Cele 10 recomandări ale companiilor din IT pentru ca România să aibă un viitor digital în contextul dezvoltării Inteligenței Artificiale
În Articol
- Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) consideră că sectorul IT din România poate să-și continue dezvoltarea și să susțină creșterea economică a României, dacă autoritățile publice vor aplica măsuri care să sprijine sectorul de activitate care se anunță să adune cele mai importante investiții din toată lumea odată pentru dezvoltarea Inteligenței Artificiale.
Asociația consideră că industria IT se poate dezvolta doar în urma unui „efort național coordonat pentru asumarea transformării digitale drept prioritate strategică”, așa cum se precizează în analiza denumită „România Digitală 2030”. Documentul prezentat de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) „prezintă o viziune cuprinzătoare pentru transformarea digitală, cu scopul de a poziționa România ca un jucător cheie în tehnologie, cercetare și dezvoltare (R&D) și inovație.
Această viziune are în centru rolul strategic al sectorului IT în stimularea competitivității prin efectul multiplicator al adopției tehnologiei la nivelul economiei în ansamblu, pe de o parte, și potențialul industriei de a se maturiza și reinventa prin tranziția către inovație și generarea de valoare adăugată, pe de altă parte.
Companiile din IT, prin intermediul ANIS, propun autorităților publice o serie de recomandări de politici publice care să asigure viitorul digital.
Recomandările sunt structurate pe trei piloni principali – dezvoltarea industriei de IT, transformarea digitală și societatea digitală, susțin reprezentanții asociației.
A. Dezvoltarea industriei și transformarea digitală
Pentru asta este nevoie de
1. Menținerea unui cadru fiscal stabil și predictibil
Dublat de un mecanism de evaluare a impactului și consultare transparentă cu mediul de afaceri, pentru a alinia perspectivele de reglementare la realitățile pieței.
În plus, este nevoie și de evitarea măsurilor cu impact negativ asupra operațiunilor companiilor și proiecțiilor de investiții.
2. Încurajarea inovației printr-un pachet integrat de politici publice
Acest obiectiv se poate realiza prin
- Crearea unui cadru de reglementare funcțional și agil pentru proiecte și tehnologii inovative.
- Oferirea de stimulente pentru activități de cercetare și dezvoltare (R&D), precum implementarea regimului Patent Box.
- Pilotarea unor programe în parteneriat public-privat pentru testarea și dezvoltarea proiectelor inovatoare (ex.: regulatory sandboxes).
3. Creșterea și maturizarea pieței locale
Acest lucru se poate face prin
Extinderea și atragerea investițiilor tech printr-o schemă de ajutor de stat dedicată.
Dezvoltarea ecosistemului de IMM/start-up-uri pe direcții clare de scalare și internaționalizare, facilitând accesul la finanțare prin instrumente precum fondurile de capital de risc.
B. Transformare digitală
Aici este vorba de:
4. Accelerarea adopției tehnologiei în mediul public și privat, prin:
- Asumarea unei politici „digital-first” și integrarea inteligenței artificiale (AI) și a tehnologiilor emergente în economia națională.
- Flexibilizarea cadrului achizițiilor publice de tehnologie.
- Crearea unui regim de bonificații pentru investițiile în digitalizare, după caz.
5. Consolidarea securității cibernetice:
- Implementarea eficientă a reglementărilor europene în domeniu.
- Întărirea rezilienței cibernetice a infrastructurilor critice (rețele energetice, transport, comunicații, sănătate).
- Promovarea unei culturi de securitate cibernetică la toate nivelurile populației și mediului de afaceri.
6. Dezvoltarea infrastructurii de conectivitate pentru susținerea investițiilor digitale, prin:
- Modernizarea și extinderea rețelelor broadband și 5G pentru o acoperire completă și uniformă la nivel regional.
- Dezvoltarea infrastructurii centrelor de date și a facilităților de cloud computing pentru găzduirea ecosistemului de servicii digitale.
C. Societate digitală
7. Dezvoltarea competențelor digitale de bază și specializate pe trei nivele:
- Realizarea unei campanii de alfabetizare digitală pentru populația generală, în baza DigCompRo.
- Integrarea abilităților digitale în politicile de formare continuă (life-long learning) prin programe de perfecționare și reconversie profesională.
- Integrarea STEM ca direcție transversală în sistemul educațional, adaptând curricula la nevoile industriei IT.
8. Implementarea unui sistem național de identitate digitală:
Să fie sigur, accesibil și conform cu standardele europene eIDAS, incluzând dezvoltarea de API-uri standardizate pentru facilitarea integrării cu serviciile publice și private.
9. Accelerarea transformării digitale a serviciilor publice:
Realizarea unor standarde de calitate și a unei matrice pentru dezvoltarea și actualizarea serviciilor digitale, orientate după nevoile utilizatorilor finali (cetățeni și întreprinderi).
Crearea unui mecanism de *benchmarking* pentru evaluarea performanței digitale la nivel național.
10. Consacrarea transformării digitale drept prioritate strategică la nivel național:
- Desemnarea și legitimarea unui punct unic de contact și coordonare la nivel supra-ministerial pentru proiectele de transformare digitală.
- Alocarea unui portofoliu de Vicepremier în viitorul executiv, pentru integrarea traiectoriilor sectoriale și monitorizarea progresului.
- Asigurarea unei anvelope financiare dedicate proiectelor de digitalizare în bugetul național, după modelul Mecanismului de Redresare și Reziliență.
Despre ANIS
Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) este asociația reprezentativă a industriei de IT și software din România. ANIS are peste 150 de membri care, cumulat, au o cifră de afaceri de 66% din totalul veniturilor generate de industria de IT la nivel național și aproximativ 42% din totalul angajaților industriei de IT din România. ANIS este un promotor al digitalizării și reprezintă interesele industriei de IT de 25 de ani, fiind un partener de dialog credibil care poate contribui la crearea de politici publice care să faciliteze valorificarea tehnologiei pentru dezvoltarea socio-economică.
Recomandări articole Business News by termene.ro legate de AI
Articolul general:
https://termene.ro/articole/agentii_ai
Articole pe fiecare agent de pe Termene:
Cum funcționează Agentul AI TRM pe platforma Termene.ro – Business News
AI Asistent Task: Automatizarea task-urilor cu ajutorul AI – Business News (termene.ro)