Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Azi e marți, 28 mai, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

Monitorizarea începe de la ora 08:00 dimineața și continuă din 3 în 3 ore până la ora 22:00. După fiecare interval de 3 ore, dacă este cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

Știrile zilei vor fi așezate într-o ordine descrescătoare a importanței informațiilor, de la cea mai importantă știre a zilei pentru mediul antreprenorial și pentru cel economic în general. Topul va fi actualizat pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.

Topul știrilor zilei

  • 1. Comisia Europeană a aprobat un Regulament UE prin care producătorii de gaze și țiței vor fi obligați să investească miliarde în instalații de captare și stocare a dioxidului de carbon (CO2).

Reglementarea ce include această obligație, denumită Net-Zero Industry Act (NZIA), a fost aprobată luni, 27 mai, de către Consiliul UE și urmează să fie publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii până la jumătatea anului. Parlamentul European o votase pe 25 aprilie, în urma unui acord politic Parlament-Consiliu convenit în februarie, anunță Profit.ro.

Conform proiectul de Regulament UE, producătorilor români de țiței și gaze naturale vor avea obligația legală de a investi în proiecte de instalații de captare și stocare a dioxidului de carbon (CO2) cu capacitate însumată de minimum 50 de milioane de tone, care să fie puse în funcțiune până în 2030. Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) din România a estimat costurile totale ale contribuției producătorilor de țiței și gaze din România în intervalul 15-20 miliarde euro, până în 2030.

De ce este importantă știrea:

Estimarea FPPG face ca întregul profit al extragerii gazelor din Marea Neagră să fie investit de Petrom și Romgaz în viitoare instalații de captare și stocare a dioxidului de carbon, ceea ce poate va naște o mică ezitare în cadrul celor două companii care probabil nu vor mai avea dividente de împărțit. Însă, până la urmă, Petrom și Romgaz vor avea la dispoziție gazele din Marea Neagră pentru a-și finanța investiții care le vor asigura venituri după 2030.

Deja FPPG a cerut ajutorul statului român pentru a suporta o parte din aceste investiții, ceea ce face ca și taxele și impozitele estimate de guvern să nu mai ajungă la bugetul public, ci să sprijine companiile private să facă investiții în Marea Neagră. Consilium Policy Advisors Group estima că statul român ar câștiga 22 de miliarde de euro din taxele din Marea Neagră, Cu noul regulament, această estimare este în scădere.

Dacă Regulamentul UE va fi publicat este încă un semnal că mediul de afaceri din domeniul industriei combustiilor gazoși trebuie să-și direcționeze investițiile spre alte tehnologii. Va fi aproape sigur că în afară de gazele din Marea Neagră nu vor mai fi alte exploatări, pentru că nu vor mai fi rentabile.

  • 2. Orice producător sau comerciant va avea acces la bursa de mărfuri.

Proiectul care susține accesul liber pe piața bursieră de mărfuri a oricărui producător sau comerciant, a fost adoptat de Camera Deputaţilor. Acum, urmează ca legea să fie promulgată de Președintele României pentru a fi apoi pusă în aplicare.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii 357/2005 privind bursele de mărfuri, în sensul susţinerii accesului liber în piaţă a oricărui producător sau comerciant prin eliminarea barierelor de circulaţie liberă a mărfurilor sau produselor tranzacţionate, precum şi instituirea unor sisteme de garanţii a executării obligaţiilor asumate de orice participant la sistem, indiferent de tipul de piaţă organizat şi indiferent de marfa sau produsul tranzacţionat, anunță News.ro.

Miza știrii:

Inițiativa oferă șansa producătorilor mici, dar mai ales celor medii și mari, să poată să-și vândă marfa transparent la Bursa de Mărfuri.

  • 3. Listarea la bursă a Premier Energy se face astăzi.

Titlurile companiei Premier Energy (PE) se listează la Bursa de Valori București (BVB) mâine, după operațiunea de piață închisă cu succes la jumătatea acestei luni. Prețul final al ofertei publice primare a fost de 19,50 lei/acțiune, menționat de Profit.ro cu câteva ore înaintea închiderii operațiunii de piață în baza unei notificări a terminalului Bloomberg către clienții instituționali.

Cel mai mare jucător al pieței locale de capital, NN Pensii, a cumpărat echivalentul a 5,92% din Premier Energy, la operațiunea de piață derulată în aceste zile. Participații în zona de 2 miliarde de lei la OMV Petrom, Hidroelectrica și Banca Transilvania, completate ieri de un pachet important la Premier Energy, anunță Profit.ro. Potrivit ultimei raportări a structurii portofoliului, analizată de Profit.ro, administratorii pensiilor a peste 3 milioane de români cumulează acțiuni în valoare însumată de 10,84 miliarde lei (2,18 miliarde euro), reprezentând 23,64% din totalul activelor.

De ce este importantă știrea:

Prin investiția făcută de NN Pensii, fondul de investiții crede că Premier Energy este o companie sigură care va înregistra una dintre cele mai mari rate de profitabilitate pe termen scurt și mediu.

Apoi, listarea la bursă a Premier Energy ar putea fi cel mai important moment al BVB pe anul acesta, după ce anul trecut această poziție a fost ocupată de listarea Hidroelectrica.

  • 4. Productivitatea muncii unui român est de trei ori mai mică decât media europeană.

Cele aproximativ 540.000 de IMM-uri existente, la ora actuală, în România ne plasează tot pe ultimul loc în Europa, raportat la mia de locuitori, în timp ce productivitatea unui salariat este de trei ori mai mică decât media europeană și se ridică la aproximativ 15.000 de euro pe an, a declarat, marți, într-o conferință de specialitate, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, informează Agerpres, citat de Economedia.ro.

  • 5. OMV Petrom și Romgaz se întrec care să cumpere E.ON Energie.

Producătorul de țiței și gaze OMV Petrom are intenții certe de a negocia cu grupul german E.ON achiziționarea companiei de furnizare a gazelor și electricității din România, E.ON Energie, care acoperă o piață de circa 3,4 milioane de consumatori, anunță Profit.ro. Și Romgaz, compania deținută de stat, dorește să cumpere E.ON Energie.

Miza știrii:

E.ON Energie este un client important de gaze. În acest moment, E.ON cumpără energie de la Petrom. Dacă Romgaz ar cumpăra E.ON Energie Petrom nu ar mai avea un client așa puternic pentru gazele pe care le produce pentru că E.ON ar cumpăra gaze de la Romgaz.

  • 6. România pierde 100 de milioane de euro din PNRR, bani cu care trebuia să cumpere trenuri cu hidrogen.

Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară a ratat și a treia licitație pentru 12 trenuri cu hidrogen pentru că nu a primit nicio ofertă de la producători, anunță Economedia.ro. Marți, 28 mai 2024 a fost termenul-limită pentru depunerea ofertelor la contractul cuprins între 1,6 și 2,5 miliarde lei pentru 12 trenuri cu hidrogen, contract finanțat prin PNRR cu peste 100 de milioane de Euro. Licitația anterioară (a doua) fusese anulată pentru că oferta Alstom-Linde Gaz a fost declarată neconformă. Spre deosebire de proiectele rutiere finanțate din PNRR (pe împrumuturi pe perioadă mare și cu dobândă redusă), proiectele feroviare sunt granturi (bani gratis).

Știri de povestit într-o pauză cu colegii sau după program, cu prietenii sau familia

  • Românii nu vor mai avea nevoie de viză pentru a intra în Thailanda.

Guvernul Thailandei a inclus România pe lista țărilor ai căror cetățeni nu vor mai avea nevoie de viză, măsura având ca scop revitalizarea industriei turismului, de care țara depinde. Măsura va fi aplicată de la 1 iunie 2024, scrie publicația Bangkok Post, citat de Profit.ro.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe