Business News

Perioada de înscrieri în programul de finanțări „Electric Up” 2024 s-a prelungit încă o lună, până pe 16 decembrie

18 noiembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Perioada de înscrieri a programului Electric Up a fost prelungită până la finalul zilei de 16 decembrie. Inițial, înscrierile se putea face doar până pe 13 noiembrie, conform Ordinului ministrului Energiei nr.1441/04.10.2024.

Tocmai acest ordin a fost modificat printr-un alt ordin, nr. 1.636 din 14 noiembrie 2024, decizie a Ministerului Energiei prin care se prleungește oficial termenul de înscrieri la Electric Up.

Ordinul nr. 1.636 a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1139/14.XI.2024, și intră în vigoare la data publicării. De asemenea, informațiile complete sunt disponibile pe pagina oficială a Ministerului Energiei.

Programul Electric Up se adresează întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) și operatorilor economici din domeniul HoReCa, oferindu-le finanțare pentru instalarea de panouri fotovoltaice, sisteme de stocare a energiei, stații de încărcare pentru vehicule electrice, precum și alte soluții pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Suma necesară implementării programului Electric Up, este de minimum 450 milioane lei și maximum 596 milioane lei, în cel de-al doilea ciclu de finanțare în conformitate cu art. 3 alin. (61) din OUG 159/2020 cu modificările și completările ulterioare, în limita creditelor de angajament aprobate în bugetul Ministerului Energiei.

Ce se schimbă

Ordinul ministrului energiei nr. 1.441/2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1015 și 1015 bis din 10 octombrie 2024, cu completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

La articolul 8 alineatul (3), literele b) și d) se modifică și vor avea următorul cuprins:

În forma inițială a Ordinului nr.1441/04.10.2024 al ministrului Energiei înscrierea solicitanților în platforma informatică https://granturi.imm.gov.ro se desfășoară pe parcursul a 30 de zile, începând cu data de 14 octombrie 2024.

În noul ordin se mai precizează:

Sesiunea de depunere a proiectelor se va desfășura timp de maximum 30 de zile, calculate de la data închiderii sesiunii de înscriere.

În cazul solicitanților deja înscriși în platforma informatică, înscrierea în program se consideră valabilă sub condiția încărcării documentelor specifice ghidului de finanțare doar în perioada menționată.

Obiectivul programului

Programul urmărește creșterea utilizării energiei regenerabile și promovarea infrastructurii pentru transporturi nepoluante. Printre principalele beneficii ale finanțării se numără:

Prin aceste măsuri, programul vizează atât **reducerea emisiilor de carbon** în transporturi, cât și **eficientizarea consumului energetic** în sectorul IMM și HoReCa. Totodată, implementarea infrastructurii de încărcare pentru vehicule electrice reprezintă un pas important pentru susținerea tranziției către un transport mai verde.

Unul dintre avantajele majore ale acestui proiect este sprijinul financiar acordat IMM-urilor și operatorilor economici din domeniul Horeca prin Programul de finanțare. Conform ghidului de finanțare, aceștia pot beneficia de un ajutor de minimis de până la 150.000 de euro, reprezentând 75% din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiției. Diferența de 25% trebuie acoperită din surse proprii, ceea ce reprezintă un efort financiar relativ mic în comparație cu beneficiile pe termen lung.

Acest sprijin vine în contextul Legii nr. 346/2004, care stimulează dezvoltarea IMM-urilor. De asemenea, pentru operatorii din domeniul Horeca, care au fost afectați semnificativ de criza economică provocată de pandemie, această oportunitate de finanțare reprezintă un pas important către revenire și modernizare.

Beneficiarii

Apelul de proiecte se va deschide în data de 14 octombrie 2024, ora 08:00, termenul limită de depunere a proiectelor fiind 16 decembrie 2024, ora 23:59:59.

Înscrierea în program se face prin intermediul platformei informatice https://granturi.imm.gov.ro.

Documentele aferente apelului de proiecte, respectiv Schema de ajutor de minimis şi Ghidul solicitantului, pot fi accesate la adresa de internet: https://energie.gov.ro/electric-up-ciclul-2/.

Ce se poate face cu banii

Proiectul de investiții descris este unul complex, fiind implementat într-o singură locație și incluzând mai multe componente interdependente. Acestea sunt gândite pentru a asigura atât producerea de energie electrică prin surse regenerabile, cât și utilizarea eficientă a acesteia. Elementele principale ale proiectului includ:

Puterea instalată variază între 27 kWp și 150 kWp, ceea ce permite o flexibilitate mare în funcție de nevoile fiecărei locații. Aceste panouri sunt destinate producției de energie pentru consumul propriu al operatorului economic.

Un aspect critic pentru asigurarea continuității și eficienței energetice este capacitatea de stocare a energiei produse. Sistemul de stocare trebuie să aibă o capacitate de cel puțin 30% din puterea instalată a sistemului fotovoltaic, permițând astfel utilizarea energiei chiar și în perioadele în care producția este redusă (de exemplu, noaptea sau în zilele noroase).

Pentru a încuraja tranziția către un transport ecologic, proiectul include cel puțin o stație de încărcare cu o capacitate minimă de 22 kW, cu două puncte de încărcare, fiecare de minimum 11 kW. Aceasta este o soluție ideală pentru alimentarea vehiculelor electrice și plug-in hibrid, susținând astfel adoptarea acestora la scară largă.

Pentru a maximiza utilizarea energiei produse din surse regenerabile, proiectul propune instalarea unui sistem alternativ de încălzire și răcire, reducând astfel consumul de energie din surse tradiționale și contribuind la eficiența energetică a clădirilor.

Cheltuieli eligibile

Ghidul aprobat de Ministerul Energiei precizează că în cheltuieli eligibile în cadrul programului  sunt următoarele:

Alte precizări

În cazul în care prețul echipamentelor solicitat de beneficiar depășește prețul mediu de piață, autoritatea va deconta contravaloarea echipamentelor raportat la prețul mediu de piață.

Toate echipamentele finanțate prin program trebuie să fie noi și să respecte condițiile tehnice specificate în prezentul Ghid. (2) Este considerată cheltuială eligibilă taxa pe valoarea adăugată, TVA, dacă aceasta este nedeductibilă.

Cheltuielile aferente racordării (branşamentul, inclusiv tariful de racordare, contorul din punctul de delimitare – care este obligația operatorului de rețea) la reţeaua de energie electrică nu sunt eligibile pentru finanţare).

Sunt considerate eligibile doar cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă, cu excepția cheltuielilor cu proiectarea, obținerea avizelor necesare, cheltuielilor de consultanță și management a proiectului, angajate ulterior intrării în vigoare a OUG nr. 39/2024, dovedite cu înscrisurile aferente.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro