Știrile zilei, 9 octombrie. Valoarea depozitelor bancare este mai mare ca valoarea creditelor. Chimcomplex confirmă că explorează achiziția Azomureș
În Articol
- Azi e miercuri, 9 octombrie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.
-
Proiectul de lege care limitează avansul pentru locuințe în construcție
Dezvoltatorul imobiliar poate solicita un avans de maximum 10% din prețul total al imobilului vândut, în mod normal, sau de până la 40% în situația în care dezvoltatorul are încheiată o poliță de asigurare, în vederea protejării investiției, prevede proiectul PSD depus acum la Parlament pentru a reglementa noile condiții privind proiectele imobiliare, analizat de Profit.ro. „Piața imobiliară din România este într-o continuă expansiune, fiind unul dintre motoarele creșterii economice. Numai că aceasta prezintă si riscuri pentru cumpărători, în special în tranzacțiile privind mobile aflate în faza de construcție.
-
Chimcomplex confirmă că explorează achiziția Azomureș
Combinatul chimic Chimcomplex, controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza, confirmă oficial informațiile Economedia că explorează achiziția producătorului de îngrășăminte Azomureș. „Chimcomplex explorează în mod constant oportunitățile de business pe piața locală și regională, în linie cu strategiile sale de dezvoltare și extindere. Confirmăm existența unor discuții preliminare legate de Azomureș, ca parte a dezideratului nostru de consolidare a industriei chimice din România. Cu toate acestea, dorim să subliniem că nu s-a luat nicio decizie cu privire la o posibilă tranzactie. Vom informa investitorii în concordanță cu prevederile legale aplicabile, la momentul la care un astfel de demers va deveni cert”, a anunțat compania la Bursa de Valori București, conform Economedia.ro.
-
Valoarea depozitelor bancare este mai mare ca valoarea creditelor
Activele financiare ale românilor, respectiv depozitele, numerarul, obligațiunile, acțiunile și fondurile de investiții pe care le dețin, se ridicau la 30% din PIB la nivelul anului 2023.
Deși procentul este mic chiar și în comparație cu regiunea, acesta pare totuși suficient de consistent încât să putem afirma că aceste economii private ar putea constitui un motor de dezvoltare a economiei românești – dacă structura nu ar fi disproporționat de înclinată către depozite (de care nu mai au nevoie nici măcar băncile), consideră Curs de Guvernare. În România, raportul dintre credite și depozite este de circa 70%, în vreme ce media europeană e peste 100% – cu alte cuvinte, băncile din UE au acordat împrumuturi mari mari decât valoarea economiilor atrase (108,6% în T3 2023). Poziția „conservatoare” a României face ca, la nivelul lunii august 2024, băncile locale să fi depus la BNR, zilnic, un surplus de lichiditate de 37,6 miliarde de lei, în scădere considerabilă față de iulie când media zilnică a fost de 45,5 miliarde de lei.
-
Proiectul unei hidrocentrale de un miliard de euro ar putea fi realizat de companiile Itochu şi EdF
-
Șomajul continuă să crească
Rata şomajului BIM ajustată sezonier a urcat în august cu 0,1 puncte procentuale, până la 5,5%, faţă de cea înregistrată în luna iulie 2024, și cu 0,4 pp față de iunie, conform datelor provizorii publicate de INS, analizate de Curs de Guvernare. România se înscrie astfel pe un trend contrar celui din UE, a cărei medie a coborât la un nou minim istoric – 5,9% în august, față de 6,0% în iulie. O analiză a companiei olandeze ING Bank remarcă evoluția de pe piața forței de muncă europene, unde șomajul scade și deficitul de lucrători îngrijorează companiile, în pofida ritmului încetinit al economiilor. Numărul şomerilor români (în vârstă de 15-74 ani) a fost de 452.300 persoane în august, în creştere atât faţă de luna precedentă (451.200 persoane) cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (449.500 persoane).
-
Hidroelectrica își vinde producția de peste trei ani
- TED’s Coffee s-ar putea extinde
-
Au scăzut înmatriculările de mașini full-electrice
Înmatriculările de autoturisme au crescut, în România, cu 6% în primele nouă luni ale acestui an, faţă de aceeaşi perioadă din 2023, însă vehiculele full electrice au înregistrat o diminuare de 37%, din cauza înjumătățirii tichetelor, de către Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România (APIA), conform Curs de Guvernare.
„În primele nouă luni ale anului suntem la un plus de 6% în privinţa înmatriculărilor, ceea ce e foarte bine faţă de ce se întâmplă în Europa şi în lume. La autoturisme comerciale avem o creştere de aproape 4%, iar la vehiculele comerciale un salt de 27,5%. Pe motorizări, la electrificate au fost înmatriculate 27.144 de unităţi, în creştere cu 5,5%, la nouă luni faţă de aceeaşi perioadă din 2023”, a explicat Vardie, citat de Agerpres.