Business News

România depășită de Croația și Bulgaria la numărul de angajați în sectorul transporturi pe ape

26 iunie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Dintre persoanele care lucrează în acest sector, aproape 8 din 10 erau bărbați (79% bărbați comparativ cu 21% femei). Astfel, domeniul rămâne unul majoritar masculin.

Dintre țările UE, cel mai mare număr de persoane angajate în transportul pe apă a fost înregistrat în Grecia (49 200 de persoane; 16,6% din totalul angajaților în transportul pe apă din UE), urmată de Italia (41 200; 13,9%). Aceste două țări angajau aproape o treime (30,5%) din totalul angajaților în transportul pe apă din UE. Țările de Jos și Polonia au urmat, fiecare cu 24 200 sau 8,1%, așa cum reiese din datele Eurostat, agenția de statistică a Comisiei Europene.

La capătul opus al scalei, țările UE cu cele mai mici numere erau Lituania (2 000; 0,7%), Cehia (2 300; 0,8%) și Estonia (2 900; 1,0%).

România, în spatele Bulgariei și Croației

Țara noastră are, conform statisticii Eurostat, 11.000 de salariați în domeniul transportului pe ape. România ar fi astfel pe un loc 11 din cele 19 state europene care au acces la apă (fluvială sau maritimă) și care pot desfășura astfel de activități economice.

State ca Croația sau Bulgaria, mult mai mici ca România, depășesc în acest clasament țara noastră ca număr de angajați. Bulgaria are aproape 14.000 de angajați în transporturile pe ape.

Transporturile pe ape în România

România deține mai multe porturi importante, dintre care cel mai notabil este Portul Constanța, unul dintre cele mai mari și mai active porturi din Europa. Portul Constanța este un hub principal pentru transportul de mărfuri și pasageri, facilitând tranzitul între Europa Centrală și de Est și alte regiuni ale lumii. Alte porturi relevante includ porturile din Galați, Brăila și Tulcea, care deservesc în principal traficul fluvial pe Dunăre.

În anul 2023, sectorul de transporturi pe apă din România a continuat să joace un rol semnificativ în economia națională și în comerțul internațional. România, având acces la Marea Neagră și beneficiind de fluviul Dunărea, se bucură de o poziție strategică pentru transporturile maritime și fluviale.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro