Business News

Românii merg în vacanțe în Indonezia, pe insula Bali, iar indonezienii vin să lucreze în restaurantele și hotelurile din România

5 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Antreprenorii români din industria ospitalității, hoteluri și restaurante, sunt tot mai atrași să angajeze muncitori din Indonezia, pentru că aceștia provin dintr-un stat turistic. Arhipelagul indonezian este recunoscut pentru insulele sale frumoase, printre care și celebra insulă Bali.

Agenția Work from Asia a început de anul trecut să aducă și muncitori din Indonezia. Reprezentanții companiei susțin că reacțiile sunt pozitive și tendința antreprenorilor este aceea de a își suplimenta efectivele inițiale, conform unui comunicat de presă.

„Vorbim despre o forță de munca premium care vine cu un know-how net superior la capitolul serviciilor existente în prezent în industria HoReCa, de la noi din țară. Experiență țării lor în turism este net superioară multor altor teritorii, iar standardele de lucru în consecință sunt ridicate. În momentul de față România are multe de învățat de la industriile mai dezvoltate. Ceea ce ne bucură este că semnalele pe care le avem până acum sunt unele pozitive, iar antreprenorii români apreciază deja foarte mult personalul recrutat din Indonezia”, declară Yosef Gavriel Peisakh, General Manager Work from Asia.

Locurile de muncă destinate muncitorilor din Indonezia

Printre calitățile pe care le posedă muncitorii indonezieni se numără răbdarea lor, buna specializare şi pregătire în domeniile lor de activitate, atitudinea mereu pozitivă, cunoştinţele lor de limba engleză, precum şi promptitudinea lor.

Pe lângă HoReCa, personalul din Indonezia excelează şi în materie de prelucrare a lemnului, Indonezia este o țară care produce mobilier din lemn masiv de mai multe esențe pentru Asia şi occident, cu o mare industrie dezvoltată în acest sens. Există astfel mulți muncitori specializați în prelucrarea manuală și industrială a mobilierului. Putem vorbi aici chiar şi de mobilier de artă şi piese unicat, iar cele mai răspândite meserii în acest domeniu sunt cele de tâmplar și tapiţer. „, a completat Yosef Gavriel Peisakh.

Joburile cele mai solicitate din HoReCa sunt în momentul de față sunt cele de ospătar, camerista hotel, recepționer, bucătar cu specific asiatic, personal spa şi terapeuți în masaj, iar salariile pentru muncitorii din Indonezia pornesc de la 600 de euro și pot ajunge până la 1200 de euro, în cazul unui sous chef.

,,Ambasada Indoneziei este un factor important în relaţia cu importul şi detaşarea forţei de muncă, iar toate procedurile trebuie să urmeze un curs anume, care implică şi verificarea sau monitorizarea întregului proces de către ambasadă. Apreciez implicarea ambasadei în procesul de autorizare şi monitorizare post plasare”, a concluzionat Yosef Gavriel Peisakh.

Și muncitorii din Filipine încep să fie căutați tot mai des de antreprenorii din HoReCa, mai susțin reprezentanții Work from Asia.

De unde vin muncitorii străini din România

Anul trecut, MAE a procesat aproximativ 72.000 de solicitări de vize de angajare. Din acestea, 50.000 au fost eliberate, 17.000 au fost respinse, iar 5.000 au fost anulate sau retrase.

Conform reprezentanților Inspecției Muncii, majoritatea străinilor angajați cu contract de muncă în țara noastră provin din Nepal, Sri Lanka, Turcia, India, Ucraina, Republica Moldova și Bangladesh.

Indonezia, în special insula Bali, a devenit în ultimii ani cunoscută pentru vacanțele exotice pe care le fac românii în această zonă. Conform Statistics Indonesia (BPS), în 2023, peste 25.000 de turiști din România au ajuns în Indonezia.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro