-
Intretinerea si repararea autovehiculelor
-
-
-
Activități de realizare a softului la comanda (software orientat client)
-
Intretinerea si repararea autovehiculelor
-
-
-
Lucrari de construcții a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale
Activități de productie cinematografica, video si de programe de televiziune
-
-
Alte intermedieri financiare n%2Ec%2Ea%2E
-
-
-
-
Județul Iași este un județ cu o populație mare, al doilea după capitală, având în anul 2011 un număr de 77.2348 locuitori.
De menționat că față de recensământul din 1992 populația județului a scăzut cu circa 40 de mii de locuitori.
Scăderea s-a datorat natalității reduse, dar și condițiilor economice care au determinat ca foarte multe persoane să se mute inclusiv cu domiciliul în țări străine ca Italia, Spania, etc, sau în alte zone din țară care au oferit alte oportunități (ex. București).
În privința activității economice, utilizând modulul Analize și Studii/Selecție Firme (listă firme) toate codurile CAEN pentru județul Iași, din site-ul www.termene.ro, și comparând anul 2012 cu anul 2015 (anul 2015 fiind ultimul an pentru care s-au depus la Ministerul de Finanțe bilanțurile contabile), rezultă că cifra de afaceri a crescut cu circa 25% în 2015 față de 2012, iar în privința profitului net a fost o trecere de la pierderi de 77 milioane la profit de 964 milioane lei.
În aceeași perioadă, procentul firmelor cu risc mic de insolvență a crescut de la 38% la 51%.
Conform modulului listă firme/Selecție Firme din același site, pentru anul 2015, în județ existau 16.805 firme active care, conform criteriului de Selecție -mărime firmă-, 15.991 erau în categoria micro, 1.015 categoria mici și 103 firme mari-mijlocii.
După criteriul formă de organizare, 16.372 de firme erau în categoria SRL, 187 SA, iar restul aveau o altă forma de organizare.
În lista firmelor cu mai mult de 1.000 angajați sunt 5 firme, pe primul loc din clasament este Xerox Business România SRL cu 1.945 angajați, urmată de Antibiotice SA Iași.
Aplicând criteriul de Selecție cifra de afaceri mai mare de 100 milioane lei, a rezultat că 21 de firme îndeplinesc condiția respectivă.
Pentru criteriul de Selecție firmă (listă firma) cu cifra de afaceri mai mare de 1 miliard lei, a rezultat o singură firmă, și anume Delphi Diesel Sistem România SRL, care are ca obiect de activitate fabricarea altor piese și accesorii pentru autovehicule și motoare. Această firmă are sediul în comuna Miroslava, acționariatul este din Luxemburg și Franța.
Aplicând criteriul de Selecție firmă (listă firmă) pentru un profit net mai mare de 100 milioane lei, a rezultat ca această condiție aleasă în listă firmă este îndeplinită de o singură firmă, tot Delphi Diesel Sistem România SRL, care cu 1.724 angajați realizează profit net de 178 milioane lei.
Ca atuuri pentru dezvoltarea viitoare a economiei, pot fi enumerate:
Printre dezavantaje se poate aminti lipsa unei legături prin autostradă cu Vestul țării, respectiv Vestul Europei.