Știrile zilei, 10 octombrie. Cât lasă pe masă statul român la jocurile de noroc. Consultanții fiscali rămân nemulțumiți de decontul precompletat pentru TVA
În Articol
- Azi e joi, 10 octombrie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.
-
Impozitarea pentru microîntreprinderi s-ar putea schimba. Prag de 88.500 de euro pentru taxarea pe cifra de afaceri
Comisia Europeană a cerut coaliției de guvernare să reducă pragul pentru încadrarea microîntreprinderilor de la 500.000 de euro în prezent la 88.500 de euro, au declarat pentru Economedia surse guvernamentale. Dacă România nu ia decizia în următoarele șase luni, pierde definitiv 300 de milioane de euro din PNRR, potrivit surselor citate de Economedia.ro. Premierul Marcel Ciolacu a declarat în urmă cu o lună, după discuții la Bruxelles, că decizia legată de pragul microîntreprinderilor va fi una politică, ce trebuie asumată de coaliția PSD-PNL.
-
Ultimele noutăți despre centrale pe gaze de la Iernut
-
Investiții străine în imobiliare și construcții sunt tot mai mari
Investițiile străine directe (ISD) în sectorul imobiliar și al construcțiilor din România au crescut anul trecut cu 2,1 miliarde de euro, acesta concentrând a doua cea mai mare pondere în soldul total al ISD de la finalul 2023, respectiv 17,5%, relevă datele Băncii Naționale a României. Mai mult decât atât, în intervalul 2013-2023, investițiile străine din construcții și tranzacții imobiliare au crescut de peste 3 ori în valoare absolută, respectiv cu 14,4 miliarde de euro, anunță Profit.ro.
-
Cât lasă pe masă statul român la jocurile de noroc
Mediul online și rețelele sociale sunt asaltate de reclame la jocurile de noroc și la casele de pariuri – sumele de miliarde de euro învârtite aici fiind mai importante petru stat decât nocivitatea pentru societate: 23.000 de angajați lucrează pentru 1,1 milioane de jucători pentru a produce 2,2 miliarde de euro. Curs de guvernare a colectat date din industrie, dar și de la ANAF și a reușit să facă o structură a destinației celor 11 miliardele de lei cheltuite de români la jocurile de noroc.
-
MegaImage și Profi vor avea reguli clare pentru accesul și delistarea de pe lista de furnizori
Mega Image, rețeaua de supermarketuri parte din Delhaize, care vrea să preia rețeaua de magazine Profi, își va asuma o serie de angajamente pentru a încheia tranzacția, printre care condiții pentru listarea/delistarea furnizorilor, procedură specială pentru furnizorii relevanți, anunță Consiliul Concurenței. Anterior, instituția a anunțat că are o serie de îngrijorări concurențiale referitoare la tranzacție. Angajamentele propuse vizează implementarea unor proceduri care să cuprindă regulile pentru listarea și delistarea furnizorilor în cadrul rețelei Mega Image/Profi, indiferent dacă aceștia comercializează produse alimentare sau non-alimentare, anunță Economedia.ro.
-
Revolut pregătește primul său card de salariu. Când se lansează și ce avantaje vor avea clienții?
-
România are 2 universități în top 1.000
România are doar două universități în top 1.000 instituții de învățământ superior al ediției din acest a clasamentului Times Higher Education (THE). În intervalul 1.000 – 1.200 figurează UMF Cluj Napoca și Universitatea București. Între pozițiile 1.200 și 1.500 s-au poziționat alte șase, iar celelalte 12 universități au intrat pe segmentul instituțiilor foarte slabe, cel cuprins între 1.500 și 2.092, anunță Curs de Guvernare. Cele șase universități aflate pe poziții din intervalul 1.200 – 1.500: Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Universitatea Transilvania din Brașov, UMF din Craiova, USAMV Cluj-Napoca și Universitatea de Vest (ordinea alfabetică stabilită în listarea THE).
-
Consultanții fiscali rămân nemulțumiți de decontul precompletat pentru TVA
Notificările de conformare transmise de ANAF contribuabililor înregistrați în scopuri de TVA, ce folosesc de la 1 august decontul precompletat P300, conțin inadvertențe care, în loc să simplifice, afectează semnificativ noul proces de raportare fiscală. În plus, obligă companiile să facă investiții consistente și nebugetate pentru a răspunde acestor notificări, sunt de părere consultanții TPA România, companie specializată în contabilitate, consultanță fiscală, consultanță juridică și audit, anunță Economedia.ro.