele 12 luni anterioare celei în care se transmite dosarul de garantare; sau

c) necesarul de lichidități estimat de beneficiar pe perioada de 12 luni (pentru IMM), respectiv 6 luni (pentru întreprinderi mari) de la data acordării creditului, în limita cifrei de afaceri înregistrate de beneficiar în anul 2021, dar nu mai mult de 40 de milioane de lei.

Durata maximă a creditului (care include perioada de grație la plata ratelor de credit, acolo unde este cazul) este de:

a) 6 ani, în cazul creditelor de investiții;

b) 4 ani, în cazul creditelor pentru capital de lucru.

Beneficiari și criterii de eligibilitate 

Pot accesa garanții de stat beneficiarii care își desfășoară activitatea pe teritoriul României, din toate sectoarele de activitate, cu următoarele excepții: 

Pentru acordarea garanțiilor, beneficiarii trebuie să îndeplinească în același timp, cumulativ, următoarele criterii de eligibilitate:

Ce se poate finanța

Sunt eligibile pentru finanțare:

a) în cazul creditelor de investiții — cheltuieli de investiții, constând în:

b) în cazul creditelor pentru capital de lucru — cheltuieli aferente activității curente, constând în: 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro