Business News

Finanțele dau asigurări că extinderea e-Factura la tranzacțiile B2C nu este o ingerință în viața personală

7 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Extinderea sistemului e-Factura la tranzacțiile B2C, de la 1 iulie, a fost contestată puternic de mediul de afaceri principalul argument împotriva acestei măsuri fiind acela că odată ce tranzacțiile efectuate de persoanele fizice vor deveni publice se produce o imixtiune în viața privată. De altfel, consultanții fiscali și alți reprezentanți ai mediului de afaceri vor organiza de luni un protest ce are drept revendicare inclusiv renunțarea la extinderea e-Factura la tranzacțiile B2C.

Ministerul de Finanțe a avut astăzi cu o primă reacție prin care anunță, în mare, că extinderea e-Factura la tranzacțiile B2C respectă prevederile legale privind protecția datelor cu caracter personal.

Fiscul promite măsuri de protejare a identității consumatorilor

”În contextul discuțiilor din spațiul public pe tema respectării GDPR, precizăm că instituirea utilizării Sistemului RO e-Factura în relația B2C s-a realizat prin completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 120/2021, actul normativ de bază care statutează regimul facturării electronice în România. Subliniem că datele cu caracter personal obținute în scopul prelucrării facturilor electronice pot fi folosite exclusiv în acest scop sau în scopuri compatibile cu acesta, cu respectarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal”, a anunțat Ministerul Finanțelor într-un comunicat de presă.

”În acest moment, cu toate că în forma actuală legislația e-Factura respectă Regulamentul UE 2016/679 (GDPR), MF explorează modalități prin care datele cu caracter personal regăsite pe factura electronică să fie convertite într-o formă de identificare fiscală care să nu permită corelarea directă cu identitatea persoanei pentru care s-a emis factura”, se menționează de asemenea în comunicat.

Consultanți: De ce trebuie să știe Fiscul detaliile tranzacțiilor persoanelor fizice

Consultantul fiscal Valentina Saygo, inițiatoarea protestului ce va fi organizat luni în Capitală, a explicat că publicarea detaliilor facturilor aferente tranzacțiilor persoanelor fizice reprezintă o ingerință majoră în viața privată.

”De ce trebuie să știe Fiscul toate detaliile privind achizițiile unei persoane fizice? Uneori poate fi vorba de achiziționarea unor bunuri pe care cumpărătorul nu ar dori să le facă publice. În plus, trebuie remarcat că România este prima țară care introduce acest sistem, care nu este nici pe departe o cerință a unei directive europene”, a declarat Valentina Saygo pentru termene.ro.

Intenția Fiscului de a proteja identitatea persoanelor fizice prin ”convertirea într-o formă de identificare fiscală care să nu permită corelarea directă cu identitatea persoanei” reprezintă o promisiune ce este oricum tardivă, sunt de părere alți reprezentanți ai mediului de afaceri.

”Faptul că Fiscul spune că este în căutarea unor modalități prin care să protejze identitatea persoanelor fizice nu este de natură să ne liniștească. În plus, să nu uităm că OUG 69/2024 care prevede extinderea sistemului e-Factura la tranzacțiile B2C este deja în vigoare și produce efecte, așa încât inițiativa Fiscului este oricum tardivă”, a comentat un alt reprezentant al mediului de afaceri.

Facturarea electronică în tranzacțiile B2C, introdusă de la 1 iulie

Facturarea electronică în cazul tranzacțiilor B2C a fost introdusă în România prin OUG 69/2024, măsura având caracter opțional în perioada 1 iulie 2024 – 1 ianuarie 2025 și devenind obligatorie de la începutul anului viitor.

Luni, consultanții fiscali și alți reprezentanți ai mediului de afaceri au anunțat un potest de amploare, începând cu ora 8,30, în piața Victoriei din Capitală. Una dintre principalele revendicări ale protestatarilor este ”Eliminarea obligativității transmiterii facturilor B2C în sistemul e-Factura”, deoarece constituie ”un atac la viața privată a persoanelor fizice, o procesare a datelor cu caracter personal în mod nelegal și nejustificat.”

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro