Guvernul României analizează, în ședința de astăzi, o notă privind implementarea programului Start-Up Nation
În Articol
- Membrii Guvernului României vor discuta, astăzi – 20 martie, și despre implementarea programului Start-Up Nation 2025 în cadrul ședinței Executivului de la Palatul Victoria.
Pe ordinea de zi a ședinței de guvern de astăzi, 20 martie, este trecută și discutarea și analizarea unei note legată de programul Start-Up Nation. Membrii guvernului vor analiza o „Notă cu privire la aprobarea procedurii de implementare a programului Start-Up Nation România”, așa cum reiese din ordinea de zi.
Deși nota nu a fost publicată prin astfel de documente instituții sau mediul de afaceri solicită modificări legislative sau decizii care să schimbe alte acțiuni anterioare ale statului.
Reamintim că după lansarea ultimei variante a programului Start-Up Nation 2025, o parte din mediul economic a considerat că nu a fost destulă transparență în modul în care au fost selectate cele 40 de tipuri de afaceri care primesc punctaje de 20 sau 15 puncte în cadrul programului de granturi.
Start-Up Nation 2025 este un program enit să stimuleze antreprenoriatul și să sprijine dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) la nivel național. Acest program, ajuns la a patra ediție, beneficiază de un buget de aproximativ 446 de milioane de euro, finanțat prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027.
Domenii de activitate favorizate
Programul acordă sprijin întreprinderilor din diverse sectoare, dar anumite domenii primesc punctaj suplimentar. Printre acestea se numără:
- Industria alimentară: Prelucrarea și conservarea cărnii și peștelui, industria produselor de morărit și panificație, fabricarea sucurilor și uleiurilor, prelucrarea fructelor și legumelor, industria hranei pentru animale, producția de băuturi răcoritoare și apă minerală.
- Industria textilă: Fabricarea articolelor vestimentare și a textilelor tehnice.
- Industria prelucrătoare: Mobilier, echipamente electrice, produse farmaceutice.
- Tehnologia și digitalizarea: Fabricarea calculatoarelor, componentelor electronice și echipamentelor de comunicații.
Aceste activități sunt punctate între 10 și 20 de puncte suplimentare, facilitând accesul la finanțare pentru afacerile din aceste domenii.
Structura programului
Start-Up Nation 2025 este structurat pe două componente principale:
- Pilonul I – Tineri antreprenori: Alocă 295,75 milioane de euro pentru sprijinirea tinerilor sub 30 de ani, oferind acces la cursuri de formare antreprenorială.
- Pilonul II – Grupuri vulnerabile: Dispune de 150,43 milioane de euro și vizează persoane cu vârste între 30 și 35 de ani, șomeri, persoane inactive sau dezavantajate pe piața muncii.
În total, peste 7.500 de antreprenori vor beneficia de finanțare prin acest program, fiecare IMM putând primi până la 50.000 de euro.
Criterii de eligibilitate și punctaj
Pentru a accesa finanțarea, antreprenorii trebuie să obțină un minim de 50 de puncte din 100 posibile. Criteriile principale de evaluare includ:
- Aportul propriu: Cu cât este mai mare contribuția financiară a antreprenorului, cu atât crește punctajul obținut.
- Investițiile în echipamente tehnologice: Proiectele care alocă peste 40% din fonduri pentru echipamente primesc punctaj maxim.
- Dezvoltarea durabilă: Inițiativele ce includ investiții de cel puțin 15.000 lei în elemente ecologice sunt punctate suplimentar.
- Debutul în afaceri: Cei care nu au mai fost asociați sau acționari într-o companie primesc punctaj maxim.
- Locurile de muncă: Angajatorii care mențin locurile de muncă create timp de 30 de luni beneficiază de punctaj maxim.
- Domeniul de activitate: Activitățile din industria prelucrătoare sunt punctate suplimentar, în funcție de codurile CAEN specifice.
Etapele programului
Start-Up Nation 2025 se desfășoară în trei etape:
1.Înscrierea formatorilor pentru cursurile de pregătire antreprenorială: Proces aflat în faza finală de selecție.
2. Aplicațiile persoanelor fizice interesate de cursurile de antreprenoriat.
3. Înființarea și înscrierea întreprinderilor pentru finanțare, cu granturi de până la 250.000 lei/IMM.