Business News

Cât de avantajos este regimul microîntreprinderilor în România comparativ cu restul Europei

23 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Țări precum Estonia sau Lituania oferă chiar condiții mai avantajoase decât România, însă în anumite condiții, încurajând fie întreprinderile la început de drum sau pe cele care aleg să reinvestească profitul. Comisia Europeană ar fi atenționat România că trebuie să modifice schema de impozitare a microîntreprinderilor. Care este însă situația la nivel european?

Impozit pe venit

În prezent, în România, taxa pe venit pentru companiile cu cifră de afaceri sub 500.000 de euro este de 1% (pentru venituri sub 60.000 de euro) și 3% (pentru venituri cuprinse între 60.000 și 500.000 de euro).

În Europa, un regim mai favorabil decât România se regăsește în Estonia, unde nu se percepe impozit pe profitul reinvestit. De asemenea, Lituania nu percepe impozit pe venitul microintreprinderilor cu mai puțin de 10 angajați și cifră de afaceri sub 300.000 de euro, în primul an de funcționare, iar din al doilea an aplică un impozit pe venit de doar 5%.

Regimuri de taxare avantajoase pentru microîntreprinderi se regăsesc și în alte țări europene. De exemplu, impozitul pe venit este de 9% în Polonia și Ungaria și de 10% în Bulgaria și Croația.

Impozit pe dividende

Și în ceea ce privește dividendele, România are unul dintre cele mai avantajoase sisteme din uniunea Europeană, cu o taxă de 8%, însă în Europa există suficiente exemple de state cu sisteme de taxare mai bune.

Astfel, Estonia, Letonia și Malta nu percep impozit pe dividende, însă în cazul Estoniei și Letoniei firmele care distribuie dividende plătesc o taxă de 20% pe cifra de afaceri, ambele țări încurajând astfel reinvestirea profitului, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Taxfoundation.

Totodată, Grecia, Ungaria și Bulgaria percep o taxă de doar 5% pe dividende.

UE cere României să modifice impozitarea microîntreprinderilor

Potrivit surselor termene.ro, Comisia Europeană a propus guvernului să aleagă între scăderea pragului cifrei de afaceri pentru microîntreprinderi până la maximum 100.000 de euro pe care se impozitează acum maximum 3% sau să se mențină pragul cifrei de afaceri la 500.000 de euro, dar să ridice peste 3% procentul la care se face impozitarea. Informația ne-a fost confirmată din mai multe surse, inclusiv de un ministru din Executivul României.

Partea română a contracarat prin faptul că România a rearanjat impozitatea societăților micro anul trecut, când pragul cifrei de afaceri a fost scăzut pentru 2024 de la un milion de euro la 500.000 de euro. „Noi deja ne-am respectat ceea ce ne-am asumat prin PNRR (n.r.- Planul Național de Redresare și Reziliență). Am schimbat regimul de impozitare. Nu vrem să mai facem altă schimbare”, ne-a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

O jumătate de milion de microîntreprinderi în 2023

Potrivit datelor Statista, în 2023, în România erau 514.400 microîntreprinderi (firme cu cel mult 10 angajați) sub nivelul din Ungaria (688.300), Slovacia (512.577) sau Cehia (1,05 milioane), țări cu un număr mult mai mic de locuitori.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro