Business News

Guvernul României analizează, în ședința de astăzi, o notă privind implementarea programului Start-Up Nation

20 martie 2025, de , in

Pe ordinea de zi a ședinței de guvern de astăzi, 20 martie, este trecută și discutarea și analizarea unei note legată de programul Start-Up Nation. Membrii guvernului vor analiza o „Notă cu privire la aprobarea procedurii de implementare a programului Start-Up Nation România”, așa cum reiese din ordinea de zi.

Deși nota nu a fost publicată prin astfel de documente instituții sau mediul de afaceri solicită modificări legislative sau decizii care să schimbe alte acțiuni anterioare ale statului.

Reamintim că după lansarea ultimei variante a programului Start-Up Nation 2025, o parte din mediul economic a considerat că nu a fost destulă transparență în modul în care au fost selectate cele 40 de tipuri de afaceri care primesc punctaje de 20 sau 15 puncte în cadrul programului de granturi.

Start-Up Nation 2025 este un program enit să stimuleze antreprenoriatul și să sprijine dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) la nivel național. Acest program, ajuns la a patra ediție, beneficiază de un buget de aproximativ 446 de milioane de euro, finanțat prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027.

Domenii de activitate favorizate

Programul acordă sprijin întreprinderilor din diverse sectoare, dar anumite domenii primesc punctaj suplimentar. Printre acestea se numără:

Aceste activități sunt punctate între 10 și 20 de puncte suplimentare, facilitând accesul la finanțare pentru afacerile din aceste domenii.

Structura programului

Start-Up Nation 2025 este structurat pe două componente principale:

În total, peste 7.500 de antreprenori vor beneficia de finanțare prin acest program, fiecare IMM putând primi până la 50.000 de euro.

Criterii de eligibilitate și punctaj

Pentru a accesa finanțarea, antreprenorii trebuie să obțină un minim de 50 de puncte din 100 posibile. Criteriile principale de evaluare includ:

Etapele programului

Start-Up Nation 2025 se desfășoară în trei etape:

1.Înscrierea formatorilor pentru cursurile de pregătire antreprenorială: Proces aflat în faza finală de selecție.

2. Aplicațiile persoanelor fizice interesate de cursurile de antreprenoriat.

3. Înființarea și înscrierea întreprinderilor pentru finanțare, cu granturi de până la 250.000 lei/IMM.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro