Livetext – Știrile zilei pentru antreprenori, 11 iunie. Tot ce se întâmplă important astăzi afli de aici
- Azi e marți, 11 iunie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 3 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.
- Automobilele cu motorizare termică s-ar putea vinde în UE și după 2035.
Celebrul Green Deal european pare a fi prima victimă a schimbărilor din Parlamentul European ca urmare a alegerilor din week-end. Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE), de centru-dreapta, promite să facă imediat presiuni pentru ca interdicția vânzărilor de mașini cu motoare termice în 2035 să fie anulată sau, măcar, amânată, anunță Economica.net. Șeful PPE, partid care a obținut cele mai multe locuri în Parlamentul European în urma recentelor alegeri nu pierde timpul și anunță un asalt asupra legislației deja adoptate cu privire la măsurile de reducere a gazelor cu efect de seră.
- Banca Mondială își menține estimările privind avansul economiei româneşti în 2024 şi 2025.
Economia românească va înregistra un avans de 3,3% în acest an, şi de 3,8% în 2025, similar cu nivelul previzionat în ianuarie, conform celui mai recent raport privind “Perspectivele Economice Globale” (Global Economic Prospects), publicat marţi de Banca Mondială, citat de Agerpres.PIB-ul României ar urma să ajungă la 3,8% în 2026, anunță Economedia.ro.
- Profitul companiilor de stat a coborât, cheltuielile cu salariile au crescut în 2024.
Rezultatul brut al companiilor aflate sub controlul Guvernului a scăzut puternic în primul trimestru din acest an, în contextul în care evoluția prețurilor din sectorul energetic a afectat profiturile marilor companii din domeniu, multe controlate de către stat, în timp ce cheltuielile salariale au urcat accelerat, cu 20%, potrivit datelor analizate de către Profit.ro. Astfel, cele 194 companii din subordinea administrației centrale au raportat pentru primele trei luni din acest an un rezultat brut de 4,5 miliarde lei, în scădere cu 30% față de 6,48 miliarde lei în primul trimestru al anului trecut (când datele au inclus 199 de companii).
- Cum se pot schimba regulile RCA.
Pe masa deputaților se află cele mai importante modificări ale legislației RCA din istorie, schimbări care ar putea deveni literă de lege chiar după alegerile locale și în orice caz până la finalul acestui an. Așa cum scria Economica în exclusivitate, poate cea mai importantă schimbare vizează revenirea la un sistem în care asigurătorul are controlul asupra valorii daunei pe care tot el o plătește, iar relația dintre acesta și păgubit primează față de relația păgubit-service.
- Analiza ultimelor trei legislaturi în Parlamentul European.
Analiștii politici ai recent încheiatei campanii electorale petru alegerile europene pun ascensiunea partidelor de dreapta radicale pe seama scăderii costului vieții, a crizelor – începând cu cea a Covid-19, a energiei și a războiului, precum și pe criminalitatea adusă de migrația necontrolată, anunță Curs de Guvernare.
O analiză pe ultimele 3 legislaturi arată, însă, că dreapta radicală (inclusiv cea extremistă) a crescut constant chiar si în perioadele de revenire a prosperității de după criza din 2008-2009 – ceea ce ar trebui să-i facă pe analiști și politicieni deopotrivă să se întrebe ce anume produce această tendință. Trebuie menționat că dreapta radicală nu e neapărat ”extremistă”, ci doar prin comparație cu centru-dreapta reprezentată de Partidul Popular European PPE.
- Lichiditățile băncilor comerciae.
Lichiditatea în exces din băncile comerciale active pe piața din România, pe care acestea o parchează la Banca Națională a României (BNR), la o dobândă de 6%, a scăzut ușor în luna mai dar s-a menținut la o valoare aproape record, de 46,1 miliarde de lei, conform datelor statistice publicate de BNR analizate de Economedia.