Business News

Nokian Tyres va primi un ajutor de stat de aproape 500 de milioane de lei pentru a construi o fabrică de anvelope în Oradea, județul Bihor

24 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Ajutorul de stat este dat producătorului finlandez de anvelope pentru ca Nokian Tyres Europe Operations să deschidă în județul Bihor o nouă unitate de producere a anvelopelor. Valoarea investiției realizată de Nokian Tyres Europe Operations va avea o valoare de peste 600 de milioane de euro, va fi finalizată până la sfârșitul anului 2027 și va crea 550 de locuri de muncă. Proiectul a fost elaborat de Ministerul Finanțelor în calitate de inițiator, furnizor și administrator al ajutorului de stat regional ad-hoc.

În orice caz, ajutorul de stat nu va fi mai mare de 16% din valoarea investiției totale.

Comisia Europeană și-a dat acordul pentru ajutorul de stat

Ajutorul de stat regional ad-hoc acordat va fi în valoare de aproximativ 495.239.202 lei și a fost notificat Comisiei Europene, care a emis decizia de autorizare pe 13 august 2024.

Comisia Europeană și-a dat acordul pentru acest ajutor de stat „ad-hoc” oferit de statul român companiei Nokian Tyres Europe Operations. Investiția în România vine după ce compania finlandeză și-a închis unitățile de producție din Rusia și le-a relocat în Uniunea Europeană, în România mai exact. Asta pentru că în acest an, Nokian a mai deschis o unitate de producție tot în județul Bihor.

Nokian Tyres PLC, producător finlandez de anvelope pentru autoturisme și utilaje grele, deținea la nivelul anului 2021 o cotă de piață de 2,47% în plan european. Compania producea și livra anvelope din două locații europene: Nokia (Finlanda) și Vsevolozhsk (Federația Rusă). Fabrica din Vsevolozhsk producea 82% din producția globală de anvelope pentru autoturisme a companiei, adică aproximativ 17 milioane de unități anual.

În contextul geopolitic determinat de agresiunea militară a Federației Ruse asupra Ucrainei și sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, Nokian Tyres a decis închiderea fabricii din Rusia.

Pentru a contracara efectele ieșirii din Rusia, Nokian Tyres intenționează să înființeze în Oradea, județul Bihor, o nouă unitate de producție de anvelope pentru autoturisme (variante de iarnă, vară și all-season).

Oradea, locația ideală pentru noua fabrică

După analizarea mai multor locații, compania a identificat Oradea ca fiind locația ideală pentru noua fabrică, care va avea o capacitate planificată de 6 milioane de unități pe an și va include tehnologie de ultimă generație pentru automatizare și reducerea defectelor.

Valoarea totală a investiției este de 626,42 milioane euro, din care costuri eligibile de 611,42 milioane euro.

Principalele produse realizate în noua fabrică vor include:

Investiția

Investiția Nokian Tyres în România este estimată la 3.116.314.216 lei (626,42 milioane de euro) și presupune construirea și echiparea unei fabrici de anvelope. Valoarea cheltuielilor eligibile este de 3.041.692.216 lei, incluzând construcțiile și achiziționarea de echipamente.

Proiectul va crea 553 de locuri de muncă directe, din care 84 necesită studii superioare. De asemenea, se estimează crearea a 250 de locuri de muncă indirecte și o creștere a cifrei de afaceri cu partenerii și furnizorii companiei, până în 2032.

Sprijinirea investiției Nokian Tyres va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării economice și industriale a României, contribuind la dezvoltarea regională și crearea de locuri de muncă, precum și la atragerea de noi investiții.

Nokian a mai inaugurat în 2024 o investiție de 650 de milioane de euro

De departe, cea mai importantă investiție în România a fost realizată de Nokian Tyres. Compania a inaugurat în septembrie, la Oradea, o fabrică unică în lume, prima fabrică de anvelope cu emisii zero de dioxid de carbon.

Această investiție de 650 de milioane de euro marchează un punct de referință pentru sustenabilitatea în industria auto. Fabrica este complet alimentată cu energie regenerabilă și dotată cu tehnologii avansate de automatizare. În prima fază, capacitatea anuală de producție va ajunge la 6 milioane de anvelope, destinate pieței din Europa Centrală.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro