Business News

Analiză cu ajutorul agenților de Inteligență Artificiale de la Termene. De ce ar dori Ameropa să vândă combinatului Azomureș

8 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Grupul elvețian Ameropa ar lua în calcul vânzarea producătorului de îngrășăminte Azomureș din cauza prețurilor mari la gaze, care împiedică funcționarea continuă a combinatului, conform surselor Economedia. Companiile Chimcomplex și Romgaz ar fi interesate de achiziție. Reprezentanții Azomureș nu au dorit să comenteze aceste informații.

Conform datelor disponibile, acționarii principali ai Azomureș sunt Tipa Holding AG (Elveția), care deține 99,99998% din acțiuni, și Ameropa Holding AG (Elveția), care deține 0,00002% din acțiuni. De menționat că Tipa Holding face parte tot din grupul Ameropa.

Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din România, a traversat un an 2023 plin de provocări și transformări. Compania a fost din nou afectată de evoluția prețurilor la gaze naturale și energie electrică. Astfel, în prima parte a anului, Azomureș a funcționat la capacitate redusă, concentrându-se pe optimizarea proceselor de producție și reducerea costurilor.

Dificultățile și datoriile

Din 2021, Azomureș și-a sistat periodic activitatea pentru a evita achiziționarea gazelor la prețuri mari. Apariția crizei energiei, care a ridicat prețul gazelor în urmă cu trei ani, a dus la primele întreruperi de activitate. Îngrășămintele Azomureș se realizează cu ajutorul gazelor. Compania din Mureș folosește aproape 10% din gazele utilizate de toată economia autohtonă.

Startul conflictului din Ucraina, în februarie 2022, a mărit presiunea pe piața gazelor. Azomureș a achiziționat în ultimul deceniu gaze provenite din Rusia. Astfel, unitatea de îngrășăminte a continuat să-și sisteze periodic activitatea. Nici relaxarea prețurilor din acest an nu a produs o redresare a activității și a producției. Deși prețul gazelor este mai mic, oferta este și ea mult redusă.

Conform datelor financiare, datoriile Azomureș în 2023 au fost de 1,25 miliarde de lei. Datoriile au fost mai mereu la un nivel de peste un miliard de lei în ultimii cinci ani.

Analiza bilanțului financiar

Conform datelor financiare disponibile, cifra de afaceri netă a Azomureș în anul 2023 a fost de 1,85 miliarde de lei. Cifra de afaceri a fost mai mică față de 2022 (2,1 miliarde de lei) și 2021 (2,58 miliarde de lei). Cu toate acestea, cifra de afaceri din 2023 este cu aproximativ 14% mai mare decât cea din 2019, indicând o creștere generală pe termen de cinci ani, în ciuda fluctuațiilor anuale.

În 2023, Azomureș a înregistrat o pierdere netă de 72,57 milioane de lei și avea un număr mediu de 921 angajați. Asta după ce, în 2022 și 2021, societatea a avut profit: 29 de milioane de lei în 2022 și 86,6 milioane de lei în 2021.

Numărul angajaților a scăzut din 2019, de la 1.120 de persoane, până la 921 în anul trecut, ceea ce reprezintă o reducere de aproximativ 18% a forței de muncă în această perioadă.

Cheltuieli și stocuri

Conform datelor financiare disponibile, cheltuielile totale ale Azomureș în 2023 au fost de 2,07 miliarde de lei. Asta după ce, în 2022, cheltuielile au fost de 2,38 miliarde de lei. Vârful cheltuielilor a fost în 2021, cu aproape 2,5 miliarde de lei. Cheltuielile din 2023 sunt mai mari cu aproximativ 12,6% față de 2019, dar mai mici cu 16,5% față de vârful atins în 2021.

Conform datelor financiare disponibile, valoarea stocurilor Azomureș în 2023 a fost de 538,9 milioane de lei. Se observă o fluctuație semnificativă a valorii stocurilor în această perioadă. Valoarea din 2023 este mai mare decât cea din 2019-2021, dar mai mică decât vârful atins în 2022 (676 milioane de lei). Comparativ cu 2019, stocurile din 2023 au crescut cu aproximativ 19,6%, însă au scăzut cu 20,3% față de nivelul din 2022.

Linie de creditare de 550 de milioane de euro

Un moment crucial a fost în mai 2023, când acționarii au aprobat prelungirea unor linii de credit și constituirea de noi garanții. Acest lucru a permis Azomureș să își asigure lichiditățile necesare pentru continuarea activității și onorarea obligațiilor față de furnizori și clienți.

În iulie 2023, compania a făcut un pas important pentru consolidarea poziției financiare. Acționarii au aprobat contractarea unor facilități de credit în valoare totală de până la 550 de milioane de euro. Această mișcare strategică a vizat refinanțarea creditelor existente și asigurarea capitalului de lucru necesar.

Azomureș a continuat să investească în modernizarea instalațiilor și în proiecte de mediu, chiar și în contextul economic dificil. Compania și-a menținut angajamentul față de sustenabilitate și reducerea amprentei de carbon.

În plan organizațional, anul 2023 a adus schimbări la nivelul conducerii. În noiembrie, William Dujardin a renunțat la mandatul de președinte al Consiliului de Administrație, fiind înlocuit de Alexander Chumakov. Aceste modificări au vizat aducerea unei noi viziuni și experiențe în managementul companiei”.

Recomandări articole Business News by termene.ro legate de AI

Articolul general:

https://termene.ro/articole/agentii_ai

Articole pe fiecare agent de pe Termene:

Cum funcționează Agentul AI TRM pe platforma Termene.ro – Business News

Cum funcționează Chat Asistent AI pe Termene.ro: Un pas înainte în dezvoltarea afacerii tale – Business News

Corectorul AI „Purteanu”: Platforma Termene lansează funcția de corectare și imbunătățire a textelor – Business News

AI Recorder: Transformarea Inovației Digitale în Soluții Practice pentru Afaceri – Business News (termene.ro)

AI Asistent Financiar: Instrumentul Digital care Revoluționează Analiza Financiară la Termene.ro – Business News

AI Asistent Task: Automatizarea task-urilor cu ajutorul AI – Business News (termene.ro)

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro