Știrile zilei, 7 octombrie. Împrumuturile multe și mari ale guvernului. Cum evoluează economic România între alegeri
În Articol
- Azi e luni, 7 octombrie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.
- Indicele ROBOR a stagnat
Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 5,55%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 5,59%, anunță Profit.ro.
-
Pilonul 2 de pensii a adunat 30 de miliarde de euro
Pilonul 2 de pensii din România a ajuns la active nete administrate în valoare de 150 miliarde de lei (30 miliarde de euro), de la înființarea în anul 2008, dintre care aproape o treime reprezintă câștigul net adus de investiții, anunță Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Amintim că un român contribuie lunar cu câte 4,75% din salariu la pensiile private Pilonul 2, anunță Economedia.ro. Asociația a lansat și un site, www.pilonul2.ro, unde românii pot să își verifice simplu și rapid apartenența la un fond de pensii private, precum și valoarea contului personal. În prezent, doar unul din opt români este conectat digital la Pilonul 2, verificandu-și online contul de pensie privată.
-
Cum evoluează economic România între alegeri
Suprapunerea evoluției creșterii economice și a ciclurilor electorale din România sugerează că odată încheiate alegerile PIB-ul nu o duce prea bine: nu doar că în anii electorali cresc deficitele, ci și economia scade în anul care urmează alegerilor. Dacă tendința se va menține (și există toate datele să se mențină), România ar putea avea parte de un an extrem de dificil în 2025, în special având în vedere că datele economice au început să se deterioreze puternic încă de pe acum. Avanul PIB din primul semestru 2024, de doar 0,7% din PIB, indică o decelerare puternică a activității economice, determinându-i pe economiștii din mediul privat să-și revizuiască drastic prognozele pentru acest an, la puțin peste 1% din PIB, anunță Curs de Guvernare.
-
Comisia Europeană nu crede că TAROM ar rezista fără ajutoare de stat
-
Împrumuturi multe ale guvernului