Business News

Mâncarea și cafeaua de la automat vor fi înregistrate fiscal din 2025. Patronatele au cerut amânarea termenului inițial de 1 octombrie 2024

24 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Societățile comerciale care vând produse prin intermediul automatelor nu vor fi sancționate până pe 31 decembrie 2024, dacă demonstrează inspectorilor fiscală că au comandat dispozitive electronice de transmite a datelor către Agenția Națională de Administrare Fiscală. Dacă firmele nu pot dovedi că au comandat aparatele fiscale și că acestea vor fi montate până la sfârșitul anului, atunci ele vor fi sancționate.

Amânare, dar cu dovadă de comandă a dispozitivelor fiscale

Decizia este menționată în ordonanța de urgență a guvernului adoptată pe 23 octombrie, prin care automatele aveau obligația să transmită datele la Fisc de la 1 octombrie a fost amânată pentru anul următor.

„Aplicarea dispozițiilor (..) privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale (…) de către operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcționează pe bază de plăţi cu cardul, precum şi de acceptatoare de bancnote sau monede, după caz, care, la data controlului efectuat de organul fiscal au încheiate contracte pentru achiziționarea aparatelor de marcat electronice fiscale de la distribuitori autorizați, pentru toate automatele comerciale utilizate, cu termen de livrare și instalare până la data de 31 decembrie 2024”, se precizează în ordonanța de urgență.

Firmele care nu vor respecta obligația de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale, în vederea transmiterii datelor fiscale către sistemul informatic al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), vor fi sancționați, doar după 31 decembrie, cu amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității.

Patronatele au cerut amânarea

Decizia de amânare a fost luată la solicitarea patronatelor din domeniu care au convins Ministerul de Finanțe că din aprilie și până în octombrie nu a fost timp ca producătorii de astfel de dispozitive să livreze 100.000 de produse, atât cât este numărul automatelor din România.

 

„În acest context, Patronatul Român al Industriei de Vending (PRIV) a solicitat suspendarea aplicării sancțiunii sus-menționate învederând faptul că procesul de dotare a automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale nu s-a putut finaliza până la data de 1 octombrie 2024 din motive obiective, independente de voința operatorilor economici”, se precizează în nota de fundamentare a ordonanței de urgență.

În acest sens, au fost invocate impedimente de natură tehnică rezultate din incompatibilitatea dintre diversele tipuri de protocoale utilizate de automatele comerciale și casele de marcat dedicate acestor automate, existente pe piață, fapt ce a determinat intervenții asupra softului aparatelor de marcat și retestarea aferentă a acestora.

„Astfel, pentru un număr important de automate comerciale care utilizează protocoale diferite față de cele 3 protocoale certificate a fost necesară identificarea unor soluții de interfațare/conversie de protocol de comunicație, fapt ce a necesitat timp pentru dezvoltare hardware și software și testarea acestor interfețe”, mai scrie în nota de fundamentare.

Din datele comunicate de PRIV, industria de vending, cumulat cu spălătoriile de tip self-service, înglobează un volum de peste 100.000 de echipamente aflate în exploatare, ceea ce face ca procesul de fiscalizare a acestora să fie unul complex, în condițiile în care ne

cesită un timp îndelungat pe unitate, atât din punct de vedere al întocmirii documentelor, cât și pentru efectuarea setărilor pentru fiecare automat comercial și aparat de marcat electronic fiscal în parte.

Sancțiunile încep din ianuarie 2025

„De asemenea, un alt impediment îl constituie faptul că, în prezent, pe piață sunt doar cinci distribuitori autorizați pentru comercializarea aparatelor de marcat electronice fiscale pentru echipamente nesupravegheate, ceea ce, coroborat cu numărul limitat de tehnicieni de service, a condus la incapacitatea de instalare în termen a tuturor aparatelor de marcat”, se mai precizează în nota de fundamentare.

În consecință, începând cu ianuarie 2025, operatorii economici care nu respectă obligația de a asigura dotarea automatelor comerciale cu Aparate de Marcat Electronice Fiscale (AMEF) pentru transmiterea datelor fiscale către sistemul informatic al ANAF vor fi sancționați.

Aceste sancțiuni includ amendă în cuantum de la 8.000 de lei la 10.000 de lei, confiscarea sumelor nejustificate și suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Suspendarea va fi până la dotarea cu AMEF și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro