Business News

Este oficial! Au fost publicate formularul și procedura pentru înscrierea în Registrul e-Factura obligatoriu

29 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Vineri și luni, în Monitorul Oficial, au fost publicate ordinele președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală privind procedura și formularele ce vor fi folosite de contribuabili pentru înscrierea în Registrul RO e-Factura obligatoriu și Registrul RO e-Factura opțional.

Registrul RO e-Factura obligatoriu

Așa cum prezenta la începutul lunii termene.ro, în registrul e-Factura obligatoriu sunt obligate să se înscrie  asociațiile și fundațiile precum și agricultorii persoane fizice care aplică Regimul special pentru agricultori pentru facturile emise începând cu data de 1 iulie 2025.

Ambele categorii de contribuabili au obligația de a trimite solicitarea de a se înscrie în registru până la jumătatea anului viitor.

Ordinul prevede că entitățile care fac parte din una din cele două categorii de contribuabili și care încep să desfășoare activități economice după data de 30 iunie 2025 ”au obligația de a solicita înscrierea în Registrul RO e-Factura obligatoriu înainte de a începe desfășurarea activităților economice”. Potrivit actului normativ, Registrul RO e-Factura obligatoriu va deveni operațional de la 1 iulie 2025 și va fi gestionat de Centrul Național pentru Informații Financiare din cadrul Ministerului Finanțelor.

Pentru a solicita înscrierea în Registrul RO e-Factura obligatoriu contribuabilii menționați mai sus completează și transmit formularul (082)“Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura obligatoriu”, prin mijloace electronice de transmitere la distanță până la data de 1 iulie 2025.

Totodată, entitățile care încep să desfășoare activități economice după data de 30 iunie 2025 au obligația de a completa și transmite formularul (082) înainte de a începe desfășurarea activităților economice și vor fi înscrise în registru în termen de 3 zile lucrătoare de la data transmiterii formularului.

În ceea ce privește radierea din Registrul RO e-Factura obligatoriu, aceasta se va face din oficiu de la data radierii din Registrul contribuabililor/plătitorilor, potrivit legii.

Registrul RO e-Factura opțional

Registrul RO e-Factura opțional se adresează entităților care aleg să implementeze sistemul e-Factura deși nu au (încă) obligația să o facă. Este vorba despre:

Pentru a se înscrie în registru, contribuabilii trebuie să completeze și să transmită, prin mijloace electronice de transmitere la distanță, formularul 081, ”Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura opțional/ renunțarea la cererea privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura opțional”, având bifată secțiunea III.

Înscrierea va avea loc cu data de 1 a lunii următoare transmiterii formularului (081), iar de la momentul înscrierii emitentul dobândește și calitatea de destinatar.

Ordinul  prevede și posibilitatea de a renunța la cererea privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura opțional, această opțiune putând fi exercitată până la data înscrierii acestora în Registrul RO e-Factura opțional, respectiv până la data de 1 a lunii următoare transmiterii cererii de înregistrare, prin transmiterea unui nou formular (081) având bifată secțiunea IV.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro